Παρά την οικονομική κρίση σημαντική είναι η συμμετοχή των υπερμαραθωνοδρόμων. Στην εφετινή διοργάνωση έχουν δηλώσει συμμετοχή 350 αθλητές (εκ των οποίων 41 είναι γυναίκες) από 39 χώρες, ενώ η Ελλάδα μετέχει με 37 δρομείς. Αποκλειστικός δωρητής στο «ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ 2011», είναι το Ίδρυμα «ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ» και για διάρκεια τριών ετών. Μεταξύ των συμμετεχόντων φιγουράρουν και κoρυφαία ονόματα των υπεραποστάσεων που έχουν αγωνιστεί στο παρελθόν και έχουν διακριθεί στον αγώνα.
Συγκεκριμένα στον αγώνα παίρνουν μέρος μεταξύ άλλων, ο περυσινός πρωταθλητής Iταλός Ιβάν Γκουντίν, ο περυσινός δευτεραθλητής Ολλανδός Γιαν Λάντνικ, ο Αυστριακός Μάρκους Θάλμαν, ενώ μετέχει για πρώτη φορά ο Αμερικανός Κριστιάν Μπερκ (βραβείο GUINNESS WΟRLD RECORD για το 2010 με 24 ώρες, έτρεξε 83,04 μίλια στην άμμο). Από πλευράς γυναικών ξεχωρίζει η συμμετοχή της Κίμι Νότο, από την Ιαπωνία (η γυναίκα με τους περισσότερους τερματισμούς και δύο φορές πρώτη).
Από ελληνικής πλευράς ελπίδες διάκρισης έχουν οι Δημήτρης Καραχάλιας (με διεθνείς διακρίσεις φέτος), Γιώργος Κρυστάλλης, Θανάσης Ατματζίδης, Γιώργος Βλάχος, Στάθης Καραχρήστος και οι δύο γυναίκες Αμαλία Ματθαίου, Σοφία Κασίμη, που συμμετέχουν για πρώτη φορά στο «ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ» και φιλοδοξούν να τερματίσουν.
Οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές για τους δρομείς. Την Παρασκευή θα έχει συννεφιά και θερμοκρασία 25-27 βαθμούς, ενώ το Σάββατο αναμένεται να είναι ίδιος ο καιρός.
Οι δρομείς υποστηρίζονται από 75 σταθμούς βοήθειας (θα υπάρχουν σε όλη την διάρκεια της διαδρομής) και είναι τοποθετημένοι κάθε τρία έως πέντε χιλιόμετρα. Οι σταθμοί είναι εφοδιασμένοι με τροφή, νερό, αναψυκτικά, καθώς επίσης και τα προσωπικά είδη των αθλητών. Ο αγώνας διεξάγεται κάτω από αστυνομική και ιατρική επίβλεψη με γιατρούς, φυσιοθεραπευτές και ασθενοφόρα, που είναι διαθέσιμα καθ΄ όλη την 36ωρη διάρκεια της διοργάνωσης.
Η διαδρομή που ακολουθούν οι αθλητές στο ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ, θεωρείται η πιο δύσκολη στον κόσμο. Ακολουθούν δύσβατα μονοπάτια και χωματόδρομους με νερά και λάσπες (αν έχει βρέξει), διασχίζουν αμπέλια και ελαιώνες, σκαρφαλώνουν σε πλαγιές λόφων, ενώ το φόβητρο όλων των αθλητών και η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η αναρρίχηση στο Παρθένιο Όρος (1.200 μ. ύψος) μέσα στο πυκνό σκοτάδι, χωρίς ίχνος μονοπατιού, μέσα στα βράχια και τους θάμνους, με θερμοκρασία 4° - 5° C και δυνατούς ανέμους. Η δοκιμασία της ανθρώπινης αντοχής και του ψυχικού σθένους στο αποκορύφωμα τους! Εξαντλητικές ακόμα και οι ατελείωτες ανηφορικές στροφές πριν την Σπάρτη, όταν πια και οι ακμαιότεροι των αθλητών αρχίζουν να έχουν παραισθήσεις.
Θα πρέπει να τονιστεί, ότι το ένα τρίτο των αθλητών, ίσως και λιγότεροι φτάνουν να τερματίσουν στον αγώνα. Ένας Σπαρταθλητής, γνωρίζει καλά, ότι η κατάκτηση ενός ρεκόρ σε μια τέτοια διαδρομή δεν είναι η βασική του επιδίωξη. Εκείνο που κυρίως επιδιώκει, είναι ο τερματισμός μέσα σε 36 ώρες.
Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ
No comments:
Post a Comment