Sunday, December 2, 2012

2 Δεκεμβρίου 1979: Η μέρα που ο «θεός» πάτησε στην Ελλάδα (videos)

Αν ένας άνθρωπος είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με ένα ομαδικό άθλημα και ένα έθνος, αυτός είναι αναμφίβολα ο Νίκος Γκάλης. Ο «θεός» του ελληνικού μπάσκετ και ο μεγαλύτερος Έλληνας αθλητής είναι, όπως αναφέρει ο Τύπος της Κυριακής, ο λόγος που το άθλημα εκτοξεύθηκε και από το 1987 κι έπειτα έχει χαρίσει αμέτρητες μεγάλες στιγμές σε εθνικό και συλλογικό επίπεδο.

Σαν σήμερα, πριν από 33 χρόνια ο Άρης αντιμετώπισε τον Ηρακλή με τον Νίκο Γεωργαλή, κατά κόσμον Νίκο Γκάλη, να εμφανίζεται για πρώτη φορά στα ελληνικά γήπεδα.

Οι 30 πόντοι του εκείνο το βράδυ στο «Αλεξάνδρειο», ήταν μόνο η αρχή μιας πορείας που σημάδεψε τον «Νικ» και το ελληνικό μπάσκετ. Ο ίδιος αφηγείται για το πρώτο του διάστημα στην Ελλάδα: «Ερχόμουν για να κατακτήσω αυτήν τη χώρα, με την καλή έννοια βέβαια. Ήθελα να κάνω κάτι καλό για αυτήν τη χώρα». Και το έκανε…





Έχοντας ξεκινήσει από το Νιού Τζέρσει και από το πανεπιστήμιο του Σέτον Χολ, όπου κοντραρίστηκε στα παρκέ του NCAA με τον Λάρι Μπερντ, ήρθε στην Ελλάδα, όπου κατέκτησε 8 πρωταθλήματα και 6 Κύπελλα με τον Άρη και 1 Κύπελλο με τον Πανθηναϊκό.

Φυσικά, η μεγαλύτερη στιγμή του ήταν το βράδυ της 14ης Ιουνίου 1987, όπου οδήγησε την Εθνική στην κορυφή της Ευρώπης. Η βραδιά που άλλαξε τον ρου του αθλήματος στη χώρα μας …

Η καριέρα του Νίκου Γκάλη έληξε με τρόπο που επ’ουδενί δεν του άξιζε. Στις 18 Οκτωβρίου 1994, ο Παναθηναϊκός αντιμετώπισε τους Αμπελόκηπους στο «Μετς», με τον Κώστα Πολίτη να μη χρησιμοποιεί τον Γκάλη στο πρώτο ημίχρονο.

Αυτή ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για το θρυλικό άσο, που μάζεψε τα … μπογαλάκια του και αποχώρησε όχι μόνο από τον Παναθηναϊκό, αλλά και από το ελληνικό μπάσκετ.





Πηγή: Newsbeast

No comments:

Post a Comment

Comments system

Disqus Shortname