Tuesday, January 3, 2012

Τριάντα εταιρείες επενδύουν παρά την κρίση

Τα επενδυτικά προγράμματα των περισσότερων εταιρειών έχουν «συρρικνωθεί» λόγω της κρίσης, ωστόσο ακόμη και αυτά, λειτουργούν προς όφελος της ελληνικής οικονομίας. Σημειώνεται δε ότι οι διοικήσεις αυτών των επιχειρήσεων, καθώς και άλλων μεγάλων ομίλων, δείχνουν διατεθειμένες (κυρίως οι πολυεθνικές οι οποίες έχουν υψηλότερη κεφαλαιακή επάρκεια) να εκμεταλλευθούν τις ευκαιρίες που θα δημιουργήσει η κρίση. Οι εισροές νέων, μεγαλύτερων κεφαλαίων αναμένονται κυρίως αφού ξεκαθαρίσει το τοπίο στην ελληνική αλλά και την ευρωπαϊκή οικονομία γενικότερα.

Από τον κλάδο της βιομηχανίας ξεχωρίζουν μεταξύ άλλων οι επενδύσεις εταιρειών όπως είναι η Coca-Cola 3E, οι δύο όμιλοι διύλισης (Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil), η ΔΕΗ, η Τέρνα Ενεργειακή, οι εταιρείες του κλάδου Ζυθοποιίας (Αθηναϊκή, Μύθος, Ολυμπιακή), ο όμιλος Μυτιληναίου, εταιρείες από τον κλάδο των γαλακτοκομικών (Friesland, Danone), η Nestle, η SCA, η Pharmathen κ.ά. Από το λιανεμπόριο συνεχίζουν την επέκταση του δικτύου τους στην Ελλάδα ή σε άλλες χώρες όπου δραστηριοποιούνται οι ΑΒ Βασιλόπουλος, Praktiker, Jumbo, Folli Follie, Fourlis κ.ά., από το real estate η REDS και ο όμιλος Lamda Development ενώ από τις Υπηρεσίες έντονη είναι η δραστηριότητα του ΟΠΑΠ.

ΔΕΗ
Οι επενδύσεις της ΔΕΗ στο εννεάμηνο του 2011 ανήλθαν σε 875,8 εκατ. ευρώ (από 694,6 εκατ. το αντίστοιχο περυσινό διάστημα), διαφορά η οποία οφείλεται κυρίως στην κατασκευή της νέας μονάδας συνδυασμένου κύκλου «Μεγαλόπολη V». Συγκεκριμένα επενδύθηκαν 395 εκατ. ευρώ σε έργα παραγωγής, 294 εκατ. σε έργα διανομής, 97,5 εκατ. σε ορυχεία, 66 εκατ. σε έργα μεταφοράς και 20,7 εκατ. ευρώ για έργα ΑΠΕ.

Βιομηχανία

Κλάδος διύλισης: Σε εμπορική λειτουργία αναμένεται να τεθεί στο β' τρίμηνο του 2012 το διυλιστήριο των ΕΛ.ΠΕ. στην Ελευσίνα, η αναβάθμιση του οποίου θα κοστίσει στον όμιλο 1,2 δισ. ευρώ. Παράλληλα πριν από λίγο καιρό έγιναν τα εγκαίνια της νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής της Elpedison Power (όπου τα ΕΛ.ΠΕ. συμμετέχουν από κοινού με την ιταλική Edison) μια επένδυση της τάξης των 260 εκατ. . Από την πλευρά της η Motor Oil επένδυσε 180 εκατ. ευρώ για τη νέα μονάδα απόσταξης αργού πετρελαίου, ενώ την προηγούμενη δεκαετία οι συνολικές επενδύσεις της εταιρείας εκτιμάται ότι ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ, χωρίς μάλιστα να συμπεριλαμβάνεται ο κλάδος της λιανικής (με την εξαγορά π.χ. της Shell Hellas).

Μυτιληναίος - S&B: Το επενδυτικό σχέδιο του ομίλου Μυτιληναίου ανέρχεται σε 1 δισ. ευρώ περίπου και θα ολοκληρωθεί με τη θέση σε λειτουργία της τρίτης μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στους Αγίους Θεοδώρους στις αρχές του 2012. Πρόσφατα εξάλλου ο όμιλος ήρθε σε συμφωνία για την εξαγορά του τομέα δραστηριότητας βωξίτη της S&B στην Ελλάδα, κίνηση η οποία αναμένεται να συντελέσει στην περαιτέρω βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του Τομέα Μεταλλουργίας που δοκιμάζεται σκληρά από κοστολογικές πιέσεις. Το τίμημα της εξαγοράς ανήλθε σε 61,07 εκατ. ευρώ. Από την πλευρά της η S&B επένδυσε 10 εκατ. ευρώ για μία νέα, τελευταίας τεχνολογίας αποθήκη επεξεργασμένου μπεντονίτη, η οποία κατασκευάστηκε ειδικά για τις εγκαταστάσεις της εταιρείας στη Μήλο. Στοχεύει στην ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος από τη διαχείριση (μεταφορά-αποθήκευση) του ξηρού μπεντονίτη. Ταυτόχρονα παρέχει λειτουργικά οφέλη για τη διαχείριση του προϊόντος εντός των παραγωγικών εγκαταστάσεων.

Τέρνα Ενεργειακή: Οι επενδύσεις της εταιρείας ανήλθαν στο φετινό εννεάμηνο σε 131,4 εκατ. ευρώ. Μέσα στη χρονιά η εταιρεία απέκτησε τις πλήρεις άδειες για επιπλέον 125 MW αιολικών πάρκων και 6 MW φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα, ενώ ξεκίνησε η κατασκευή 138 MW αιολικών πάρκων στις ΗΠΑ. Συνολικά, ο όμιλος διαθέτει υπό κατασκευή ή έτοιμες προς κατασκευή εγκαταστάσεις ΑΠΕ ισχύος 439 MW, ενώ πλέον διαθέτει σε λειτουργία 295 MW εγκαταστάσεων ΑΠΕ, καθώς δύο ακόμα αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 60 MW και ένα φωτοβολταϊκό έργο 6 MW ξεκίνησαν πρόσφατα την λειτουργία τους στην Ελλάδα. Από την αρχή του χρόνου η εταιρεία έχει θέσει σε λειτουργία 134 MW στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Coca-Cola 3Ε: Για την τριετία 2011-2013 η διοίκηση της εταιρείας στοχεύει να επενδύσει 1,35 δισ. ευρώ σε καθαρές κεφαλαιουχικές δαπάνες. Η ανακοίνωση στη διάρκεια των εγκαινίων του εργοστασίου στο Ροστώβ της Ρωσίας αναφορικά με την κοινή επένδυση με τη The Coca-Cola Company ύψους 3 δισ. δολαρίων με πενταετή ορίζοντα στη Ρωσία θα αποτελέσει μεγάλο κομμάτι αυτή της συνολικής επένδυσης. Πρόσφατα πάντως η εταιρεία συμφώνησε για την εξαγορά, μαζί με την Heineken N.V. του 41,2% των μετοχών της μειοψηφίας στην κοινοπραξία (joint venture) Pivara Skopje στην ΠΓΔΜ. Το συνολικό τίμημα ανήλθε στα 79,1 εκατ. ευρώ.

Κλάδος Ζυθοποιίας: Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία εξακολουθεί να επενδύει στην ελληνική αγορά λανσάροντας νέα προϊόντα. Έτσι, το 2011 λανσαρίστηκαν η BIOS 5, η πρώτη μπίρα στον κόσμο που παράγεται από τη ζυθοποίηση 5 δημητριακών (κριθάρι, σιτάρι, σίκαλη, καλαμπόκι και ρύζι), η Amstel Premium Pils και η Sol, ενώ η Heineken κυκλοφόρησε στη νέα ανανεωμένη συσκευασία K2. Για το 2011 οι επενδύσεις εκτιμάται ότι έφθασαν τα 25 εκατ. ευρώ, ενώ πέρυσι η εταιρεία επένδυσε 20 εκατ. Οι εν λόγω επενδύσεις επικεντρώνονται κυρίως στην τακτική ανανέωση του εξοπλισμού των γραμμών παραγωγής, στα υλικά συσκευασίας και σε περιβαλλοντικά έργα. Συνολικά την τελευταία δεκαετία η εταιρεία έχει επενδύσει περισσότερα από 278 εκατ. ευρώ στη βελτίωση και την ανανέωση του εξοπλισμού της.

Η Μύθος Ζυθοποιία, θυγατρική της πολυεθνικής Carlsberg, θα συνεχίσει ακόμη και εν μέσω της κρίσης το πενταετές επενδυτικό της πρόγραμμα ύψους 50 εκατ. ευρώ, αφού θεωρεί ότι η χώρα μας εξακολουθεί να είναι ελκυστική για επενδύσεις.

Τέλος η Ολυμπιακή Ζυθοποιία, υλοποιώντας το επενδυτικό της πρόγραμμα, ξεκινά την πειραματική καλλιέργεια ελληνικού κριθαριού για την παραγωγή των προϊόντων της, στηρίζοντας στην πράξη την τοπική αγροτική παραγωγή και τους Έλληνες γεωργούς. Η εταιρεία δημιούργησε έναν πειραματικό αγρό, έκτασης 200.000 τ.μ., στην περιοχή της Θήβας, μέσω του προγράμματος Συμβολαιακής Καλλιέργειας Κριθαριού.

Friesland: Τον περασμένο Οκτώβριο έγιναν τα εγκαίνια των νέων εγκαταστάσεων παραγωγής γάλακτος «ΝουΝου» στο εργοστάσιο της FrieslandCampina Hellas στη Βιομηχανική Περιοχή της Πάτρας. Η επένδυση της ολλανδικής εταιρείας, ύψους 10 εκατ. ευρώ περιλαμβάνει 4 νέες γραμμές παραγωγής γάλακτος και συναφών προϊόντων υψηλής παστερίωσης για το ψυγείο. Η επένδυση δημιουργεί 80-100 θέσεις εργασίας στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης και στα διάφορα στάδια της παραγωγικής αλυσίδας.

Η μεταφορά της γραμμής παραγωγής γάλακτος υψηλής παστερίωσης της Friesland που παράγει τα προϊόντα Νουνού από τη Γερμανία στην Πάτρα προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση, διότι είναι η πρώτη ξένη επένδυση στη γαλακτοκομία ύστερα από πολλά χρόνια, και μάλιστα σε περίοδο οικονομικής ύφεσης. Το υπάρχον εργοστάσιο δεκαπλασίασε την παραγωγική του δυναμικότητα και διαθέτει την πιο σύγχρονη τεχνολογία στην παραγωγή γάλακτος.

Danone: Επενδυτικό πρόγραμμα συνολικού ύψους 25 εκατ. ευρώ έχει «τρέξει» ήδη η Danone Ελλάδος την τελευταία πενταετία, με τη «μαμά» εταιρεία, όχι μόνο να διατηρεί τη χώρα μας στον παγκόσμιο «χάρτη» των επενδύσεών της, αλλά να δείχνει πρόθυμη και για εξαγορές εταιρειών οι οποίες θα προσφέρουν προστιθέμενη αξία στην εταιρεία. Η πιο σημαντική επένδυση της εταιρείας για τη χρονιά που φεύγει αφορά στο δίκτυο διανομής της εταιρείας. Ειδικότερα η Danone προχώρησε σε συμφωνία με την Ελγέκα για τη διανομή των γαλακτοκομικών προϊόντων. Βασικός στόχος της εταιρείας είναι η απευθείας πώληση στις μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων, ενισχύοντας παράλληλα το επιτυχημένο σύστημα pre-selling (επίσκεψη των καταστημάτων από πωλητές για παραγγελιοληψία), ελέγχοντας την παρουσία της στο ράφι της λιανικής, σύστημα που ήδη έχει αναπτύξει σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Λάρισα. Στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης του δικτύου διανομής της, η Danone προχώρησε σε ανάλογη συμφωνία στην Κύπρο με την Argosy Trading Co Ltd., μέλος του ομίλου Σιακόλα.

Nestle Ελλάς: «Ψήφο εμπιστοσύνης» στην προοπτική της ελληνικής αγοράς δίνει η Nestle Ελλάς, η οποία συνεχίζει να επενδύει στην αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των γραμμών παραγωγής της στην Ελλάδα. Υπολογίζεται μάλιστα πως οι συνολικές επενδύσεις της εταιρείας για το σύνολο του 2011 θα ξεπεράσουν τα 8 εκατ. ευρώ. Η Nestle δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην εγχώρια αγορά και υποστηρίζει τη χώρα στην προσπάθεια που καταβάλλει να αντεπεξέλθει της οικονομικής κρίσης.

SCA Hygiene Products: Η SCA Hygiene Products προχωρά σε συστηματική εγχώρια παραγωγή, που αγγίζει το 10% του όγκου πωλήσεων στις κατηγορίες χάρτου και προσωπικής υγιεινής, επενδύοντας στην ανάπτυξη της ελληνικής βιομηχανίας. Συγκεκριμένα, η εταιρεία εδώ και 2 χρόνια έχει ξεκινήσει πιλοτικά να παράγει εγχώρια, μέρος των προϊόντων της και τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Στην Ελλάδα παράγονται ήδη 13 προϊόντα χάρτου στην παραγωγική μονάδα της «Πλαστικά Ελλάδος» και 3 προϊόντα ακράτειας στην παραγωγική μονάδα της «Ατομικής Φροντίδας», αριθμός ο οποίος θα αυξηθεί τους επόμενους μήνες.

Dimstel: Η εγχώρια βιομηχανία στρωμάτων Dimstel προχώρησε σε μία επένδυση 10 εκατ. ευρώ, δημιουργώντας ένα υπερσύγχρονο εργοστάσιο, επιφάνειας 7.000 τ.μ., στη ΒΙ.ΠΕ. Ιωαννίνων, εντός οικοπέδου συνολικής έκτασης 17.000 τ.μ. Ο αριθμός του ανθρώπινου δυναμικού της εταιρείας αναμένεται να ξεπεράσει τα 50 άτομα, εντός του 2012.

Pharmathen: Την τελευταία πενταετία έχουν υλοποιηθεί επενδύσεις ύψους 60 εκατ. ευρώ από την Pharmathen για την επέκταση των ερευνητικών υποδομών και την αύξηση της καθετοποίησης της, ενώ το σχέδιο της διοίκησης για την περίοδο 2010-2015 έκανε λόγο για επενδύσεις της τάξης των 110 εκατ. ευρώ, με στόχο την ενίσχυσή της στον τομέα της έρευνας αλλά και την ανάπτυξή της με δίκτυα διανομής στο εξωτερικό. Στα σχέδια της εταιρείας είναι είτε να εξαγοράσει εμπορικές εταιρείες στο εξωτερικό είτε να αποκτήσει συμμετοχές σε αυτές.

Fourlis: Μέσα στο 2011 ξεκίνησε τη λειτουργία του το νέο IKEA στη Σόφια της Βουλγαρίας (η οποία βραβεύθηκε ως επένδυση του έτους από το Forbes Magazine) και το πρώτο κατάστημα New Look στη Ρουμανία.

Λόγω της κρίσης, ύστερα από τις επενδυτικές δαπάνες ύψους 72 εκατ. ευρώ έως το εννεάμηνο του 2011 (οι οποίες αναμένεται να φθάσουν τα 75 εκατ. ευρώ στο τέλος της χρονιάς), ο όμιλος Fourlis δεν πρόκειται να συνεχίσει στον ίδιο ρυθμό και το 2012, χρονιά κατά την οποία δεν έχει προγραμματιστεί το άνοιγμα κάποιου νέου IKEA.

Folli Follie: Η Folli Follie έχει εστιάσει τις επενδύσεις της στην αγορά της Ασίας (Κίνα κυρίως αλλά και Χονγκ Κονγκ, Ταιβάν, Μακάο) με «αρωγό» στην προσπάθεια αυτή τον κινεζικό όμιλο Fosun International που συμμετέχει με σημαντικό ποσοστό (13,4%) στο μετοχικό κεφάλαιο του ελληνικού λιανεμπορικού ομίλου. Ειδικότερα στην Κίνα εκτιμάται ότι φέτος προστέθηκαν στο δίκτυο της εταιρείας ακόμη 25 καταστήματα (φθάνοντας τα 125).

Παράλληλα ιδιαίτερο ενδιαφέρον δείχνει ο όμιλος για την εξάπλωση της αλυσίδας Links of London. Αναφορικά με τη θυγατρική του ομίλου, τα ΚΑΕ, αυτή επένδυσε μέσα στο 2011 περίπου 6 εκατ. ευρώ για την επέκταση υφισταμένων καταστημάτων αλλά και την προσθήκη νέων.

ΑΒ Βασιλόπουλος: Για το 2012 η διοίκηση της «ΑΒ Βασιλόπουλος», θυγατρικής του βελγικού ομίλου Delhaize, δρομολογεί επενδύσεις της τάξης των 100 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία 16 νέων σημείων πώλησης, αλλά και για τον εκσυγχρονισμό των πληροφοριακών συστημάτων της εταιρείας. Συνολικά μέχρι το 2016, το σχέδιο της ΑΒ κάνει λόγο για επενδύσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ, είτε μέσω εξαγορών, είτε μέσω της δημιουργίας νέων καταστημάτων.

Dixons (Κωτσόβολος): Πρόσφατα η Dixons εγκαινίασε ένα νέο μεγάλο κατάστημα Κωτσόβολος στο εμπορικό πάρκο Smart Park στη θέση Γυαλού, δίπλα από το εκπτωτικό χωριό McArthurGlen. Πρόκειται για την έως τώρα μεγαλύτερη επένδυση του είδους της στην Ελλάδα, καθώς προσφέρει στους καταναλωτές ένα κατάστημα τεχνολογίας 3.500 τ.μ.

Η κίνηση αυτή περιλαμβάνεται στο πλαίσιο ενός επενδυτικού προγράμματος που φθάνει τα 15 εκατ. ευρώ και αφορά πλην του ανοίγματος νέων καταστημάτων, και στην ανακαίνιση ορισμένων, στην απορρόφηση των καταστημάτων Electro World από την αλυσίδα Κωτσόβολος και σε διάφορες ακόμη υπηρεσίες (π.χ. Support 360, ηλεκτρονικά καταστήματα www.kotsovolos.gr και www.electroworld.gr ) .

Praktiker Hellas: Η Praktiker Hellas, σε όλη τη διάρκεια της εικοσαετούς λειτουργίας της συμβάλλει σημαντικά στην ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας, μέσα από τις επενδύσεις και την οικονομική και κοινωνική της συνεισφορά. Ενδεικτικά, την τελευταία διετία, και παρά τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες, η εταιρεία συνεχίζει να επενδύει στην ελληνική αγορά με περίπου 13 εκατ. ευρώ επενδύσεις. Η Praktiker Hellas διαθέτει σήμερα 13 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα, με συνολική έκταση καταστημάτων 83.500 τ.μ., 45.000 προϊόντα και περισσότερους από 6.500.000 πελάτες ετησίως. Εντός του 2012, η εταιρεία σχεδιάζει την επέκταση του δικτύου της με το 14ο κατάστημα, στην πόλη της Αλεξανδρούπολης, μία νέα επένδυση ύψους 4,5 εκατ. ευρώ.

Jumbo: Ο όμιλος Jumbo έχει ήδη ολοκληρώσει τα καταστήματα που είχε θέσει ως στόχο για το πρώτο εξάμηνο του έτους. Συγκεκριμένα ένα στην πόλη Burgas στη Βουλγαρία, ένα στην Ελευσίνα και ένα στην περιοχή Γιαλού (Σπάτα) και ένα στα Γιαννιτσά. Για το δεύτερο μισό της χρήσης αναμένεται να λειτουργήσουν δύο ακόμα καταστήματα και συγκεκριμένα ένα νέο κατάστημα στην πόλη Russell της Βουλγαρίας, καθώς και ένα ακόμα στην Αττική. Στόχος της διοίκησης είναι η διεύρυνση του δικτύου σε 50-52 καταστήματα σε Ελλάδα και Κύπρο και η δημιουργία 8 καταστημάτων στη Βουλγαρία.

Μάκης Αποστόλου


Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

1 comment:

  1. Μακαρι να επενδυουν και ευχομαι να μην χασουν!

    http://www.elecshop.gr

    ReplyDelete

Comments system

Disqus Shortname