Monday, June 25, 2012

Ένα πάρκο για τους λάτρεις του skateboard στην Αθήνα (video)

Ανεβαίνετε σε μια σανίδα και ρολάρετε σε δρόμους και πλατείες; Σας αρέσει να ανεβοκατεβαίνετε κοίλες επιφάνειες και σκαλοπάτια; Αν ναι, ένα πάρκο για τους λάτρεις του skateboard, των rollers και του ποδηλάτου πόλης έχει δημιουργηθεί στην Αθήνα.

Πριν από δύο χρόνια, όταν ο διάλογος για το θέμα της αξιοποίησης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού είχε ανοίξει, μια ομάδα νέων σε ηλικία ρίχνει στο τραπέζι τη δική της ιδέα. Μια πρόταση εμπνευσμένη από αντίστοιχες επιτυχημένες στο Βερολίνο.

Εκεί οργανώσεις «υιοθετούσαν» ανεκμετάλλευτους δημόσιους χώρους με σκοπό να τους μετατρέψουν σε χώρους πρασίνου μέσα στην πόλη. Έτσι γεννήθηκε η αστική μη κερδοσκοπική οργάνωση Our Park (Το Πάρκο Μας).

Ο σκοπός του συλλόγου ήταν η δημιουργία πάρκων και χώρων αστικών αθλημάτων, όπου θα διοργανώνονται πολιτιστικές και άλλες εκδηλώσεις σε κάθε γειτονιά. Βέβαια, η ιδιαιτερότητα είναι πως ο σύλλογος αναπτύσσει μια υγιή συνεργασία μεταξύ ιδιωτικών φορέων και της Πολιτείας.

Στην αρχή η ομάδα επέλεξε τον χώρο που βρίσκεται πίσω από το γήπεδο του Παναθηναϊκού στην περιοχή Κουντουριώτικα (μεταξύ των οδών Ελενας Βενιζέλου, Συήνης, και Γ. Φιλήμωνος). Ενα ακάλυπτο γήπεδο που μέχρι τότε αποτελούσε την τελευταία μεγάλη χωμάτινη αλάνα, χωρίς καμιά αξιοποίηση για χρόνια. Με την άδεια του δήμου Αθηναίων δόθηκε η δυνατότητα σε ιδιώτες χορηγούς να συνεισφέρουν εξ ολοκλήρου στη δημιουργία ενός νέου πάρκου, στο 7ο Δημοτικό Διαμέρισμα.

Σήμερα σε όλη την έκταση του πάρκου των τεσσάρων στρεμμάτων έχουν φυτευτεί πάνω από εκατό μεγάλα δέντρα και φυτά χαμηλότερης βλάστησης, δημιουργώντας έναν μικρό πνεύμονα πρασίνου στο κέντρο της Αθήνας, στη λογική της εκμετάλλευσης των αστικών κενών με παρεμβάσεις μικρής και μεσαίας εμβέλειας.

Σύμφωνα με την «Espresso της Κυριακής», το πάρκο επισκέπτονται καθημερινά σκέιτερ από όλη την Αθήνα και τα προάστια, αλλά και από άλλες πόλεις της Ελλάδας, καθώς αποτελεί έναν χώρο άθλησης, του οποίου η δημιουργία συμβάλλει έμπρακτα στην ανάπτυξη των αστικών αθλημάτων. Παράλληλα, καθώς περιβάλλεται από σχολεία και άλλες αθλητικές εγκαταστάσεις, λειτουργεί ως ασφαλής χώρος συνάντησης και διασκέδασης των νέων.

Η είσοδος είναι ελεύθερη, ενώ το πάρκο φυλάσσεται και λειτουργεί καθημερινά κυρίως τις απογευματινές ώρες.

Στον χώρο διοργανώνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα αθλητικές επιδείξεις, πολιτιστικές και μουσικές εκδηλώσεις και διαγωνισμοί σκέιτ, στους οποίους συμμετέχουν αθλητές και καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ο Κλέων Γρηγοριάδης, εμπνευστής και ιδρυτής της ομάδας, μιλώντας για το Our Park δηλώνει: «Είναι μια ιδέα που εξελίχθηκε σταδιακά. Αρχικώς αναζητούσαμε τρόπους για την ορθή εκμετάλλευση των ανοιχτών δημόσιων χώρων σε σχέση με τις σύγχρονες ανάγκες. Ηρθαμε σε επαφή με τις κοινότητες της πόλης και ανακαλύψαμε πως η Αθήνα ήταν μία από τις λίγες μητροπόλεις της Ευρώπης χωρίς ένα οργανωμένο χώρο για σκέιτ. Το Πάρκο Μας αποτελεί τελικά μια πιλοτική συνεργασία μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών φορέων. Χωρίς διαφθορά, χωρίς σπατάλη. Συνολικά από τη σύλληψη της ιδέας μέχρι την υλοποίηση πέρασαν δύο χρόνια, ενώ όλο το εγχείρημα πραγματοποιήθηκε από χορηγίες ιδιωτών» λέει.

Αυτός ο πολυμορφικός χώρος πίσω από το ιστορικό γήπεδο του Παναθηναϊκού γεμίζει κάθε απόγευμα από νέους που απολαμβάνουν το αγαπημένο τους σπορ και ικανοποιούν τη δίψα τους για άσκηση και παιχνίδι. Η κατασκευή πρότυπων πάρκων αστικών αθλημάτων περιλαμβάνει ειδική μέριμνα για την πρόσβαση των ατόμων με ειδικές ικανότητες και για δεντροφύτευση, που προάγει τη βιωσιμότητα του πάρκου αλλά και τη χρηστικότητα των χώρων.

Το Our Park της Αθήνας είναι εύκολα προσβάσιμο λόγω του γειτονικού σταθμού του μετρό, ακόμη και για άτομα με αναπηρίες. Μια πινακίδα στην είσοδο του χώρου ενημερώνει τον επισκέπτη για τις ώρες λειτουργίας και θέτει τα όρια για την ασφαλή χρήση της πίστας σκέιτ.

Φιλήμονος 15, πίσω απο το στάδιο του Παναθηναϊκού (Μετρό Αμπελόκηποι)





Πηγή: Newsbeast

No comments:

Post a Comment

Comments system

Disqus Shortname