Wednesday, November 2, 2016

Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης άνοιξε τις πόρτες του

Μετά από κάτι που φάνηκε σαν αιώνας, το πολύπαθο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης άνοιξε στις 31 Οκτωβρίου, τις πόρτες του στο κοινό. Τα εγκαίνια, τα οποία ήταν ανοιχτά για όλο τον κόσμο και δε συνοδεύτηκαν από κάποια ξεχωριστή εκδήλωση, έγιναν με μια περιοδική έκθεση-συνομιλία με το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Αμβέρσας με τίτλο «ΕΜΣΤ-ΜΗΚΑ Κρίσιμοι Διάλογοι: Αθήνα-Αμβέρσα». Η επιμέλεια της έκθεσης ανήκει στους διευθυντές των δύο μουσείων, την Κατερίνα Κοσκινά και τον Bart De Baere. Επίσης, θα πραγματοποιηθεί και η δράση «Το ΕΜΣΤ στον Κόσμο».

Κίνητρο για τις δύο αυτές δράσεις, είναι η αναγκαιότητα του πολιτιστικού διαλόγου σε παγκόσμια κλίμακα, αλλά και στο πλαίσιο μιας πολυπρόσωπης Ευρώπης. Οι κοινωνίες στις μέρες μας έχουν την τάση της πόλωσης, με στρατόπεδα του 49 τοις εκατό έναντι του 51 τοις εκατό, και οι διαπραγματεύσεις ξεκινούν εξαρχής από ανταγωνιστικές θέσεις, με την εσωστρέφεια και τον ατομικισμό να έχουν εδραιωθεί ως καταστάσεις. Ακόμα και αν υπάρχουν υψηλότερες φιλοδοξίες από την ενίσχυση του διαλόγου, η εύθραυστη κατάσταση στην οποία βρέθηκε πρόσφατα ο διάλογος, συχνά άγγιξε οριακά επίπεδα και μπορεί να περιγραφεί ως κρίσιμη.

Η έκθεση διαρθρώνεται γύρω από 22 έννοιες με αντίστοιχα έργα τριών καλλιτεχνών σε διάλογο γύρω από την έννοια αυτή, και παρουσιάζει συνολικά 66 καλλιτέχνες και περισσότερα από 70 έργα.

Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Η έκθεση εκφράζει την κοινή πεποίθηση των δύο μουσείων ότι τα έργα τέχνης έχουν την ικανότητα να μεταδίδουν συνεχώς καινούργιες σημασίες και ανοιχτές ερωτήσεις, καθώς και να εγκαινιάζουν τον πολυπόθητο διάλογο, το βασικό αυτό εφαλτήριο για τον ανθρώπινο πολιτισμό. Το πρόγραμμα αυτό αποτελεί, επομένως, και μία αντιπρόταση στην πολιτιστική και επιμελητική ομοιογένεια, επιλέγοντας, αντίθετα, ένα ανεξάντλητο πλήθος από πειστικούς αστερισμούς θεμάτων, που να οδηγεί σε συζητήσεις που αφορούν τόσο ατομικές όσο και συλλογικές συνειδητοποιήσεις, αλλά και σε δράσεις.

Σε παλιότερη συνέντευξη που είχε δώσει στη HuffPost Greece σχετικά με το ΕΜΣΤ, η Κατερίνα Κοσκινά είχε πει πως τρεις ήταν οι πιο επείγουσες εκκρεμότητες που έπρεπε να διευθετηθούν ούτως ώστε να ανοίξει το Μουσείο: το οικονομικό ζήτημα, το προσωπικό και το ζήτημα του χρόνου. «Ακόμη, δυστυχώς, δεν έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε το απαραίτητο προσωπικό για να λειτουργήσει ένα Μουσείο αυτών των προδιαγραφών. Αυτήν την στιγμή έγινε ένα πολύ σημαντικό βήμα: δουλεύουμε πλέον μέσα στο χώρο και, ακόμη και για λόγους ψυχολογικούς, αυτό είναι θετικό. Είμαστε πλέον εδώ, μπορεί να μας επισκεφθεί κάποιος στα γραφεία μας. Ο χώρος όμως είναι ένα κέλυφος. Ένα ωραίο κέλυφος, ένα πολύ ωραίο κτήριο μεν, αλλά όχι ένα Μουσείο», είχε πει η κα Κοσκινά πίσω στο 2015.

Σήμερα, το ΕΜΣΤ κάνει το ντεμπούτο του σαν κανονικό μουσείο, βάζοντας στην άκρη τις επισημότητες των τυπικών εγκαινίων και στήνοντας, αντ' αυτών, μια μικρή, χαμηλών τόνων εκδήλωση για όλους όσους θέλουν να το επισκεφθούν και να θαυμάσουν από πρώτο χέρι το εσωτερικό του και τις περιοδικές εκθέσεις που έχει να παρουσιάσει, εμφυσώντας ζωή σε ένα χώρο τέχνης που προσπαθεί να γίνει βιώσιμος κόντρα στην αντίξοη οικονομική συνθήκη της χώρας. Αυτή τη στιγμή το ΕΜΣΤ απασχολεί 19 άτομα ως οργανικό προσωπικό, ενώ στόχος είναι μετά τα σημερινά «εγκαίνια» να μπορεί να λειτουργεί κανονικά το μισό περίπου κτίριο.

Ο διευθυντής του Μουσείου Τέχνης της Αμβέρσας, Bart De Baere, είχε χαιρετήσει τη συνεργασία των δύο φορέων κατά την παρουσίαση του προγράμματος του ΕΜΣΤ τον Σεπτέμβριο, δηλώνοντας: «Το ΕΜΣΤ προσπαθεί να βρει την εγγύτητα της τέχνης, τους συσχετισμούς και τις διαφορές των καλλιτεχνών. Μπορεί ο καλλιτεχνικός και κοινωνικός διάλογος ανάμεσα σε δύο χώρες να μην είναι θεαματικός, είναι όμως ουσιαστικός».

Μέχρι σήμερα, το ΕΜΣΤ είχε ανοίξει τις πόρτες του στο κοινό για κάποιες ειδικές εκδηλώσεις, κατά τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων το Μάιο και την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής τον Ιούνιο -αμφότερες αγκαλιάστηκαν με ενθουσιασμό από τον κόσμο, δείχνοντας πως παρά την περιβόητη εσωστρέφεια του Μουσείου, το ελληνικό κοινό έχει ανάγκη από τέτοιου είδους πολιτιστικούς φορείς και τις πολύμορφες δράσεις που έχουν να του προσφέρουν.

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τη λίστα συμμετεχόντων καλλιτεχνών και τις ενότητες της έκθεσης εδώ.

«Κρίσιμοι Διάλογοι: Αθήνα – Αμβέρσα» και «Το ΕΜΣΤ στον Κόσμο»
Διάρκεια: 31 Οκτωβρίου 2016- 29 Ιανουαρίου 2017

Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ)
Λεωφ. Καλλιρρόης & Αμβρ. Φραντζή (πρώην εργοστάσιο Φιξ)
Τηλ.: 211 1019000-99 

Νάγια Κωστιάνη


Πηγή: Huffington Post 


* Ευχαριστούμε Κατερίνα Σ. για το άρθρο!

No comments:

Post a Comment

Comments system

Disqus Shortname