Friday, September 23, 2011

Ραγδαία αύξηση στις εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών στις στέγες κατοικιών

Κατακόρυφη αύξηση παρουσιάζει η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε στέγες από οικιακούς καταναλωτές το τελευταίο διάστημα ως αποτέλεσμα της υψηλής εγγυημένης τιμής αγοράς του ρεύματος από το σύστημα που κινητοποιεί τους πολίτες στις παρούσες συνθήκες της οικονομικής κρίσης. Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΔΕΗ για το διασυνδεδεμένο σύστημα μέχρι και τον Αύγουστο βρίσκονταν σε λειτουργία 5.353 φωτοβολταϊκά σε στέγες με συνολική ισχύ 46,649 MW.

Μάλιστα τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο συνδέθηκαν 2.039 νέα συστήματα, ενώ ειδικά ο Ιούνιος ήταν ο μήνας με τις περισσότερες νέες εγκαταστάσεις από την έναρξη του προγράμματος τον Ιούλιο του 2009, καθώς μόνο τον συγκεκριμένο μήνα, συνδέθηκαν 805 φωτοβολταϊκά σε στέγες, συνολικής ισχύος 7,166 MW.

Μεγάλος είναι και ο αριθμός των νέων αιτήσεων κατά τη διάρκεια του προαναφερόμενου τριμήνου αφού  υποβλήθηκαν στις υπηρεσίες δικτύου της ΔΕΗ 1.555 νέες αιτήσεις, ανεβάζοντας τη συνολική ισχύ των αιτημάτων στα 105,6717 MW. Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Απρίλιο του 2010 τα φωτοβολταϊκά που λειτουργούσαν σε στέγες ήταν μόλις 100.

Ο μεγάλος αριθμός των αιτήσεων εξηγείται και από το γεγονός ότι η ελκυστική τιμή των 0,55 ευρώ ανά KWh θα συνεχίσει να ισχύει για τα έργα που θα συνδεθούν μέχρι το τέλος του 2011. Από το 2012 και μετά δεν έχουν γίνει γνωστές επισήμως οι προθέσεις του Yπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αν και όλα δείχνουν ότι θα υπάρξουν αναπροσαρμογές προς τα κάτω κατά το πρότυπο που ισχύει για τα μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά. Πάντως τα αιτήματα που έχουν ήδη υποβληθεί κατά πάσα πιθανότητα θα συνδεθούν στο δίκτυο με τη σημερινή τιμή.


Πηγή: ΕΞΠΡΕΣ

No comments:

Post a Comment

Comments system

Disqus Shortname