Friday, December 9, 2011

Η πρωτεύουσα φέτος βάζει τα γιορτινά της χάρη στο μεράκι μικρών μαθητών!

Περίπου 2.000 ζωγραφισμένα τσίγκινα κουτάκια από γάλα εβαπορέ βρίσκονται κρεμασμένα από σήμερα, Παρασκευή, στις νεραντζιές τις πλατείας Συνάγματος. Φέτος, ελέω κρίσης, ο Δήμος Αθηναίων απέφυγε το μεγάλο ψεύτικο δέντρο με τα εντυπωσιακά και τα ακριβά «ετοιματζίδικα» στολίδια, και προτίμησε να στραφεί στους μαθητές της πόλης και τη φαντασία τους.

Κάπως έτσι ο χριστουγεννιάτικος στολισμός απέκτησε εναλλακτικό, οικολογικό και εκπαιδευτικό χρώμα. Και ίσως τελικά αποδειχθεί ωραιότερος και χρησιμότερος.

«Ούτως ή άλλως η απόφαση της διοίκησης του δήμου ήταν τα έξοδα για τον χριστουγεννιάτικο εορτασμό να είναι περιορισμένα. Ετσι αντί να επενδύσουμε σε χρήμα αποφασίσαμε να επενδύσουμε σε χρόνο και δημιουργική εργασία», λέει η κυρία Ολγα Πατούνη, ιστορικός της τέχνης και υπεύθυνη για το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Μαθητές από 35 δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία του δήμου της Αθήνας κλήθηκαν να αναλάβουν δράση. «Αλλα παιδιά εμπνεύστηκαν από τα Χριστούγεννα, άλλα από την πολυπολιτισμική ταυτότητα των ανθρώπων που περνούν από την πλατεία Συντάγματος και κάποια απλά ανέδειξαν την καλλιτεχνική τους φλέβα», λέει η κυρία Κατερίνα Στεφοπούλου δασκάλα της Δ' τάξης του δημοτικού στην Σχολή Χιλλ.

Η επιλογή των τσίγκινων κουτιών δεν ήταν τυχαία, καθώς «η ιδέα ήταν να χρησιμοποιηθεί ένα ανακυκλώσιμο αλλά και ανθεκτικό υλικό. Ούτως η άλλως η ανακύκλωση και τα πλεονεκτήματα της αποτελούν πλέον σημαντικό κομμάτι του εκπαιδευτικού προγράμματος», λέει ο επίσης εκπαιδευτικός κ. Αντώνης Βαβαγιάννης.

Τα περισσότερα τενεκεδάκια τοποθετήθηκαν την Πέμπτη από τους υπαλλήλους του Δήμου. Την Παρασκευή το πρωί οι μαθητές των σχολείων που πέρασαν από την πλατεία Συντάγματος είχαν την ευκαιρία να δουν τον κόπο τους… κρεμασμένο στις νεραντζιές και να κρεμάσουν και οι ίδιοι κάποια κομμάτια.

«Το ότι οι φετινές εκδηλώσεις είναι οικονομικότερες (σύμφωνα με τον δήμαρχο Αθηναίων το συνολικό κόστος όλων των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων δεν θα ξεπεράσει τις 200.000 ευρώ) δεν σημαίνει ότι δεν θα εορταστούν φέτος τα Χριστούγεννα στην πόλη. Ίσα ίσα από τη στιγμή που υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που εργάζονται εθελοντικά συνήθως υπάρχει και μεγαλύτερο κέφι», λέει η κυρία Πατούνη.

Για τον κ. Κώστα Πανούση, εκπαιδευτικό στο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο της οδού Σκουφά, «παρά το ότι γίνεται και για οικονομικούς λόγους η συγκεκριμένη πρωτοβουλία έχει την αξία ότι προσπάθεια να μας κάνει να ξεπεράσουμε τα καταναλωτικά πρότυπα που ίσχυαν. Τα προηγούμενα χρόνια κοιτάζαμε ποιος θα φτιάξει το πιο ψηλό δέντρο».
Σήμερα στις 6 μ.μ. από την πλατεία Συντάγματος, κάτω από τις στολισμένες νερατζιές, ο δήμαρχος της Αθήνας θα κηρύξει την έναρξη των εορτασμών.

Μερικές από τις εκδηλώσεις που θα δούμε στην Αθήνα:

* Οι «Μουσικές του Κόσμου» (16-18/12, πλατεία Κλαυθμώνος)

* Η «Μαγική Πλατεία των Παιδιών» (17-31/12, πλατεία Συντάγματος)

* Οι «Μέρες Παντομίμας - Νύχτες Μαγείας» (19-21/12, πλατεία Συντάγματος και πλατεία Κοτζιά)

* Οι «Πιο Μικρές Μέρες» (20-21/12, «Τεχνόπολις», Ζάππειο και Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών)

* Το «Jazzy Christmas» (22-24/12, πλατεία Κλαυθμώνος)

* Το «Φεστιβάλ Χορωδιών» (23/12, πλατεία Κοτζιά)

* Το φεστιβάλ juggling στη «Γειτονιά των Παιχνιδιών» (27-29/12, πλατεία Συντάγματος και Κλειστό Γυμναστήριο Ρουφ)»

* Η «Νέα Μουσική Σκηνή» (27-29/12, πλατεία Κλαυθμώνος)

* Το «Φεστιβάλ Κλασικής Ορχήστρας» (28-31/12, πλατεία Κοτζιά)
Την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς, η υποδοχή του νέου χρόνου θα γίνει στην πλατεία Κοτζιά, με πολλή μουσική.
Γιώργος Πουλιόπουλος
Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

No comments:

Post a Comment

Comments system

Disqus Shortname