Δύο ελληνικής καταγωγής επιστήμονες τιμήθηκαν με το Προεδρικό Βραβείο PECASE που απονέμεται σε επιστήμονες και μηχανικούς που βρίσκονται στην αρχή της καριέρας τους και έχουν ανοίξει νέους επιστημονικούς ορίζοντες.

Το Προεδρικό βραβείο Pecase αποτελεί τη μεγαλύτερη διάκριση για επιστήμονες στις ΗΠΑ και φέτος απoνεμήθηκε σε 94 ερευνητές.  Ανάμεσα του και δύο ελληνίδες καθηγήτριες αμερικανικών πανεπιστημίων.  Η Δήμητρα Ευαγγέλου καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Περντιού και η Φωτεινή Κατωπόδη-Τσόου, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλι. Και οι δύο βρίσκονταν στην Ουάσιγκτον την περασμένη εβδομάδα για να παραλάβουν το βραβείο τους από τον Πρόεδρο Ομπάμα σε ειδική τελετή στο Λευκό Οίκο. 


Δήμητρα Ευαγγέλου

Η Δήμητρα Ευαγγέλου είναι μηχανικός από την Αθήνα. Αναφέρει ότι η έρευνα της εντάσσεται σε μια ευρύτερη προσπάθεια στις ΗΠΑ για την καλύτερη κατανόηση του πως πρέπει να εκπαιδεύονται οι μηχανικοί. Γιατί ο τρόπος με τον οποίο σκέπτονται είναι «πολύ διαφορετικός από άλλους επιστήμονες», όπως υποστηρίζει.

«Η δική μου έρευνα» τονίζει η κ. Ευαγγέλου, «λόγω και της αρχικής κατάρτισής μου που είναι η αναπτυξιακή ψυχολογία, και η μελέτη των πρώτων χρόνων του ατόμου και του τρόπου σκέψης τους, εντοπίζεται στο πως μαθαίνουν τα παιδιά να παρατηρούν τον υλικό πολιτισμό. Οι οικογένειες και τα παιδιά με τα οποία δουλεύω είναι στην προσχολική ηλικία. Με απασχολεί πως μαθαίνουν να παρατηρούν τον υλικό πολιτισμό  και ερμηνεύουν το περιβάλλον τους και πως το περιβάλλον τους επιδρά στη ανάπτυξη τους».

Η κ. Ευαγγέλου μιλά για την επιστήμη της με τρόπο ποιητικό. Οι μηχανικοί μεταφράζουν τις ιδέες σε ύλη και δημιουργούν τον υλικό πολιτισμό που μας περιβάλλει.  Οι μηχανικοί  «είναι αυτοί που μπορούν να γεφυρώσουν την ιδέα, τη σκέψη με τον υλικό κόσμο, το φυσικό κόσμο και κάνοντάς το, καταθέτοντας αυτή την ιδέα που είναι πλέον υλοποιημένη και θέτοντάς την ανάμεσα μας τον ανθρώπινο πολιτισμό αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο σκεπτόμαστε.  Αυτό είναι ένα ζήτημα επιστημονικό που είναι λίγο ή πολύ ανερεύνητο. Αυτό λοιπόν προσπαθώ να κάνω εγώ». 


Φωτεινή Κατωπόδη-Τσόου

Μια άλλη επιστήμονας της οποίας η έρευνα χαράσσει νέους δρόμους είναι η Φωτεινή Κατωπόδη-Τσόου μηχανικός περιβάλλοντος. Είναι ελληνοαμερικανίδα με καταγωγή από τη βόρειο Ελλάδα.

«Μελετώ την ατμόσφαιρα για την κατανόηση των ατμοσφαιρικών/καιρικών φαινομένων ώστε να βελτιωθούν οι  μετεωρολογικές προβλέψεις. Η δουλειά που κάνω εστιάζεται στη δημιουργία ηλεκτρονικών προγραμμάτων και στην ανάπτυξη αλγορίθμων για την καλύτερη κατανόηση τoυ τρόπου που κινούνται οι αέριες μάζες. Μερικές από τις εφαρμογές είναι για παράδειγμα σε περίπτωση φωτιάς να προβλεφτεί προς τα που θα κινηθεί ο καπνός, έτσι ώστε να απομακρυνθούν οι κάτοικοι από συγκεκριμένες περιοχές».

Άλλη εφαρμογή είναι η μελέτη της μετακίνησης των αερίων μαζών με στόχο την βέλτιστη τοποθέτηση τουρμπινών για την παραγωγή αιολικής ενέργειας.

Από την επιστήμη περνάμε στην καταγωγή της και η συζήτηση από τα αγγλικά μεταπηδά στα ελληνικά.

«Οι γονείς μου γεννήθηκαν στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσαν εκεί» αναφέρει η κ Κατωπόδη.«Και ο μπαμπάς μου ήλθε στο UC Davies στην Καλιφόρνια για το διδακτορικό του και γεννήθηκα εγώ εκεί. Πολλές φορές είπαν να ξαναγυρίσουν στην Ελλάδα, προσπαθήσαμε, αλλά τελικά μείναμε στη Αμερική και μεγάλωσα εδώ. Αλλά κάθε καλοκαίρι πηγαίνω στη Θεσσαλονίκη, στη Χαλκιδική. Όλη η οικογένεια μου εκεί είναι στη Ελλάδα».


Το βραβείο PECASE (Presidential Early Career Award for Scientists and Engineers) θεσπίστηκε επί Προεδρίας Κλίντον το 1996 και δίνεται σε επιστήμονες που εκτός από πρωτοπόρα έρευνα είναι προσηλωμένοι στο να φέρουν την επιστήμη τους στο χώρο της δημόσιας εκπαίδευσης, στην υπηρεσία των διαφόρων κοινοτήτων και στη χάραξη τεχνολογικής πολιτικής.

Ζωή Λεουδάκη


Πηγή: VOA