Πάνω από 8000 από αυτά, που θα πάνε για... καλό σκοπό, συγκεντρώθηκαν στο πρώτο Book nights.
Οι υπάλληλοι του Χατζηκυριάκου Ιδρύματος στον Πειραιά, την Παρασκευή το πρωί, είχαν λίγο περισσότερη δουλειά. Και αυτό γιατί στην είσοδο του ιδρύματος έφτασαν πέντε κούτες, γεμάτες με παιδικά βιβλία.
«Στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Με αυτά θα εμπλουτίσουμε ακόμα περισσότερο την βιβλιοθήκη μας, η οποία εξυπηρετεί τα περίπου 80 παιδιά που μένουν εδώ», λέει η κυρία Νότα Μπούμπαλου από το Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα.
Οι υπάλληλοι του Χατζηκυριάκου Ιδρύματος στον Πειραιά, την Παρασκευή το πρωί, είχαν λίγο περισσότερη δουλειά. Και αυτό γιατί στην είσοδο του ιδρύματος έφτασαν πέντε κούτες, γεμάτες με παιδικά βιβλία.
«Στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Με αυτά θα εμπλουτίσουμε ακόμα περισσότερο την βιβλιοθήκη μας, η οποία εξυπηρετεί τα περίπου 80 παιδιά που μένουν εδώ», λέει η κυρία Νότα Μπούμπαλου από το Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα.
«Ακόμα και αν κάποιοι τίτλοι υπάρχουν ήδη στη βιβλιοθήκη, για μας τα βιβλία είναι πολύ χρήσιμα. Θα μπορούν να διαβάζουν πολλά παιδιά έναν τίτλο, ή θα μπορέσουμε να τα πουλήσουμε σε κάποια μπαζάρ, που διοργανώνουμε προκειμένου να καλύψουμε τις ανάγκες του ιδρύματος» προσθέτει.
Οι πέντε κούτες, που αποτελούν απλά ένα… ορεκτικό για το τι θα ακολουθήσει, δεν ήταν προσφορά κάποιου φιλάνθρωπου βιβλιόφιλου. Αποτελούν «προϊόν» της τρομερής επιτυχίας που σημείωσε του πρώτο Book Nights επί αθηναϊκού εδάφους, το οποίο διοργανώνουν τα καταστήματα στη Στοά του Βιβλίου με σκοπό την συγκέντρωση βιβλίων για διάφορα ιδρύματα και οργανισμούς.
Την Πέμπτη το βράδυ, οι Αθηναίοι είχαν την δυνατότητα να μπουν στη Στοά και να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις, μουσικές και άλλες, με… εισιτήριο ένα ή περισσότερο βιβλία, τα οποία προορίζονταν για τις βιβλιοθήκες φορέων, όπως οι Φυλακές Γυναικών Ελαιώνα, το Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα Παιδικής Προστασίας, οι Παιδικές Κατασκηνώσεις «Χαρούμενα Παιδιά - Χαρούμενα Νιάτα», το Σισμανόγλειο νοσοκομείο, το Νοσοκομείο Παίδων «Π & Α Κυριακού» και το Γηροκομείο Αθηνών.
Οι πρώτες εκτιμήσεις της… διαλογής από τους υπαλλήλους του Public και τους συναδέλφους τους, της Στοάς του Βιβλίου, κάνουν λόγο για πάνω από 8.000 βιβλία, με την λογοτεχνία να έχει το μεγαλύτερο κομμάτι.
«Χάρηκα ιδιαίτερα όταν είδα κόσμο να χαρίζει ένα από τα αγαπημένα μου, το Generation X του Ντάγκλας Κόπλαντ», λέει ο κ. Αλέξης Σταμάτης, συγγραφέας που παραβρέθηκε στην εκδήλωση.
Πως θα αισθανόταν αν έβλεπε κάποιον να χαρίζει ένα δικό του βιβλίο; «Θα μου άρεσε πολύ. Είμαι 100% υπέρ τέτοιων πρωτοβουλιών όπως οι ανταλλαγές βιβλίων και όλες οι πρωτοβουλίες που βοηθούν στο να διαβάζεται ένα βιβλίο και όχι να ξεχνιέται σε μια βιβλιοθήκη. Άλλωστε και εγώ θα χάριζα ένα βιβλίο που έχω διαβάσει και μου άρεσε όχι κάποιο που δεν το έχω αγγίξει».
Ο κ. Σταμάτης εμφανίζεται αισιόδοξος για την πορεία του μυθιστορήματος στη χώρα μας. «Μπορεί πολλοί να μην διαβάζουν βιβλία , όμως και εξαιτίας του Διαδικτύου υπάρχουν πολλοί περισσότεροι άνθρωποι που έρχονται κάθε μέρα σε επαφή με κείμενα ή που διηγούνται ιστορίες γραπτώς. Το μυθιστόρημα και η ιστορία θα συνεχίσει να υπάρχει. Το αν αυτό θα είναι σε τυπωμένο χαρτί είναι άλλης τάξεως ζήτημα. Πιστεύω πάντως πως το τυπωμένο μυθιστόρημα έχει μπροστά του ακόμα πολλά χρόνια ζωής».
Κλειδί για την μεγάλη επιτυχία της όλης εκδήλωσης πέρα από το φιλανθρωπικό χαρακτήρα της, ήταν η αίσθηση της συμμετοχής και η ταυτόχρονη παρουσία πολιτιστικών εκδηλώσεων. Έτσι τα περίπου 2.000 άτομα που δημιούργησαν το αδιαχώρητο το βράδυ της Πέμπτης στη Στοά του Βιβλίου είχαν την ευκαιρία να ακούσουν μουσική από την Νατάσσα Μποφίλιου, την Ελένη Τσαλιγοπούλου και τον Χρήστο Θηβαίο και να δουν επί τω έργω Έλληνες δημιουργούς κόμικ της ομάδας του Comicdom. (Μιχάλη Δαλυνά, Σπύρο Δερβενιώτη, Γιώργο Μπότσο και Αλεξία Οθωναίου) .
«Εγώ χάρισα ένα παιδικό παραμύθι που έχω γράψει» λέει η κυρία Οθωναίου, η οποία όπως και οι περισσότεροι, εντυπωσιάστηκαν από τη μαζική προσέλευση. «Από την αρχή της εκδήλωσης υπήρχε ουρά και έξω από τη Στοά του Βιβλίου. Ακόμα αν ο περισσότερος κόσμος ήρθε για τις συναυλίες, είναι σημαντικό ότι δεν παρέλειψε να φέρει και ένα βιβλίο».
Η συγκεκριμένη εκδήλωση αποτέλεσε την κορύφωση της εκστρατείας «Κάποιο βιβλίο μιλάει για σένα» που διοργανώνουν τα Public υπό την αιγίδα του ΕΚΕΒΙ. «Στόχος της όλης προσπάθειας είναι να ενταχτεί το βιβλίο στην καθημερινότητα του Έλληνα» λέει η κυρία Ανθή Τρουγάκη υπεύθυνη επικοινωνίας των Public.
«Έχουν προηγηθεί δωρεάν σεμινάρια δημιουργικής γραφής, εκδηλώσεις ανταλλαγής βιβλίων αλλά και η δημιουργία μιας κοινότητας στο facebook(http://www.facebook.com/PublicBF)όπου οι βιβλιόφιλοι μπορούν να προτείνουν βιβλία ο ένας στον άλλο».
Πάντως, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του ΕΚΕΒΙ, αν και το ποσοστά αναγνωσιμότητας των Ελλήνων παρουσιάζονται αυξημένα το ποσοστό εκείνων δεν διαβάζουν ούτε ένα βιβλίο το χρόνο κυμαίνεται περίπου στο 60 %. «Σύμφωνα με τις έρευνες οι Έλληνες βλέπουν κατά μέσο όρο 260 λεπτά τηλεόρασης την ημέρα. Ίσως λόγω της κρίσης το νούμερο αυτό να έχει αυξηθεί, επειδή οι άνθρωποι αυτοί κάθονται περισσότερη ώρα σπίτι» λέει η κυρία Τρουγάκη. «Στόχος της πρωτοβουλίας μας αλλά και άλλων παρόμοιων πρωτοβουλιών, είναι αυτοί οι άνθρωποι, έστω και ένα εικοσάλεπτο την ημέρα, να το αφιερώνουν στο διάβασμα».
Γιώργος Πουλιόπουλος
Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ
No comments:
Post a Comment