Last weekend we were with friends at 'Dia Tafta' in Plaka. After
dinner, the owner offered us each a glass of Tentoura.
Turns out, it is a liqueur from Patras that they have been making for over 500 years.
Try
some!
Kathy K.
P.S. They really need to export this stuff!
Η Τεντούρα είναι το παραδοσιακό ηδύποτο της Πάτρας, έχει γλυκειά γεύση και παρασκευάζεται από απόσταγμα κανέλας και γαρύφαλλου. Στην Πάτρα σήμερα όλες οι οινοποιίες κατασκευάζουν τεντούρα και η καθεμία με τη δική της ξεχωριστή γεύση.
Η Τεντούρα έχει μαύρο χρώμα και πολύ γλυκιά γεύση. Πίνεται σκέτη ή με πάγο σαν απεριτίφ ακόμα και σαν χωνευτικό μετά το φαγητό λόγω των συστατικών της. Χρησιμοποιείται στην μαγειρική σαν αρωματικό στα φαγητά στα γλυκά στον καφέ και σε κοκτέιλ ποτών .
Σύμφωνα με την παράδοση η προέλευσή της ανάγεται στον 15ο αιώνα, την εποχή της Ενετοκρατίας. Οι παλιοί Πατρινοί ονόμαζαν την τεντούρα και «μοσχοβολήθρα» επειδή είχε έντονο άρωμα και την έπιναν συνήθως μετά από ένα καλό γεύμα, σαν χωνευτικό λικέρ, αλλά και κατά τα διαλείμματα μιας κοπιαστικής αγροτικής εργασίας, κυρίως στα αλώνια.
Πηγή: Wikipedia
No comments:
Post a Comment