Thursday, September 15, 2011

Βραβείο Σεναρίου οι "Αλπεις" του Λάνθιμου στη Βενετία (video)

O ελληνικός κινηματογράφος, με πρωτεργάτη τον Γιώργο Λάνθιμο, αρχίζει να βρίσκει μια περπατησιά στο ευρωπαϊκό και διεθνές στερέωμα. Αυτό αποδεικνύει και η βράβευση της ταινίας του Λάνθιμου "Άλπεις" με το βραβείο Σεναρίου το Σάββατο στο κινηματογραφικό Φεστιβάλ Βενετίας.
Τον Χρυσό Λέοντα κέρδισε ο Ρώσος σκηνοθέτης Αλεξάντερ Σοκούροφ με την ταινία του "Faust".


Η ταινία Άλπεις, το σενάριο της οποίας συνυπογράφουν ο σκηνοθέτης και ο Ευθύμης Φιλίππου, αναφέρεται σε "μια ομάδα ανθρώπων που προσφέρονται να αντικαταστήσουν νεκρούς ανθρώπους για τους συγγενείς και τους φίλους τους" είχε δηλώσει ο ίδιος ο Λάνθιμος σχετικά με την ταινία του, για την οποία ελάχιστα ήταν γνωστά πριν προβληθεί στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ.

Οι Άλπεις θα κάνουν πρεμιέρα στις ελληνικές αίθουσες στις 27 Οκτωβρίου. Πρωταγωνιστούν η μούσα του σκηνοθέτη Αριάν Λαμπέντ (που ανήκει στη θεατρική ομάδα Vasistas), η Αγγελική Παπούλια (που ανήκει και στην θεατρική ομάδα Blitz)  και ο Άρης Σερβετάλης.

Όπως είπαμε, τον Χρυσό Λέοντα κέρδισε ο Αλεξάντερ Σοκούροφ με την ταινία του Faust. Εμπνευσμένη από το κλασικό έργο του Γκαίτε, η ταινία μετατρέπει τον αρχετυπικό διάλογο με τον Διάβολο σε μια επίκαιρη περισυλλογή απέναντι στη διαφθορά της κρατικής εξουσίας.

Αναλυτικά τα βραβεία:
Χρυσό Λιοντάρι: Faust του Αλεξάντερ Σοκούροφ
Βραβείο της Επιτροπής: Τerraferma του Εμανουέλε Κριαλέζε
Βραβείο Σκηνοθεσίας: Σανγκ Τζουν Κάι για την ταινία Ren Shan Ren Hai
Βραβείο Ανδρικού Ρόλου: Μάικλ Φασμπέντερ για την ταινία Shame του Στιβ Μακουίν
Βραβείο Γυναικείου Ρόλου: Ντίνι Γιπ, για την ταινία Tao Jie της Αν Χούι
Βραβείο Σενάριου: Ευθύμης Φιλλίπου, Γιώργος Λάνθιμος για την ταινία Άλπεις
Βραβείο Καλλιτεχνικής Συμβολής: στην φωτογραφία της ταινίας Ανεμοδαρμένα Ύψη της Αντρέα Αρνολντ
Bραβείο Διεθνούς Ενωσης Κριτικών Κινηματογράφου: Shame του Στιβ ΜακΚουίν
Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενων Ηθοποιών: Σότα Σομετάνι και Φούμι Νικάιντο, για το Himizu του Σιον Σόνο
Το βραβείο Leoncino δόθηκε στην ταινία Carnage του Ρομάν Πολάνσκι και το Queer Χρυσό Λιοντάρι στο ντοκιμαντέρ Wilde Salome του Αλ Πατσίνο
Στην Κριτική Επιτροπή του Διαγωνιστικού Τμήματος προήδρευε ο Ντάρεν Αρονόφσκι με μέλη τους Εϊγια-Λίζα Ατίλα, Ντέιβιντ Μπερν, Τοντ Χέινς, Μάριο Μαρτόνε, Αντρέ Τεσινέ και Αλμπα Ρόρβαχερ.

Γερουλάνος: "Πολύ σημαντικό επίτευγμα"
"Μετά την περσινή, θριαμβευτική πορεία του 'Κυνόδοντα' στα σημαντικότερα κινηματογραφικά φεστιβάλ του κόσμου, ο Γιώργος Λάνθιμος, ο Ευθύμης Φιλίππου και οι συνεργάτες τους, καταφέρνουν με τη βράβευση των 'Άλπεων' στη Βενετία να στρέψουν και πάλι το βλέμμα της διεθνούς κινηματογραφικής κοινότητας στη νέα ελληνική δημιουργία." δήλωσε χαρακτηριστικά ο Υπουργός. 
"Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό επίτευγμα, ιδίως εν όψει των πολύ αντίξοων συνθηκών που έχει να αντιμετωπίσει κάθε ελληνική κινηματογραφική παραγωγή αυτή την περίοδο» τόνισε ο κ. Γερουλάνος, σημειώνοντας ότι "η διεθνής διάκριση των 'Άλπεων' στη Βενετία αποδεικνύει για ακόμα μία φορά την αποφασιστικότητα των Ελλήνων δημιουργών να διακριθούν και να αρθρώσουν τον δικό τους λόγο στο διεθνές στερέωμα."
"Και μας κάνει να εντατικοποιήσουμε την προσπάθεια που αρχίσαμε, με τον καινούργιο νόμο για τον κινηματογράφο, να απελευθερώσουμε τις δημιουργικές δυνάμεις της χώρας και να διαμορφώσουμε τις αναγκαίες προϋποθέσεις ώστε η νέα γενιά Ελλήνων δημιουργών να μείνει και να δημιουργήσει στον τόπο της, αναδεικνύοντας με τη δουλειά και το ταλέντο της το πιο δυναμικό και εξωστρεφές πρόσωπο της σύγχρονης Ελλάδας" υπογράμμισε ο υπουργός.

Η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου τόνισε με την ανακοίνωσή της, ότι "οι διακρίσεις ελληνικών ταινιών στα μεγαλύτερα διεθνή κινηματογραφικά Φεστιβάλ συνεχίζονται και φέτος με το βραβείο σεναρίου που απέσπασαν οι Άλπεις του Γιώργου Λάνθιμου, στο Φεστιβάλ Βενετίας. Η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου με υπερηφάνεια συγχαίρει τους Γιώργο Λάνθιμο και Ευθύμη Φιλίππου για τη μεγάλη αυτή επιτυχία και εύχεται την καλύτερη δυνατή συνέχεια, τόσο στους ίδιους όσο και σε όλο το Ελληνικό Σινεμά, παρά τα τεράστια προβλήματα με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπο."




Πηγή: monopoli.gr

No comments:

Post a Comment

Comments system

Disqus Shortname