Monday, March 12, 2012

Νίκος Σταθόπουλος: ο Έλληνας μάνατζερ που μάζεψε 6,5 δισ. από επενδυτές!

Την ώρα που το ελληνικό δημόσιο αναζητά μονίμως επενδυτές στο Qatar,  ένας Έλληνας fund μάνατζερ και βασικός μέτοχος  συγκέντρωσε τα περισσότερα κεφάλαια από την εποχή της κατάρρευσης της Lehman Brothers, ύψους 6,5 δισ. ευρώ! Το επενδυτικό κεφάλαιο BC European Capital ΙΧ με έδρα το Λονδίνο στο οποίο ηγείται ο κ. Νίκος Σταθόπουλος ξεπέρασε τον αρχικό στόχο των 6 δισ. ευρώ και κατάφερε  να συγκεντρώσει χρήματα επενδυτών απ όλο τον κόσμο.

Το 40% προήλθε από επενδυτές της Βόρειας Αμερικής, το 30% από Ευρωπαίους επενδυτές και το υπόλοιπο 30% από επενδυτές προερχόμενους από Ασία και Μέση Ανατολή. Από αυτούς το 37% είναι συνταξιοδοτικά ταμεία, το 25% είναι κρατικά ταμεία και το υπόλοιπο αφορά αμοιβαία κεφάλαια και άλλους θεσμικούς επενδυτές.

Όπως θα δούμε η επίδειξη εμπιστοσύνης σ' έναν Έλληνα fund manager αυτή την εποχή μόνο τυχαία δεν είναι.

Ο κ. Σταθόπουλος με 15 χρόνια διεθνούς εμπειρίας στο Private Εquity βραβεύθηκε από τους Finacial Τimes ως ο «rising star» του κλάδου, καθώς έχει πραγματοποιήσει από τις μεγαλύτερες εξαγορές επιχειρήσεων τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη.

Μέσω της Bc Partners προχώρησε στην εξαγορά των super markets Μigros ( Τουρκία ) ύψους 3,3 δισ. ευρώ, της Σουηδικής εταιρείας Com Hem έναντι 1,8 δισ. ευρώ και του Ιταλικού ομίλου ένδυσης Coin έναντι 1,4 δισ. ευρώ.

Μόνο στην χώρα μας μέχρι σήμερα έχει επενδύσει στην Ελλάδα 3 δισ. ευρώ πραγματοποιώντας τις εξαγορές της Τim Hellas και της Hyatt.

Δίχως να προέρχεται από κανένα επιχειρηματικό «τζάκι», αυτοδημιούργητος  ο κ. Σταθόπουλος εντάχθηκε στην Bc Partners το 2005 και σήμερα διαχειρίζεται κεφάλαια διεθνών  επενδυτών προσφέροντας τους αποδόσεις – που μάλλον θα έπρεπε να κοιτάξουν και τα ελληνικά συνταξιοδοτικά ταμεία. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία από τον χώρο των Private Equity funds η ετήσια απόδοση που επιτυγχάνουν οι επενδυτές φθάνει το 38%!

«Υπάρχουν ευκαιρίες στην Ελλάδα»

Όπως υπογραμμίζει στο Βusiness Stories ο κ. Σταθόπουλος, κάποια  από τα κεφάλαια που διαθέτει τώρα το Fund θα κατευθυνθούν και στην χώρα μας «Υπάρχουν ευκαιρίες στην  χώρα μας. Το πρόβλημα ακόμα είναι ότι δεν έχουν εξαλειφθεί τόσο  ο κίνδυνος της χρεοκοπίας όσο και ο κίνδυνος να εξέλθει η χώρα από το ευρώ- παρά το πακέτο των 130 δις. ευρώ. Πολλές εταιρείες στην Ελλάδα είναι υποτιμημένες, όχι γιατί δεν είναι καλές οι εταιρείες, αλλά εξαιτίας του ρίσκού της χώρας».

Επιπλέον, όπως συμπληρώνει, η Ελλάδα για να προσελκύσει επενδύσεις χρειάζεται να βελτιωθεί στην γραφειοκρατία, στις εργασιακές σχέσεις και στην διαφάνεια. Αν λοιπόν δοθούν κίνητρα, τότε  τα χρήματα που κατευθύνονται αλλού θα στραφούν και προς την Ελλάδα.

Χαρακτηριστική περίπτωση αδιαφορίας προς τους ξένους επενδυτές ήταν η Ηyatt. Ενώ ο ξένος επενδυτής πραγματοποίησε την επένδυση, αλλά το δημόσιο δεν υλοποίησε τις δεσμεύσεις του. Σήμερα, μετά από μια αναδιάρθρωση δανείων, η BC Partners παραμένει ο μοναδικός μεγάλος μέτοχος ανάμεσα σε πολλούς δανειστές καθώς η σύμβαση του 2007 προέβλεπε αναδιάρθρωση δανείων και μετοχοποίηση αν μειώνονταν οι δείκτες κερδοφορίας, όπως συνέβη λόγω της κρίσης.


Ποια είναι η BC Partners

Η BC Partners είναι μία από τις κορυφαίες εταιρείες επενδύσεων ιδιωτικών κεφαλαίων παγκοσμίως. Κατά τα τελευταία 25 χρόνια από την ίδρυσή της, η εταιρεία έχει επενδύσει σε 79 εταιρείες το ποσό των 74 δις Ευρώ (100 δισ. δολάρια).

Aν στα κεφάλαια της BC Partners υπολογιστούν και δανειακά χρήματα, δηλαδή η μόχλευση τότε τα συνολικά κεφάλαια που μπορεί θα έχει η ΒC Partners φθάνουν τα 20 δισ. ευρώ. Και με τόσα χρήματα, η BC Parters μπορεί άνετα να διεκδικήσει ιδιωτικοποιήσεις όπως του ΟΠΑΠ!...

Δημήτρης Παφίλας


Πηγή: Πρώτο ΘΕΜΑ

1 comment:

  1. Εύγε στο συνονόματο φίλο που μας κάνει υπερήφανους! Ας ελπίσουμε ότι μετά την επερχόμενη πολιτική, κοινωνική και ιδεολογική "εκκαθάριση" που θα συντελεστεί στην χώρα μας με την επιβολή των ξένων, επαγγελματίες του είδους θα αναλάβουν την οικονομική διαχείριση της χώρας, έμμεσα ή άμεσα.

    ReplyDelete

Comments system

Disqus Shortname