Friday, December 9, 2011

Σάββατο, η ημέρα της Αθήνας!

Κι όμως υπάρχει μια Αθήνα που πάλλεται από ζωή. Είναι χαρούμενη, δημιουργική, αισιόδοξη. Δεν το βάζει κάτω. Δεν την ακινητοποιούν η «περιρρέουσα» ατμόσφαιρα, οι δυσοίωνες προβλέψεις, οι σκληρές εικόνες, το κλίμα φόβου, ερήμωσης και μιζέριας. Κατεβαίνει στο κέντρο, συσπειρώνει θετικές δυνάμεις.

Για να ανακαλύψετε αυτήν την (όχι τόσο) «κρυμμένη» Αθήνα θα πρέπει να είστε στο facebook. Εκεί, πριν από περίπου 20 ημέρες, «γεννήθηκε» και συνεχώς «μεγαλώνει» η ιδέα του δημοσιογράφου της «Καθημερινής», Νίκου Βατόπουλου. Την «ανέβασε» στο facebook, έγινε ομάδα με την ονομασία «Κάθε Σάββατο στην Αθήνα». Κι έκτοτε, δεν έχει σταματήσει να προσελκύει αφοσιωμένα μέλη. Σήμερα είναι μια ζωντανή κοινότητα με περισσότερα από 1.100 μέλη!


Η ιδέα
Αλλά να πάμε στην «ιδέα»: «Μπορούμε και εμείς να κάνουμε κάτι για να βοηθήσουμε την Αθήνα», έγραφε ο εμπνευστής της στο εισαγωγικό κείμενο. «Ας βάλουμε στο πρόγραμμά μας, μία βόλτα στο κέντρο κάθε Σάββατο. Κάθε Σάββατο, κρατάμε όσο μπορούμε ζωντανές τις επιχειρήσεις, τα μουσεία, τους δρόμους. Αγοράζουμε εφημερίδα, ένα βιβλίο, πίνουμε ένα καφέ, πηγαίνουμε σινεμά, θέατρο, βλέπουμε εκθέσεις, ζωντανεύουμε όσο μπορούμε την πόλη με την οικογένεια ή με φίλους. Η συμβολή μας είναι... περισσότερο από επιθυμητή. Είναι αναγκαία.»

Σταδιακά, θα σας ενημερώνουμε για επιχειρήσεις ή μουσεία ή άλλους χώρους που ακολουθούν αυτό το πνεύμα και έχουν κάτι να ανακοινώσουν στους Αθηναίους ώστε να τους προσελκύσουν. Ολα τα μέλη της ανοικτής αυτής ομάδας μπορούν να καταθέτουν ιδέες ή προτάσεις. Θα υπάρχει ενημέρωση για εκθέσεις και εκδηλώσεις. Αν έχουμε να αγοράσουμε κάτι, ας το κάνουμε σε κατάστημα του κέντρου. Αν θέλουμε να δούμε ένα φίλο, ας κανονίσουμε μια συνάντηση στο κέντρο. Η Αθήνα είναι η πόλη μας. Εμείς θα κρατήσουμε το κέντρο ζωντανό. Σιγά σιγά, θα επαναφέρουμε την αισιοδοξία στην πόλη μας. Στόμα με στόμα, ο ένας με τον άλλον. Μην αφήσουμε το κέντρο της Αθήνας να ερημώσει». Η θερμή ανταπόκριση του κόσμου αποτυπώνει μια πραγματικότητα που συχνά διαφεύγει από τα παραδοσιακά μέσα.


Προσεχώς προσφορές
Αντίθετα από τη «μεγάλη εικόνα» (κλειστά καταστήματα, καταστροφές, ερήμωση, κ.λπ.) υπάρχει ένας κόσμος, επιχειρηματικός και μη, που συνεχίζει να επενδύει στο κέντρο, κι αντίστοιχα ένα κοινό έτοιμο να υποστηρίξει την αστική φυσιογνωμία της Αθήνας. Η σελίδα μέσα σε λίγες ημέρες έχει εξελιχθεί σε έναν δυναμικό κόμβο ενημέρωσης για τα ωραία πράγματα που συμβαίνουν στο κέντρο της Αθήνας το Σάββατο αλλά όχι μόνο. Ταυτόχρονα η σελίδα έτυχε θερμής υποδοχής από επιχειρηματίες (ιδιοκτήτες εστιατορίων, καφέ, κ.λπ.), πολιτιστικούς οργανισμούς, μουσεία, ινστιτούτα, χώρους τέχνης.

Πρόθεση των ανθρώπων της σελίδας είναι να ανακοινώσουν σύντομα συγκεκριμένες προσφορές από αθηναϊκές επιχειρήσεις που θα απευθύνονται στα μέλη της διαδικτυακής κοινότητας. Ως τότε δεν ξεχνάμε: «Στηρίζουμε το κέντρο με τη φυσική παρουσία μας. Δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στις επιχειρήσεις του κέντρου. Ανακαλύπτουμε τον πολιτισμό της πόλης μας. Μοιραζόμαστε. Και προχωράμε μαζί».


Δημήτρης Ρηγόπουλος


Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


*Ευχαριστούμε την αναγνώστρια Μαργαρίτα Σ. για τις πληροφορίες

No comments:

Post a Comment

Comments system

Disqus Shortname