Thursday, March 29, 2012

Πρωταπριλιάτικη συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής από παιδιά για παιδιά

Μια τρομπέτα-παιχνίδι, ένα παιδικό ταμπούρλο, σφυρίχτρες που μιμούνται τους ήχους πουλιών (κούκους, αηδόνια), μια ροκάνα, ένα τρίγωνο, κουδουνίστρες και άλλα ασυνήθιστα όργανα θα ηχήσουν το πρωί της Πρωταπριλιάς στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Αυτή η τόσο πρωτότυπη για την εποχή της ενορχήστρωση, ανήκει στον Μότσαρτ, που ονόμασε τη συγκεκριμένη ευφάνταστη σύνθεσή του «Συμφωνία των παιχνιδιών.»

Παρτιτούρες γραμμένες με πολύ κέφι από διάσημους συνθέτες, σκηνικές... αταξίες από λιλιπούτειους μουσικούς, χορευτικοί αστεϊσμοί, χιουμοριστικό οπτικοακουστικό υλικό, αλλά και πολλές διαδραστικές εκπλήξεις: είναι τα βασικά στοιχεία του προγράμματος της συναυλίας που θα δώσει η Camerata Junior-Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής την Κυριακή 1η Απριλίου (11:30) στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης.

H συναυλία τιτλοφορείται «Humoresque» και ο τίτλος της προέρχεται από το ομώνυμο δημοφιλές είδος συνθέσεων της ρομαντικής εποχής, οι οποίες χαρακτηρίζονταν από έντονα παιγνιώδες ύφος.

Η Camerata Junior θα παίξει υπό τη διδασκαλία και καθοδήγηση του διευθυντή και μαέστρου της Δημήτρη Σέμση διασκεδαστικές και αγαπημένες μελωδίες από έργα του Λέοπολντ και του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ, του Γκούσταβ Χολστ, του Γιόχαν και του Γιόζεφ Στράους, του Λιρόι Άντερσον και του Αντόνιο Βιβάλντι.

Σε αυτή την πρωταπριλιάτικη πρωινή συναυλία στο Μέγαρο συμμετέχουν επίσης οι νεαροί σπουδαστές της Σχολής Χορού της Μαρίας Κανατσούλη, ενώ θα εμφανιστούν και οι εκκολαπτόμενοι μουσικοί (8-12 ετών) της Mini Camerata.

Την επιμέλεια και παρουσίαση της κυριακάτικης συναυλίας, έχει η Έφη Αβέρωφ-Μιχαηλίδου. Η έμπειρη μουσικολόγος και παιδαγωγός που προλογίζει τις εκδηλώσεις της ιδιαίτερα δημοφιλούς Σειράς από το 2001, επιμένει ιδιαίτερα στη σημασία του μουσικού παιχνιδιού και στη «συμμετοχή των ίδιων των παιδιών» αποφεύγοντας τις «διδακτικού χαρακτήρα αποστασιοποιημένες παρουσιάσεις».

Η Camerata Junior-Ορχήστρα Δωματίου Νέων των Φίλων της Μουσικής ιδρύθηκε πριν από δύο χρόνια στο πλαίσιο των νέων εκπαιδευτικών δράσεων του Συλλόγου των Φίλων της Μουσικής. Μέσα από τακτικά μαθήματα-δοκιμές και συμμετοχές της ορχήστρας σε εκπαιδευτικά προγράμματα και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις εντός και εκτός Ελλάδος επιδιώκεται η ανάπτυξη του πνεύματος συνεργασίας και ομαδικής μουσικής δράσης των μαθητών, καθώς και η καλλιέργεια των μουσικών τους ικανοτήτων.

Η τιμή των εισιτηρίων για τη συναυλία είναι 14 ευρώ (γενική είσοδος). Ειδικές τιμές: 8 ευρώ (φοιτητές, παιδιά - νέοι έως 25 ετών και ένας συνοδός παιδιών έως 15 ετών).


Πηγή: in.gr

No comments:

Post a Comment

Comments system

Disqus Shortname