Monday, February 13, 2012

Το Χάρβαρντ τιμά τον ελληνικό πολιτισμό

Σε επίσημη εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια, παρουσιάστηκε την Πέμπτη το βράδυ το Πρόγραμμα Πολιτισμικής Πολιτικής του Κέντρου Διεθνών Σχέσεων Weatherhead του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, το οποίο, μέσω του θεσμού «Τιμώντας τον ελληνικό πολιτισμό» προβάλλει τη σύγχρονη ελληνική δημιουργία σε όλες τις εκφάνσεις της.

Τους τομείς δράσης και τους σκοπούς του Κέντρου Weatherhead παρουσίασε ο έλληνας κλασικιστής Δημήτριος Γιατρομανωλάκης, ένας από τους διευθυντές του Προγράμματος Πολιτισμικής Πολιτικής. Το Κέντρο, το οποίο δραστηριοποιείται στον χώρο των κοινωνικών και των πολιτικών επιστημών, «έχει συγκροτηθεί κατά τρόπο που ευνοεί τον διάλογο ανάμεσα σε ερευνητές και σε προσωπικότητες της ενεργού πολιτικής δράσης, σε διεθνές επίπεδο, και αποτελεί ερευνητική γέφυρα που συνδέει τις κοινωνικές και κυρίως τις πολιτικές επιστήμες με τις ανθρωπιστικές, οι οποίες κατά κανόνα τις τελευταίες δεκαετίες υποσκελίζονται συστηματικά».

«Η παρούσα κρίση», συνέχισε ο κ. Γιατρομανωλάκης, «έφερε στην επιφάνεια μια μεγάλη και αισιόδοξη αλήθεια, ότι η Ελλάδα έχει ανέκαθεν υπάρξει τόπος πολιτισμικής παραγωγής περισσότερο από οτιδήποτε άλλο και ότι ο πολιτισμός είναι η σταθερότερη αξία και το αποδοτικότερο εξαγώγιμο προϊόν μιας χώρας που έχει μάθει να αυτοταλανίζεται. Υπό το φως αυτής της πραγματικότητας, το κέντρο Weatherhead αποφάσισε να εγκαινιάσει έναν θεσμό που θα προάγει τη σύγχρονη ελληνική πολιτισμική παραγωγή όπως εκπροσωπείται από άξιους δημιουργούς σε ένα φάσμα δραστηριοτήτων: επιστήμες, εικαστικές τέχνες, λογοτεχνία, σκηνοθεσία, δραματική τέχνη, μουσική».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο κ. Παπούλιας απένειμε τιμητική μνεία σε διακεκριμένους επιστήμονες και καλλιτέχνες για την προσφορά τους στον ελληνικό πολιτισμό. Τιμήθηκαν ο εικαστικός και ακαδημαϊκός Δημήτρης Μυταράς, η βρετανή ελληνίστρια Ελίζαμπεθ Τζέφρις, ο ισπανός ελληνιστής και ξένος εταίρος της Ακαδημίας Αθηνών Φρανθίσκο Ροντρίγκες Αντράδος, ο σκηνοθέτης Παντελής Βούλγαρης, η ηθοποιός Λυδία Κονιόρδου, ο συνθέτης και διευθυντής ορχήστρας Θεόδωρος Αντωνίου, ο λογοτέχνης Νάνος Βαλαωρίτης και ο νέος δημιουργός Δημήτρης Σελάνιος, οι οποίοι μέσα από το έργο τους αποτυπώνουν ή εκφράζουν την ιστορία του ελληνισμού, αναδεικνύουν τις συνέχειες και τις ασυνέχειές του και συνδέουν το παρελθόν με παρόν.

Στην ίδια εκδήλωση ο Παναγιώτης Ροϊλός, καθηγητής Ελληνικών Σπουδών στην έδρα «Γιώργος Σεφέρης» στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και συνδιευθυντής του Προγράμματος Πολιτισμικής Πολιτικής, παρουσίασε επίσημα τη Harvard Early Modern and Modern Greek Library, τη νέα εκδοτική σειρά του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ με έργα της νεοελληνικής λογοτεχνίας από τις απαρχές της ως τις μέρες μας.

Στη σειρά έχουν κυκλοφορήσει, μέχρι στιγμής, τρεις τόμοι: τα 154 ποιήματα του Κ. Π. Καβάφη μεταφρασμένα από τον Γιάννη Τσιώλη, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, τα «Ελεγεία της Οξώπετρας» μαζί με το «Δυτικά της λύπης» του Οδυσσέα Ελύτη σε απόδοση του βραβευμένου βρετανού μεταφραστή Ντέιβιντ Κόνολι και μία επιλογή από τα ποιήματα του Νίκου Εγγονόπουλου, επίσης σε μετάφραση του Ντέιβιντ Κόνολι.

Αναμένεται να κυκλοφορήσουν, σε δίγλωσση έκδοση (ελληνικά-αγγλικά), κείμενα της δημώδους υστεροβυζαντινής και μεταβυζαντινής λογοτεχνίας (Διγενής Ακρίτης, Πουλολόγος, θρήνοι για την Άλωση της Κωσταντινούπολης), δημώδης σατιρική ποίηση, έργα της Κρητικής Αναγέννησης, των βυζαντινών λογίων της Διασποράς, του Καισάριου Δαπόντε, του φαναριώτη Κωνσταντίνου Μάνου και άλλων λογίων και στοχαστών του Διαφωτισμού. Μεταφρασμένα στα αγγλικά, τα κείμενα «θα καταστήσουν προσιτή στους ερευνητές και στο αναγνωστικό κοινό μία από τις άγνωστες πτυχές της μεσαιωνικής και πρώιμης ελληνικής λογοτεχνίας». Η σειρά θα διατρέξει «χίλια χρόνια αδιάλειπτης πολιτιστικής εξέλιξης» για να καταλήξει στο παρόν, στην ποίηση του Χριστόφορου Λιοντάκη και σε επιλογές από το έργο του πεζογράφου και ακαδημαϊκού Θανάση Βαλτινού.
Λαμπρινή Κουζέλη
Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ


*Ευχαριστούμε τον αναγνώστη Γιώργο Σ. για τις πληροφορίες!

No comments:

Post a Comment

Comments system

Disqus Shortname