Η θεωρία της Σφαιρικής Αντιληπτικότητας έχει μια ιστορία τριάντα και πλέον χρόνων. Την πρώτη έμπνευση για τη χρήση των γεωμετρικών σχημάτων σε ενεργειακούς στοχασμούς είχε ο Ιωάννης Καρλαούζος, το 1978, όταν ακόμα σπούδαζε στο Royal Melbourne Institute of Technology της Αυστραλίας. Μεσολάβησαν είκοσι πέντε χρόνια έρευνας και μελέτης όταν ο δρόμος του συναντήθηκε με εκείνον της Μαρίας Λεβέντη, η οποία, αφού σπούδασε ψυχιατρική, ακολούθησε κι εκείνη έναν δρόμο έρευνας των θεμελιωδών υπαρξιακών ερωτημάτων.Αμέσως διαπίστωσαν το κοινό ερευνητικό τους ενδιαφέρον και από το 2003 αποφάσισαν να ζουν και να εργάζονται μαζί, στο πλαίσιο της έρευνας και της αποκωδικοποίησης των παγκόσμιων αρχετυπικών συμβόλων. Η σύνθεση των εμπειριών και των γνώσεών τους οδήγησε το ζευγάρι στη δημιουργία της μεθόδου της Σφαιρικής Αντιληπτικότητας, η οποία είχε μεγάλη απήχηση σε σύντομο χρονικό διάστημα, χωρίς την παραμικρή διαφημιστική ενέργεια. Ετσι, το 2008 αποφάσισαν να ιδρύσουν τη Σφαιρική Αντιληπτικότητα Ε.Π.Ε., με σκοπό να προσφέρουν τη δυνατότητα προσέγγισης αυτής της μεθόδου στο ευρύ κοινό.
Συναντήθηκα με τους εμπνευστές και ιδρυτές της Σφαιρικής Αντιληπτικότητας στα γραφεία της εταιρείας, η οποία εδρεύει στην Ελευσίνα. Εκεί, ο κ. Ιωάννης Καρλαούζος και η κ. Μαρία Λεβέντη εξήγησαν με έναν μοναδικά απλό τρόπο τη μεγάλη ιδέα της σφαιρικής αντιληπτικότητας. «Τόσο ο Πυθαγόρας όσο και ο Πλάτωνας υποστήριξαν ότι τα γεωμετρικά σχήματα είναι παράθυρα για τα πεδία των ιδεών», εξηγεί η κ. Λεβέντη για την έμπνευση της ιδέας και συνεχίζει: «Με το πέρασμα των χρόνων, αυτή η γνώση αλλοιώθηκε, παραποιήθηκε, κρύφτηκε. Εμείς με αυτό ως ερέθισμα, σκεφτήκαμε ότι ένα γεωμετρικό σχήμα δεν είναι μόνο αυτό που βλέπουμε, αλλά είναι και κάτι άλλο...
Ετσι, λοιπόν, συλλάβαμε την ιδέα ότι ένα γεωμετρικό σχήμα δεν μπορεί να είναι απλά η εικόνα ενός δισδιάστατου σχήματος, αλλά είναι και μια πύλη, ένα πέρασμα που οδηγεί σε μια ευρύτερη αντίληψη». «Φυσικά, δεν λέμε ότι ανακαλύπτουμε τον τροχό, μάλλον ότι ξεθάβουμε τον τροχό», προσθέτει ο κ. Καρλαούζος. «Η σφαιρική αντιληπτικότητα είναι μια σύνθεση μεγάλων ιδεών, ερευνών, γνώσεων, παρατηρήσεων, εμπειριών και επιτόπου ερευνών σε πολλούς ξεχωριστούς τόπους της Ελλάδας και του εξωτερικού. Η θεωρία αυτή που αναπτύξαμε είναι κατοχυρωμένη στη Βιβλιοθήκη Αθηνών, όλα τα σήματά της είναι και αυτά κατοχυρωμένα στο Υπουργείο Εμπορίου, και κάθε κείμενό μας είναι προστατευμένο από πνευματικά δικαιώματα».
«Είχαμε τη φιλοσοφία, βλέπετε, ότι όποιος έρθει εδώ, θα πρέπει να είναι έτοιμος να βρει κάτι καινούργιο. Να μην είναι εξαναγκασμένος να το κάνει. Οπότε, έτσι, σχηματίζεται μια μεγάλη γκάμα ανθρώπων οι οποίοι έρχονται στη Σφαιρική. Ενας γιατί έχει άγχος. Ενας γιατί έχει συμπτώματα κατάθλιψης. Αλλος γιατί θέλει να χωρίσει ή δεν θέλει να χωρίσει. Αλλος γιατί πέφτει συχνά σε λάθη. Αλλος γιατί τον διώχνουν από τη δουλειά του και δεν ξέρει τι δουλειά να βρει. Παιδάκια που δεν τα πηγαίνουν καλά στο σχολείο. Δηλαδή, οι άνθρωποι που θα αναφέρονταν είτε σε έναν ψυχολόγο είτε σε έναν σύμβουλο είτε σε έναν παιδαγωγό. Αυτοί είναι οι άνθρωποι που έρχονται σε εμάς.
Η δύναμη του οκτώ
Το πρώτο κλειδί για να κατανοήσεις τη σφαιρική αντιληπτικότητα είναι αυτές οι οκτώ διαστάσεις που ανέφερε η κ. Λεβέντη. Το σύμβολο του οκτώ, ακόμα και ως κάθετη απεικόνιση του συμβόλου του απείρου, μοιάζει να είναι ένας σημαντικός αριθμός, ο οποίος στον άχρονο κόσμο του ασυνείδητου (όπου οι διαστάσεις δεν ορίζονται σε κάθετες και οριζόντιες) είναι το ίδιο πράγμα. Ετσι, όταν κάποιος τροφοδοτεί το ασυνείδητο με οκταπλή πληροφορία αυτοματικά αυτή πηγαίνει στην άπειρη και σου ανοίγει άπειρους δρόμους. «Αν κοιτάξει κανείς σε όλους τους πολιτισμούς, οι οποίοι λειτουργούσαν με σύμβολα, θα δεις το νούμερο οκτώ να είναι το βασικό τους στοιχείο», μου εξηγεί ο κ. Καρλαούζος και συνεχίζει.
«Εμείς ψάχναμε τα σύμβολα και κάποια στιγμή μελετώντας τα Ελευσίνια Μυστήρια είδαμε ότι το βασικό σύμβολο τους ήταν ο Οκταπέταλος Ρόδακας. Ερευνώντας και άλλες θρησκείες, είδαμε ότι το οκτώ βρισκόταν παντού και ήταν αποδεκτό από όλους: Τα οκτώ βήματα της φώτισης του Βούδα, τι λέει ο Λάο Τσε, τι λέει το Ταό. Αν το σκεφτείς λίγο, το ασυνείδητο δεν μιλά μια συγκεκριμένη γλώσσα, ούτε ελληνικά, ούτε γερμανικά. Μιλάει τη γλώσσα των συμβόλων. Ετσι κάναμε τις απαραίτητες έρευνες και καταλήξαμε ότι το 8 βρίσκεται παντού, από τον Uomo Vitruviano του Ντα Βίντσι, ο οποίος ορίζει τις οκτώ διαστάσεις με τα μέλη και το σώμα του, μέχρι τα οκτώ βήματα του Βούδα».
Σύμβολο: Το σύμβολο της Σφαιρικής Αντιληπτικότητας απεικονίζει τις οκτώ διαστάσεις σε οκτώ σφαίρες μέσα στον ανθρώπινο εγκέφαλο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι όσοι ασκούνται στη μέθοδο της σφαιρικής αντιληπτικότητας βρίσκουν σ' αυτή νό,τι καλύπτει τις ανάγκες τους. Ο τρόπος προσέγγισης των ειδικών θα έλεγε κανείς ότι είναι πολυδιαστασιακός. Τους ρωτάω ποια περίπτωση μπορεί να θεωρηθεί δύσκολη και μου απαντούν ότι είναι εκείνος που πιστεύει ότι τα ξέρει όλα. «Δεν αφήνει χώρο για να ακούσει», εξηγεί ο κ. Καρλαούζος. «Μεταφορικά μιλώντας, εκείνοι οι άνθρωποι που έχουν βαθιά παιδεία, που θεωρούν ότι κάνουν καλά κάτι είναι γνώστες της μίας μόνο διάστασης. Υποσυνείδητα, μπορεί να θεωρούν ότι και οι οκτώ τους διαστάσεις είναι καλές.
Ετσι, δεν αφήνουν χώρο για να προσθέσουν κάτι καινούργιο. Αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα. Εμείς εδώ έχουμε ανθρώπους που έχουν βοηθηθεί πάρα πολύ και το σπουδαιότερο είναι ότι στο περιβάλλον τους εκπέμπουν αυτή την αλλαγή. Χωρίς καμία προσπάθεια. Χωρίς να λένε καν ότι έρχονται στη Σφαιρική. Αν κάποιος τους ρωτήσει πού οφείλεται η όποια αλλαγή, η απάντηση που θα πάρει θα είναι ένα ζωντανό παράδειγμα μπροστά του, κι έτσι παραμερίζει το γνωστικό και καταλαβαίνει πως πραγματικά ενεργεί αυτή η μέθοδος». «Ενα από τα σεμινάριά μας», κλείνει η κ. Λεβέντη, «είναι μια άσκηση πώς να σπάσεις το ταβάνι της χαράς.
Πώς να χαίρεσαι χωρίς να νιώθεις τύψεις. Ειδικά αυτή την εποχή που οι περισσότεροι βρίσκονται σε μια θλίψη και έναν φόβο, οι άνθρωποι μας, ειδικά στα διαλείμματα των σεμιναρίων που κατεβαίνουν κάτω στο cafe, είναι ένα ζωντανό παράδειγμα για το πώς λειτουργεί η μέθοδος. Τα γέλια και οι χαρές κάνουν τους περαστικούς να αναρωτιούνται αν κάθε μέρα γίνεται κι ένα πάρτι. Τη χαρά και την ευτυχία όλοι τη θέλουν. Εμείς απλά εξηγούμε ότι αν θέλεις τη χαρά, τότε θα πρέπει να ανοίξεις λίγο περισσότερο την καρδιά σου».
Πρωτοπορία
Μέθοδος διεύρυνσης της αντίληψης
Η Σφαιρική Αντιληπτικότητα είναι μια ελληνική εταιρεία που ιδρύθηκε το 2008 στην Ελευσίνα, με βασικό στόχο την έρευνα, τη μελέτη και την αποκωδικοποίηση των παγκόσμιων αρχετυπικών συμβόλων. Εμπνευστές και ιδρυτές της είναι ο Ιωάννης Καρλαούζος και η Μαρία Λεβέντη. Η μέθοδος της σφαιρικής αντιληπτικότητας είναι το αποτέλεσμα πολλών ετών πρωτογενούς έρευνας και μελέτης της ανθρώπινης αντίληψης και συνείδησης. Οι βασικές πηγές της είναι η αρχαία ελληνική γραμματεία, η ιστορία της τέχνης, η «ιερή» γεωμετρία, η συγκριτική θρησκειολογία, η ψυχιατρική και η ψυχοθεραπεία. Η εμπνευσμένη σύνθεση όλων των παραπάνω και οι καινοτόμες ανακαλύψεις των ιδρυτών της οδήγησαν σε μια μέθοδο η οποία προσφέρει άμεσα και ουσιαστικά αποτελέσματα στην καθημερινότητά μας.
- Ερμού 88, Ελευσίνα, τηλ: 210-5561691 www.sferiki.gr , e-mail: info@sferiki.gr
Γιάννης Παπαϊωάννου
Τάκης Σπυρόπουλος (Φωτογραφίες)
Πηγή: ΕΘΝΟΣ
Ενδιαφέρον
ReplyDelete