Saturday, September 29, 2012

Νικόλας Γεωργιάδης: Ο «άρχοντας των θαλασσινών» στη Μαυριτανία είναι Έλληνας!

Πρώτος σταθμός του στο εξωτερικό έμελλε να είναι η Γκάνα. Παράλληλα με το σχολείο και τις σπουδές του στα Οικονομικά στο τοπικό πανεπιστήμιο, ο Νικόλας Γεωργιάδης μαθαίνει και την τεχνική της αλιείας δίπλα στον καπετάν Γρηγόρη, τον πατέρα του και τον καπετάν Νικόλα, τον παππού του. Διαχειρίζονται εκεί δικά τους σκάφη υπερπόντιας αλιείας, ενώ από πιο πριν ο άλλος παππούς του έχει καΐκια στην Ελλάδα. «Υστερα από μια δεκαετία ανάμεσα σε Γκάνα, London School of Economics και Ελλάδα αποφάσισα να επιστρέψω στην Αφρική.» 
 
«Αρχικά στη Σενεγάλη, όπου για δύο χρόνια είχα εξαγωγική εταιρεία νωπών αλιευμάτων. Λόγω όμως της 11ης Σεπτεμβρίου οι αερομεταφορές τροφίμων προς Νέα Υόρκη πάγωσαν, οπότε και εμείς έπρεπε να στραφούμε σε άλλες αγορές, σε προϊόντα που δεν χρειάζονται να μεταφερθούν άμεσα αεροπορικώς αλλά με ψυγεία κοντέινερ», λέει. 
 
Κατόπιν συζήτησης με τον πατέρα του καταλήγει πριν από δώδεκα χρόνια στη Μαυριτανία έχοντας και τη βοήθεια του αδελφού του, Λουκά, στη σχετική έρευνα αγοράς. «Ηρθα εδώ κυρίως για να βρω χταπόδια. Θέλησα να δημιουργήσω τη δική μου επιχείρηση, με χρηματοδοτήσεις τρίτων σκαφών, για την επεξεργασία αλιευμάτων στη στεριά. Πράγματι, έκτοτε η μονάδα μου τα τυποποιεί κατεψυγμένα. Κατά περιόδους νοικιάζουμε και άλλες μονάδες, ανάλογα με τις ποσότητες που πρέπει να επεξεργαστούμε. Ταυτόχρονα, η εταιρεία μου διαχειρίζεται αλιευτικά σκάφη όπως και η εξαγωγική εταιρεία (Μarocean) των προϊόντων μας», περιγράφει ο γενικός διευθυντής και κύριος μέτοχος της Omega Ltd (www.seafood-group.com), που απασχολεί γύρω στα 60 άτομα προσωπικό.
 
Για λογαριασμό της συγκεντρώνονται εβδομαδιαίως 100 τόνοι φρέσκων αλιευμάτων, τα οποία σκάφη και πιρόγες ψαρεύουν 150 -200 μίλια νότια του Νουαντίμπου. «Τα χταπόδια Μαυριτανίας και Νότιου Μαρόκου είναι τα καλύτερα στον κόσμο. Και η σαρδέλα είναι επίσης ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ανατολική Ευρώπη. Εξίσου άριστα είναι και τα φιλέτα ψαριού και το αυγοτάραχό μας, όπως και όλα τα ψάρια μας - ροφοί, σφυρίδες, φαγκριά, σαργοί κ.ά. -, αλλά και οι αστακοί, οι γαρίδες, οι σουπιές και τα καλαμάρια μας», αναφέρει ο κ. Γεωργιάδης που στέλνει και στην Ελλάδα αλιεύματα, μέσω δύο συνεργαζόμενων εταιρειών.
 
«Λόγω της οικονομικής κρίσης, βέβαια, οι ποσότητες που παραγγέλνουν πλέον έχουν μειωθεί κατακόρυφα. Προμηθεύουμε ωστόσο εταιρείες σε Ισπανία - Ιταλία - Γαλλία, πουλάμε και πελαγικά ψάρια σε γνωστές κονσερβοποιίες σε Λετονία-Λιθουανία-Ουκρανία-Ρωσία. Τα χταπόδια μας πωλούνται προς περίπου 7 - 9 ευρώ το κιλό, ανάλογα με την κλάση και τον προορισμό τους. Τα πελαγίσια ψάρια μας, αντίστοιχα, 900 - 1.200 δολάρια ανά τόνο, ανάλογα με την επεξεργασία τους».
 
Γιώργος Στεφανής 
 
 
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ


*Ευχαριστούμε Στρατηγέ ε.α. Θοδωρή Μ. για τις πληροφορίες!

No comments:

Post a Comment

Comments system

Disqus Shortname