Thursday, February 16, 2012

Η διασκέδαση μπορεί να είναι και δωρεάν!

Θεατρικές παραστάσεις, έξοδος με τα παιδιά, γεύμα σε εστιατόριο με φίλους, βόλτα για καφέ. Η κρίση έχει αναγκάσει τα περισσότερα ελληνικά νοικοκυριά να κάνουν περικοπές, με τη διασκέδαση να καταλαμβάνει την πρώτη θέση. Υπάρχουν ωστόσο προτάσεις ψυχαγωγίας που κοστίζουν ελάχιστα ή που μπορούν να γίνουν χωρίς να δαπανηθεί ούτε... 1 ευρώ.

Το γεγονός ότι η δύσκολη οικονομική κατάσταση έχει περιορίσει τις οικογένειες στο σπίτι, μπορεί να έχει και θετική πλευρά καθώς τα μέλη τους περνούν περισσότερο χρόνο μαζί. Ετσι τουλάχιστον εξηγείται και η αύξηση που παρατηρείται στις πωλήσεις επιτραπέζιων παιχνιδιών, τα οποία επιλέγουν κατά κόρον οι ενήλικοι. Αλλωστε, σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα, οι συνήθειες διασκέδασης έχουν αλλάξει, με 8 στους 10 νέους να βγαίνουν λιγότερο έξω για να διασκεδάσουν. Δωρεάν ξεναγήσεις σε αρχαιολογικούς χώρους, υπαίθρια μαθήματα χορού σε πλατείες στο κέντρο της πόλης, θεατρικές παραστάσεις χωρίς εισιτήριο, αλλά και καφέ σε πολύ χαμηλότερη τιμή είναι πάντως μερικά μόνο από τα πράγματα που μπορούν να κάνουν όσοι θέλουν να ψυχαγωγηθούν στον καιρό της κρίσης. Περίπου 70 δωρεάν ξεναγήσεις κάθε τρίμηνο πραγματοποιεί ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων - και φυσικά δεν απευθύνεται μόνο στους κατοίκους, αλλά και στους επισκέπτες της Αθήνας. Αν και είναι ένα πρόγραμμα που υπάρχει ήδη 30 χρόνια, φαίνεται ότι η αξία του είναι μεγαλύτερη αυτή την περίοδο.

Όπως εξηγεί η υπεύθυνη του προγράμματος Σταυρούλα Πισιμίση, ο δήμος διαθέτει 10-12 ξεναγούς για τουλάχιστον 40-50 επιλογές σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους: Εθνική Πινακοθήκη, αρχαιολογικός χώρος Ελευσίνας, Ακρόπολη, Αρχαία Αγορά. Κάθε Κυριακή και Σάββατο για περίπου τρεις ώρες όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να πάρουν μέρος στην ξενάγηση. «Τέσσερις ξεναγήσεις πραγματοποιούνται σε κάθε διήμερο. Η ανταπόκριση των πολιτών είναι εξαιρετικά μεγάλη. Αρκεί μόνο να αναφέρουμε ότι στις αρχές Δεκεμβρίου περίπου 300 άτομα ξεναγήθηκαν στον Κεραμεικό», σημειώνει η υπεύθυνη. Επισημαίνει πάντως ότι το πρόγραμμα των ξεναγήσεων ανανεώνεται κάθε τρίμηνο. «Για τους πολίτες η ξενάγηση είναι δωρεάν. Επιβαρύνονται μόνο με το εισιτήριο του μουσείου ή του αρχαιολογικού χώρου. Ωστόσο τις Κυριακές από τον Νοέμβριο έως τον Μάρτιο και η είσοδος σε αυτούς τους χώρους είναι δωρεάν».
Την τάση να επισκέπτονται οι Ελληνες αρχαιολογικούς χώρους ως έναν οικονομικότερο τρόπο ψυχαγωγίας αποτυπώνουν στοιχεία της έρευνας της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Ετσι, το πρώτο εξάμηνο του 2011 παρατηρήθηκε αύξηση στους επισκέπτες των αρχαιολογικών χώρων κατά 10,1% και στις εισπράξεις σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2010. Τον περασμένο Ιούνιο αυξήθηκαν οι επισκέπτες στα μουσεία κατά 6% συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2010.

Θέατρο χωρίς εισιτήριο. Μπορεί να παρακολουθήσει κάποιος θεατρική παράσταση χωρίς να βάλει το χέρι στην τσέπη; Στον καιρό της κρίσης μπορεί, αφού δεν είναι λίγες οι παραστάσεις που ανεβαίνουν κατά καιρούς και είναι δωρεάν για το κοινό. Ενδεικτικό είναι πως στο θέατρο Art Factory στον Ταύρο, οι θεατρόφιλοι κάθε Κυριακή και Δευτέρα και μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου μπορούν να παρακολουθήσουν την παράσταση «Πράξη χωρίς λόγια I». Εισιτήριο γενικής εισόδου 10 ευρώ και δωρεάν είσοδος σε ανέργους αποφάσισε πρόσφατα για τις παραστάσεις της Κεντρικής Σκηνής και το ΔΗΠΕΘΕ Σερρών.

Και όποιος λέει πως ο πολιτισμός είναι... απαγορευτικός για τις μικρότερες ηλικίες, αρκεί να σκεφτεί πως και οι νέοι έως 30 ετών, με την Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς, έχουν έκπτωση σε εισιτήρια σε κινηματογράφους, θέατρα και πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Εύη Σάλτου


Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

No comments:

Post a Comment

Comments system

Disqus Shortname