Monday, July 9, 2012

Τρίτη 10 Ιουλίου: Ο Vangelis ξανατρέχει στους «Δρόμους της φωτιάς» (video)

Ποια μουσική έρχεται αμέσως στον νου των κατοίκων όλου του πλανήτη όταν η κάμερα ζουμάρει πάνω σε έναν δρομέα που κόβει το νήμα του τερματισμού; Εκείνη των «Δρόμων της Φωτιάς» (Chariots of Fire) του δικού μας Vangelis (Ευάγγελου Οδυσσέα Παπαθανασίου), που κέρδισαν το Οσκαρ κινηματογραφικής μουσικής και έγιναν ένα από τα δημοφιλέστερα σάουντρακ όλων των εποχών.

Τι κι αν έχουν περάσει 31 χρόνια από τότε που πρωτοπροβλήθηκαν οι «Δρόμοι»; Η γοητεία τους μοιάζει ανεξάντλητη και οι επερχόμενοι Ολυμπιακοί Αγώνες του Λονδίνου επαναφέρουν στην επικαιρότητα την ταινία, αλλά και την εμβληματική πλέον μουσική.

Σε πανηγυρικό πνεύμα έχει οριστεί για την Τρίτη, 10 Ιουλίου, στη Λέστερ Σκουέρ του Λονδίνου η νέα «πρεμιέρα» της ταινίας και στη συνέχεια θα προβληθεί στους κινηματογράφους της πόλης. Kαι ενώ πολλοί Λονδρέζοι θα σφυρίζουν το μουσικό θέμα που έγινε παγκοσμίως γνωστό, η θεατρική διασκευή της ταινίας από τον ίδιο σκηνοθέτη, τον Χιου Χάντσον, κάνει πρεμιέρα στο Θέατρο Γκίλγκουντ του Λονδίνου. Η μουσική βέβαια είναι του Vangelis. Και δεν σταματάμε εδώ. Μια νέα, περιποιημένη, ολυμπιακή έκδοση των «Δρόμων της Φωτιάς» θα περιμένει επισκέπτες και Λονδρέζους μέχρι τα τέλη Ιουλίου.

«Η μουσική είναι μια από τις μεγαλύτερες δυνάμεις του Σύμπαντος», λέει στην εφημερίδα «Ομπζέρβερ». Το μυαλό του, εξομολογείται, αδειάζει εντελώς όταν συνθέτει, ενώ η ηχογράφηση γίνεται συνήθως μια κι έξω όχι πολλές αλλαγές, όχι πολλές διορθώσεις. 





Χάρης Ποντίδας


Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

No comments:

Post a Comment

Comments system

Disqus Shortname