Monday, December 5, 2011

Eπιτυχημένη εξαγωγική συνταγή τα σαλιγκάρια!

Με την αύξηση του κύκλου εργασιών να ξεπερνά το 622%, μέσα σε μια τριετία, και τους συνεργαζόμενους παραγωγούς να «εκτοξεύονται» από 20 το 2088, σε 155 σήμερα, η Fereikos-Helix της Παναγιώτας και της Μαρίας Βλάχου, που εξάγει σαλιγκάρια, έρχεται να αποδείξει ότι η καινοτομία, η επιστροφή στην πρωτογενή παραγωγή και η εξωστρέφεια συνιστούν επιτυχημένη συνταγή επιχειρηματικότητας. Αλλά και να ξαναδώσουν ζωή στον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα της ελληνικής οικονομίας.

Παράλληλα, όμως, αποκαλύπτεται ότι τα ταπεινά σαλιγκάρια αποτελούν χρηματιστηριακό προϊόν, η αξία του οποίου, όπως σημειώνει η κ. Μαρία Βλάχου, μιλώντας στην «Κ», δεν έχει υποχωρήσει ούτε μια χρονιά, από το 1972 έως σήμερα. Αντιθέτως, η μέση ετήσια αύξηση της τιμής είναι της τάξης του 2%–3%.

Το Παρίσι είναι η Μέκκα του εμπορεύματος, κύρια αγορά για τα νωπά και τα ξηρά σαλιγκάρια. Τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν σε πολλούς τομείς: από τη βιομηχανία καλλυντικών έως τη μη επεμβατική επανορθωτική αισθητική. Χωρίς να παραγνωρίζεται η αξία τους ως τροφής. Ωστόσο, ποσοστό της τάξης του 75% κατευθύνεται στη βιομηχανία ιατροφαρμακευτικών προϊόντων. Μόνο ένα 25% πηγαίνει στο τραπέζι μας. Αν έχει ιδιαίτερη σημασία το σαλιγκάρι για τα καλλυντικά και τα φαρμακευτικά προϊόντα, αυτό οφείλεται στο σάλιο του, το οποίο διαθέτει μοναδικές ιδιότητες. Η τρέχουσα τιμή, στην οποία αγοράζουν οι δύο επιχειρηματίες από την Κόρινθο το προϊόν, είναι 3,80 ευρώ το κιλό, ισχύει δε για ολόκληρο το έτος. Και είναι εξασφαλισμένες, χάρη στα διεθνή συμβόλαια που έχουν υπογράψει.

Εξαγωγές
Οι ελληνικές εξαγωγές σαλιγκαριών, το 2011, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, αποτιμώνται στα 12,251 εκατ. δολάρια. Ο κύριος όγκος των εξαγωγών κατευθύνεται στη Γαλλία, δευτερευόντως δε στην Ιταλία και την Ελβετία (Philip M. Parker, INSEAD, icongrouponline.com). Υπολογίζεται ότι έως σήμερα ξεπέρασαν ήδη τα 10 εκατ. ευρώ οι αποστολές προς Γαλλία, Ιταλία και Ελβετία.

Στην Ελλάδα, έως και πριν από μερικά χρόνια, ο μόνος τρόπος για να έχει κανείς βρώσιμο σαλιγκάρι ήταν η συλλογή από τους αγρούς. Επρόκειτο για εποχικό προϊόν, με καταναλωτές που συνδέονταν με τοπικές παραδόσεις, όπως μας λέει η κ. Μαρία Βλάχου. Το στρέμμα αποδίδει από 800 μέχρι 1.200 κιλά τον χρόνο.

Σήμερα, η εκτροφή σαλιγκαριών, σε ανοιχτό ολοκληρωμένο βιολογικό κύκλο, αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς. Πολλά χρόνια μελετών και πειραμάτων την έχουν καταστήσει ασφαλή και ελεγχόμενη δραστηριότητα, την οποία ασκούν όλο και περισσότεροι. Εξασφαλίζεται δε έτσι η διάθεση σαλιγκαριών όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Η Fereikos-Helix εδρεύει στην Κόρινθο και ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2007. Εχει αντικείμενο τη δημιουργία ανοιχτών σαλιγκαροτροφικών μονάδων ολοκληρωμένου βιολογικού κύκλου. Το όνομα της εταιρείας προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη «φερέοικος», η οποία παράγεται από τα «φέρω» και «οίκος» και κατά κυριολεξία σημαίνει «κουβαλώ το σπίτι μου»...


Πηγή: H KATHIMERINI

No comments:

Post a Comment

Comments system

Disqus Shortname