Sunday, March 11, 2012

Kea E-market: Εικονική αγορά πραγματικών συναλλαγών

Καλώς ορίσατε στην πρώτη εικονική αγορά (virtual market) πραγματικών συναλλαγών (real transactions) που υποστηρίζει το ηλεκτρονικό εμπόριο εμπορευμάτων και υπηρεσιών καταργώντας υφιστάμενους γεωγραφικούς περιορισμούς ή άλλους περιοριστικούς παράγοντες.

ΣΤΟΧΟΣ:
Η ηλεκτρονική πλατφόρμα, στοχεύει: 1. να παρουσιάσει τοπικά προϊόντα και να τα προωθήσει ηλεκτρονικά με σκοπό την πώληση, δίδοντας έτσι χαρακτήρα εξωστρέφειας στην τοπική οικονομία 2. στοχεύει στην ανάπτυξη της τοπικής αγοράς μέσω της διαχείρισης του συστήματος τοπικών συναλλαγών υποστηρίζοντας ηλεκτρονικά τοπικό νόμισμα (θα εξηγηθεί σε επόμενη  παράγραφο).

PROJECT “KEA ISLAND”:
Για την ανάπτυξη της πλατφόρμας, επιλέχθηκε η νήσος Κέα λόγω της εγγύτητας με την Αθήνα (περιορίζοντας λοιπά και μεταφορικά κόστη). Ακόμα, λόγω της μεγάλης έκτασής της και των δραστηριοτήτων που μπορεί να υποστηρίξει (σε αγροτικό, μεταποιητικό, τουριστικό και κατασκευαστικό επίπεδο) διαπιστώνονται μεγάλες δυνατότητες μεν, ανεκμετάλλευτες δε.

Η ΙΔΕΑ:
Η κυρίαρχη ιδέα του project είναι η ενοποίηση της τοπικής αγοράς σε ένα δικτυακό χώρο. Ένας ηλεκτρονικός χώρος μέσα στον οποίο θα καταγράφονται και θα προβάλονται όλοι οι επαγγελματίες, παραγωγοί ή άλλοι πάροχοι υπηρεσιών και προϊόντων με τρόπο αναλυτικό τόσο ως προς τη δραστηριότητά τους αλλά και ως προς τα παρεχόμενα προϊόντα και υπηρεσίες. Ο σύγχρονος αυτός συνεταιρισμός, θα προβάλει την τοπική αγορά και τα προιόντα της στην παγκόσμια ηλεκτρονική αγορά καθιστώντας εφικτή πλέον την πώληση αγαθών σε μια παγκόσμια αγορά. Έτσι θα είναι εφικτό: - ο παραγωγός γεωργικών προιόντων ή ο βιοτέχνης πουλάει τα προϊόντα που παράγει - ο κάτοχος τουριστικών καταλυμάτων προβάλει τις τουριστικές του υποδομές - ο ελεύθερος επαγγελματίας διαφημίζει την υπηρεσία που δύναται να υποστηρίξει .

Με την χρήση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας μπορούν επιπλέον: - να αναπτύξουν σύγχρονες μορφές τουρισμού (αγροτουρισμός, αθλητικός , θρησκευτικός, συνεδριακός τουρισμός) που να συνδυάζει επαγγελματίες όλων των κατηγοριών - η υποστήριξη μαζικών πωλήσεων παραδοσιακών προϊόντων σε αγορές του εξωτερικού (εξωστρέφεια) - η εκτός τοπικών συνόρων πώληση υπηρεσιών χρησιμοποιώντας τα τελευταία εργαλεία της τεχνολογικής εξέλιξης.

Σε δεύτερη φάση (και με την υποστήριξη των τοπικών θεσμικών οργάνων) είναι εφικτή η ανάπτυξη τοπικού συναλλακτικού μέσου (τοπικό νόμισμα για χρήση μόνο εντός των γεωγραφικών συνόρων με πλήρη ανταλλαξιμότητα με το εθνικό νόμισμα) το οποίο θα τονώσει σημαντικά την τοπική οικονομία και θα μειώσει σημαντικά την τοπική ανεργία (όπως έχουν αποδείξει ανάλογες πρακτικές σε πολλές ευρωπαικές χώρες και κυρίως στη Γερμανία). Έτσι ανεξάρτητα από το κυκλοφορούν εθνικό νόμισμα στην τοπική αγορά, είναι δυνατό μέσω της πλατφόρμας, να συναλλάσονται οι επαγγελματίες και παραγωγοί μεταξύ τους κατευθείαν. Η πλατφόρμα καταγράφει την συναλλαγή και μέσω του τοπικού νομίσματος γίνεται αποτίμηση της αξίας της. (Υπάρχει αναλυτική περιγραφή του συστήματος).

ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ:
Η υλοποίηση περιλαμβάνει την καταγραφή όλης της τοπικής αγοράς, την προβολή της και την ηλεκτρονικής της προώθηση με σκοπό την πώληση. Παράλληλα απαιτεί την συνεργασία της τοπικής αρχής για την από κοινού υποστήριξη της πλατφόρμας ώστε να μην τίθεται θέμα έλλειψης διαφάνειας ή μεροληψίας.

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ:
Η πλατφόρμα δύναται να εφαρμοστεί ιδανικά σε τοπικές αγορές και κοινωνίες οι οποίες να μπορούν να υποστηρίξουν καθετοποιήσεις παραγωγής προϊόντων ώστε να είναι εφικτή και η ανάπτυξη τοπικών συναλλαγματικών μέσων.

Στέλιος Μορφοβασίλης


Πηγή: Crazy Business Ideas


*Ευχαριστούμε Κατερίνα Σ. για τις πληροφορίες!

No comments:

Post a Comment

Comments system

Disqus Shortname