Friday, December 9, 2011

Χρήστος Λαζανάκης: Εφτιαξε ένα υδροπονικό θερμοκήπιο στην Πάρο

Η χαμηλή ποιότητα ζωής της πόλης, οι γρήγοροι ρυθμοί της και το καθημερινό στρες σε συνδυασμό με τις εκτιμήσεις του ότι η κρίση θα επιδεινωνόταν τους επόμενους μήνες τον οδήγησαν πριν από τρία χρόνια στην αναζήτηση ενός μοντέλου παραγωγής με υψηλή αποδοτικότητα. 
 
Παιδί της πόλης, ο Χρήστος Λαζανάκης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα και για πολλά χρόνια ασχολήθηκε με τον θαλάσσιο τουρισμό. Η φύση της δουλειάς του, άλλωστε, ήταν τέτοια που απαιτούσε πολλά ταξίδια με σκάφη και κατά κάποιο τρόπο τού «υπέδειξε» το μέρος που θα πάει να ζήσει. «Είχα βρεθεί αρκετές φορές στην Πάρο, πριν πάω να ζήσω μόνιμα. Η ομορφιά της, οι φίλοι και οι γνωστοί σε συνδυασμό με το αντικείμενο που θέλησα να ασχοληθώ με οδήγησαν στην απόφαση να μετακομίσω εκεί» λέει. 
 
Μέχρι πρόπερσι η λέξη «υδροπονία» τού ήταν παντελώς άγνωστη. Τον καιρό που αναζητούσε εναλλακτική κατεύθυνση βρέθηκε καλεσμένος σε μία ομιλία στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο κι έκτοτε άλλαξαν πολλά στη ζωή του. «Ηταν ένα πολύ ενδιαφέρον αντικείμενο. Είδα ότι είχε μέλλον και πίστεψα σε αυτό. Πρόκειται για καλλιέργεια με κλειστό κύκλωμα που γίνεται σε ελεγχόμενο περιβάλλον και αντί χώματος χρησιμοποιούνται κανάλια με αδρανές υλικό, στα οποία αναπτύσσεται η ρίζα μέσα σε θρεπτικά διαλύματα ή νερό. Είναι σαν να βάλεις τα λαχανικά σε μία γλάστρα χωρίς χώμα. Τα ταΐζεις κατάλληλα σε ιδανικές συνθήκες και θερμοκρασία» εξηγεί ο Χρήστος Λαζανάκης, ο οποίος εδώ και δύο χρόνια σε μία έκταση δέκα στρεμμάτων έχει φτιάξει ένα υψηλής τεχνολογίας υδροπονικό θερμοκήπιο, όπου καλλιεργεί λαχανικά, αυτή την περίοδο ντομάτες. Οπως επισημαίνει, η συγκεκριμένη μέθοδος είναι οικολογική καθώς δεν υπάρχει έδαφος για να μολυνθεί κι επιπλέον ανάλογα με τις συνθήκες χρειάζεται λιγότερα λιπάσματα.

Σύμφωνα με τον Χρήστο Λαζανάκη, τα πρώτα χρόνια, είναι χρόνια μαθημάτων και ενημέρωσης. Αισθάνεται ικανοποιημένος από τα έσοδά του, παρά το γεγονός ότι δεν έχει αρχίσει ακόμα να κάνει απόσβεση των χρημάτων που διέθεσε. «Εχω άμεση παραγωγή εδώ και τρία χρόνια αλλά εκτιμώ ότι θα αρχίσω να εισπράττω τα χρήματα που έδωσα σε 4 με 7 χρόνια, δηλαδή από 7 έως 10 χρόνια από όταν ξεκίνησα. Σε κάθε περίπτωση, είμαι ευχαριστημένος γιατί κάνω αυτό που μου αρέσει. Γνωρίζω ότι πρόκειται για ένα αντικείμενο που δεν εξαρτάται αποκλειστικά από εμένα και δεν έχει σταθερή τιμή. Ομως όλοι όσοι ασχολούμαστε με τις καλλιέργειες είναι λογικό να αισθανόμαστε τέτοια αβεβαιότητα» λέει και παραθέτει το παράδειγμα της προηγούμενης, πολύ καλής, καλλιεργητικής περιόδου συγκριτικά με το άγνωστο που του επιφυλάσσει η επόμενη. Σε ό, τι αφορά τη διάθεση των προϊόντων του, αναφέρει ότι κυμαίνεται σε πολύ υψηλά ποσοστά. Τους καλοκαιρινούς μήνες γίνεται σχεδόν αποκλειστικά στο νησί ενώ το χειμώνα, εκτός από τοπικά, μεγάλο ποσοστό της παραγωγής αποστέλλεται στην Αθήνα.


Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

No comments:

Post a Comment

Comments system

Disqus Shortname