Monday, July 9, 2012

Δημιουργικοί μαθητές από τη Λήμνο προωθούν τις θεραπευτικές ιδιότητες της τσουκνίδας!

Η συνταγή τους είναι απλή. Καινοτομία, οικολογία, νεανικό κέφι και μεράκι. Ο στόχος τους επίσης απλός: Επιχειρώ στον τόπο μου γιατί θελω να παραμείνω και να εργαστώ σ' αυτόν. Επιχείρηση: «Τσουκνιδόεσσα» 2012, κωδικός: κρίταμο 2011. Δέκα μαθητές του Επαγγελματικού Λυκείου και μία καθηγήτρια από την ανεμοδαρμένη Λήμνο αποτελούν στο Β. Αιγαίο το πιο φωτεινό παράδειγμα νεανικής, αλλά και «πράσινης» επιχειρηματικότητας που καινοτομεί και ελπίζει, παρά τις αντιξοότητες.

Με την υποστήριξη του τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου που είναι ανοιχτό στην τοπική κοινωνία της Λήμνου και αρωγό τον δήμο, η ομάδα των μαθητών του ΕΠΑΛ Μύρινας με την καθοδήγηση της καθηγήτριάς τους Καίτης Τσάτσου δημιούργησαν πέρυσι μια εικονική επιχείρηση για να προβάλουν το άγριο κρίταμο που φυτρώνει σε πολλές περιοχές του νησιού. Παρήγαγαν τουρσί από κρίταμο για το οποίο έδειξαν ενδιαφέρον επιχειρηματίες εντός και εκτός Λήμνου. Φέτος επέκτειναν τη δραστηριότητά τους στην ταπεινή τσουκνίδα, σε μια νέα προσπάθεια να αναδείξουν τις θεραπευτικές της ιδιότητες, άγνωστες στην αγορά και στην πλειονότητα των καταναλωτών. Η επιχείρηση της μαθητικής ομάδας ονομάστηκε «Τσουκνιδόεσσα» (ανεμόεσσα είναι το ομηρικό προσωνύμιο της Λήμνου) και στο όνομά της παρήχθησαν τρία προϊόντα. Τσάι με αποξηραμένη τσουκνίδα, πέστο από τσουκνίδα με τοπικό παραδοσιακό τυρί, τo κασκαβάλι, και λημνιώτικο φλομάρι (χυλοπίτα) με τσουκνίδα.

Σχεδόν με την παρουσίαση των τριών προϊόντων που έγινε σε ειδική εκδηλωση υπό τον γενικό τίτλο «Λημνομαγειρέματα - Λημνοκεράσματα», στο τέλος της σχολικής χρονιάς, υπήρξε ενδιαφέρον από εξαγωγική εταιρεία της Θεσσαλονίκης, γεγονός που αποδεικνύει ότι η καινοτομική προσπάθεια των μαθητών άρχισε ήδη να αποδίδει. «Η όλη προσπάθεια έγινε εθελοντικά στο πλαίσιο του προγράμματος της Αγωγής Σταδιοδρομίας» λέει η υπεύθυνη καθηγήτρια κ. Καίτη Τσάτσου.

«Αναζητήσαμε, προσθέτει, τρόπους παραδοσιακούς, οικολογικούς, με σεβασμό στο περιβάλλον, για να προαγάγουμε και να αναδείξουμε προϊόντα του τόπου. Αυτά που κάνουν τη διαφορά της Λήμνου έναντι των άλλων. Οι μαθητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα ανταποκρίθηκαν με ασυνήθιστη συνέπεια και συμμετοχή για τέτοιες ηλικίες. Οι προσπάθειες και πέρυσι με το κρίταμο και φέτος με την τσουκνίδα έγιναν εκτός του καθημερινού προγράμματος των μαθημάτων, χωρίς καμία υλική ανταμοιβή, και ενώ δικαιολογούνταν κάποιες απουσίες, κανένας τους δεν έλειψε. Αυτό για μας τους εκπαιδευτικούς είναι μεγάλη ανταμοιβή». 

Το κρίταμο
Η περυσινή προσπάθεια με το κρίταμο βγήκε γρήγορα εκτός της μαθητικής έρευνας. Το τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής, με αφορμή τα συμπεράσματα των μαθητών του ΕΠΑΛ, επιχείρησε φέτος να καλλιεργήσει ένα παρόμοιο αυτοφυές της Λήμνου (της οικογένειας των αρμυρικιών) για να εξαγάγει χρήσιμα συμπεράσματα για την εμπορική αξιοποίηση τέτοιων φυτών που συναντώνται στα νησιά του Αιγαίου.

Το κρίταμο, βότανο του γιαλού, θεωρείται ελληνικός θησαυρός της γεύσης με εξαιρετικές αντιοξειδωτικές ουσίες, αλλά χρησιμοποιείται και στη φαρμακευτική. Κρίταμο τουρσί που νοστιμίζει σαλάτες και μεζεδάκια παράγεται σε πολλές παραθαλάσσιες περιοχές. Η προβολή του όμως από τους μαθητές της Λήμνου είναι από τις ελάχιστες που έχουν καταγραφεί για την εμπορική αξιοποίησή του και γι' αυτό έχει βραβευτεί στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ψηφιακής Καινοτομίας 2011. Ενας φαρμακοποιός έχει χρησιμοποιήσει εκχύλισμα του φυτού για την παραγωγή κρέμας προσώπου για νεανική επιδερμίδα, ενώ το Εργαστήριο Προστασίας και Αξιοποίησης Αυτοφυών και Ανθοκομικών Φυτών του ΕΘΙΑΓΕ έχει προχωρήσει σε πιλοτική καλλιέργεια στη Θέρμη.

«Ο στόχος μας είναι κάθε χρόνο να παρουσιάζουμε και νέα προϊόντα, καθοδηγώντας τα παιδιά στη δημιουργία. Στο τέλος κάθε προσπάθειας θα παρουσιάζουμε ένα καινοτόμο διατροφικό προϊόν από λημνιακές πρώτες ύλες, προωθούμενο στην αγορά από τοπική επιχείρηση», ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής του τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Παν. Αιγαίου κ. Δημ. Σκάλκος.

Θανάσης Τσιγγανάς


Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


*Ευχαριστούμε Λίλη Μ. για τις πληροφορίες! 

No comments:

Post a Comment

Comments system

Disqus Shortname