Friday, September 30, 2011

Πράσινες οάσεις στο τσιμέντο του λεκανοπεδίου (photos)

Το καλοκαίρι έφτασε επισήμως στο τέλος του και οι περισσότεροι αν όχι όλοι έχουν επιστρέψει στις εργασίες, στο σχολείο και γενικότερα στην πόλη. Η ζωή στην πόλη όμως συχνά είναι ιδιαίτερα απαιτητική. Οι πολύπλοκες και πολύβουες διαδρομές στους γεμάτους δρόμους και το καθημερινό αστικό χάος μπορεί να σπρώξει στα άκρα ακόμα και έναν "εραστή" της πόλης.

Υπάρχουν παρόλα αυτά ορισμένα απλά πράγματα που βοηθούν στο να αντιστρέψουμε τις αρνητικές συνέπειες αυτής της καθημερινότητας. Ένα από αυτά είναι να αφιερώσουμε λίγο χρόνο για μια βόλτα στο πράσινο, είτε αυτό λέγεται πάρκο ή ένα μικρό άλσος.

Συγγραφείς, φιλόσοφοι, καλλιτέχνες αλλά και απλοί άνθρωποι έχουν εδώ και καιρό συνδέσει την επαφή με τη φύση με τη βελτίωση των δημιουργικών ικανοτήτων, των γνωστικών λειτουργιών, αλλά και με τη γενικότερη ευεξία. Τα τελευταία χρόνια όμως και η επιστήμη έχει αρχίσει να επιβεβαιώνει αυτές τις πεποιθήσεις. Αυτό που υποστηρίζουν είναι πως όταν βρισκόμαστε στη φύση, τα ερεθίσματα που ‘πιάνουν’ την ασυνείδητη προσοχή μας, όπως ένα μελωδικό τιτίβισμα , επιτρέπουν στο μυαλό μας να ξεκουραστεί και να αναπληρώσει δυνάμεις.

Σε ένα καθαρά αστικό περιβάλλον συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Οι πόλεις περιλαμβάνουν ερεθίσματα που αιχμαλωτίζουν την προσοχή μας δραματικά και απότομα- για παράδειγμα τα τόσο οικεία στην Αθήνα ακατάπαυστα κορναρίσματα.  Ακόμα και οι διαφημιστικές πινακίδες δοκιμάζουν συνέχεια την προσοχή μας προσπαθώντας να τις αγνοήσουμε και να συγκεντρωθούμε σε ότι κάνουμε. Εν ολίγοις η πόλη αποκαθιστά και βελτιώνει πολύ λιγότερο ή και καθόλου τις γνωστικές μας λειτουργίες(τη σκέψη μας), από ότι ένα φυσικό περιβάλλον και για αυτόν ακριβώς το λόγο οι ερευνητές θεωρούν τη φύση τόσο ευεργετική. Δε χρειάζεται φυσικά να μετακομίσουμε όλοι στην επαρχία. Ακόμα και μια ώρα να ξοδέψουμε σε έναν χώρο πράσινου είναι αρκετή για να εξισορροπήσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις του αστικού τοπίου επάνω μας, με τις ευεργετικές ιδιότητες της φύσης. Καθαρός αέρας λοιπόν ίσον καθαρή σκέψη.

Καλό περπάτημα!

Ρία Μαργέτη


Μερικές πηγές πρασίνου στην Αθήνα:


Άλσος Βεϊκου (Γαλάτσι)



Το μητροπολιτικό Πάρκο Γουδί




Κτήμα Συγγρού (Λεωφόρος Κιφησίας)



Όρος Αιγάλεω




Πάρκο Μητέρας (Αγία Βαρβάρα)


Άλσος Περιστερίου



Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» (Ανατολική Αττική)



Άλσος Κηφισιάς




Άλσος Νέας Φιλαδέλφειας



Άλσος Προμπονά



Βοτανικός Κήπος «Αλέξανδρος Διομήδους» (Χαϊδάρι)



Ακρόπολη, Αρχαία Αγορά, Φιλοπάππου




Λόφος Αρδηττού



Λυκαβηττός



Λόφος του Στρέφη



Πεδίον του Άρεως




Αττικό Άλσος



Τένις Χολαργού



Μεγάλο Πάρκο Παπάγου



Άλσος Γουδή (Πάρκο Ελληνικού Στρατού και Σχολής Αξιωματικών)


 
Πάρκο Πικιώνη (Φιλοθέη)


Σκοπευτήριο Καισαριανής



Άλσος Νέας Σμύρνης



Λόφος Πανί (Άλιμος)



Λόφος Τρουμπάρι (Αργυρούπολη) 


Πηγές: Cosmo.gr, ΑΤΤΙΚΟ ΠΡΑΣΙΝΟ

1 comment:

Comments system

Disqus Shortname