Wednesday, December 14, 2011

Το Αρχαιολογικό Ιωαννίνων υποψήφιο για το Βραβείο Ευρωπαϊκού Μουσείου για το 2012

Υποψήφιο για το Βραβείο Ευρωπαϊκού Μουσείου της χρονιάς 2012 (European Museum Award 2012), είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων. Το μουσείο είχαν επισκεφθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής του οργανισμού European Museum Forum (EMF) που τελεί υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης και συγκεκριμένα η κυρία Σίρλεϊ Κόλιερ διευθύντρια του Μουσείου Scarborough της Βρετανίας και ο κ. Μάικλ Ράιαν, επικεφαλής του ICOM στην Ιρλανδία, οι οποίοι και εξέφρασαν το θαυμασμό τους τόσο για την έκθεσή του όσο και για την οργάνωσή του.

Στόχος του βραβείου είναι η προώθηση της καινοτόμου μουσειακής πρακτικής και τηςπροσφοράς ποιοτικών δημόσιων υπηρεσιών προς όλες τις κατηγορίες επισκεπτών. Στο παρελθόν μάλιστα με το Πρώτο Βραβείο του ΕΜΥΑ έχει τιμηθεί το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης του Ναυπλίου (1981) και με το Βραβείο του Συμβουλίου της Ευρώπης το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης (2005).

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων αναδεικνύει μέσα από τις επτά κύριες αίθουσές του και επιπλέον τον κεντρικό διάδρομο και τρία αίθρια (συνολική επιφάνεια 1.200 τ. μ.) περί τα 3.000 αρχαιολογικά ευρήματα που καλύπτουν μια μεγάλη χρονική περίοδο, από την πρώτη εμφάνιση του ανθρώπου στην Ηπειρο, κατά την Κατώτερη Παλαιολιθική εποχή (πριν από 250.000 χρόνια) ως και τη δύση της όψιμης αρχαιότητας στους ύστερους ρωμαϊκούς χρόνους (3ος αιώνας μ. Χ.). 

Ιδιαίτερη έμφαση όμως δίνεται στα ευρήματα του ιερού της Δωδώνης τα οποία εκτίθενται σε μια αίθουσα αφιερωμένη αποκλειστικά σε ένα από τα σπουδαιότερα μαντεία του ελληνικού κόσμου. Η διάρθρωση της έκθεσης βασίζεται σε τρεις άξονες: έναν χρονολογικό, έναν γεωγραφικό και έναν θεματικό οι οποίοι καθώς συμπλέκονται, διατρέχουν τη μουσειολογική ροή επιχειρώντας να αναδείξουν την ιδιαίτερη φυσιογνωμία και πορεία της περιοχής κατά την αρχαιότητα.

Να σημειωθεί ότι το 2012 συμπληρώνονται 35 χρόνια από τη θεσμοθέτηση του ευρωπαϊκού βραβείου.


Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

No comments:

Post a Comment

Comments system

Disqus Shortname