Saturday, December 24, 2011

To ΤIME Magazine για την Αθήνα

Το TIME Magazine ταξίδεψε πρόσφατα την Αθήνα και πρότεινε στους αναγνώστες του να εξερευνήσουν γειτονιές και σοκάκια, να επισκεφτούν γκαλερί και μπαρ, να συναναστραφούν με ντόπιους σινεφίλ και εν γένει να περάσουν μία μέρα γεμάτη και όμορφη στο κέντρο της πρωτεύουσας.
 
«Όταν ο ήλιος πέφτει στον ψηλό βραχώδη λόφο της Ακρόπολης, σκιάζει πολλές άλλες πόλεις», γράφει χαρακτηριστικά ο δημοσιογράφος του TIME Magazine Τζο Λένναν επισημαίνοντας πως είναι λάθος η τάση των ταξιδιωτών να θεωρούν την Αθήνα μία άχαρη στάση πριν φτάσουν σε κάποιο νησί. 
Σύμφωνα με το Λένναν το ιδανικότερο μέρος να ξεκινήσεις την ημέρα σου όταν επισκέπτεσαι την Αθήνα είναι η Αρχαία Αγορά. Τη χαρακτηρίζει «λίκνο του δυτικού πολιτισμού», αφού εκεί χτυπούσε η καρδιά του δημόσιου βίου στην εποχή του Σωκράτη και του Πλάτωνα.
 
 
Στη συνέχεια προτείνει μία βόλτα ανάμεσα στα χαμηλά κατάλευκα σπιτάκια της περιοχής Αναφιώτικα, για μερικές λίγο πιο νοσταλγικές στιγμές με φόντο το παρελθόν της Αθήνας.


Η Ακρόπολη είναι η τρίτη στάση της ημέρας και – επειδή μέχρι τότε θα έχει μεσημεριάσει – ακολουθεί το εστιατόριο του Νέου Μουσείου της στην τέταρτη. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δημοσιογράφος του TIME θεωρεί το μουσείο ηχηρή απάντηση σε όσους έλεγαν ότι η Αθήνα δεν είχε κατάλληλο χώρο φύλαξης για τα Ελγίνεια μάρμαρα.



Απ’ ότι φαίνεται το Μουσείο της Ακρόπολης άνοιξε την όρεξη του Λένναν για βόλτες σε μουσεία, αφού οι επόμενες προτάσεις του είναι το Βυζαντινό μουσείο και στη συνέχεια το καινούριο Μουσείο Μπενάκη στην Πειραιώς. Από το παλιό στο νέο δηλαδή.



Επόμενη στάση είναι ο Λυκαβηττός για καφέ κάτω από εκκλησάκι του Αγ. Γεωργίου χαζεύοντας ολόκληρη την Αττική μέχρι το Αιγαίο, λουσμένη από το φως του ηλιοβασιλέματος. Αν και οι τιμές του φάνηκαν ανάλογες του υψόμετρου.


Για το βραδάκι προτείνει μία ταινία στο θερινό σινεμά του Θησείου. Αφού στην Ελλάδα οι ξένες ταινίες δεν μεταγλωττίζονται, κάθε τουρίστας μπορεί να παρακολουθεί την υπόθεση αγνοώντας τους υπότιτλους.


Μετά την ταινία ένας είναι ο προορισμός, το Γκάζι. Ο Λένναν το χαρακτηρίζει «Athens’ coolest nightspot» και μιλάει με τα καλύτερα λόγια για τα μπαρ, τις καφετέριες και τα εστιατόρια.


Στο τέλος τα πράγματα μπερδεύονται κάπως, γιατί τελευταίο στη λίστα είναι το Μοναστηράκι. Αν το πάμε χρονολογικά τότε τα πάντα εκεί θα είναι μάλλον κλειστά. Υποθέτουμε λοιπόν ότι μιλάει για την επόμενη μέρα το πρωί. Όπως και να ‘χει, η ποικιλία από ρούχα, παπούτσια, πίνακες ζωγραφικής, αντίκες, βιβλία, χάντρες και σουβενίρ παντός είδους εντυπωσίασαν το δημοσιογράφο, ο οποίος, απ’ ότι αναφέρει, διέσχισε την Αθηνάς (μάλλον την Ερμού θα εννοούσε) για να φτάσει στου Ψυρρή όπου ανακάλυψε γκαλερί και μαγαζιά με vintage ρούχα.


Η αλήθεια είναι ότι η πλειοψηφία των τοποθεσιών που περιγράφει στο κείμενο δεν απέχουν και πολύ η μία από την άλλη. Τόσο το καλύτερο όμως, μιας και η αλήθεια είναι ότι οι δραστηριότητες που προτείνει είναι το ίδιο ελκυστικές τόσο στους τουρίστες όσο και στους μόνιμους κατοίκους.

Ολόκληρο το άρθρο εδώ.


Πηγή: Jenny.gr

No comments:

Post a Comment

Comments system

Disqus Shortname