Tuesday, December 20, 2011

«Θεόφιλος»: Στήριξη για τους πολύτεκνους

Στην εποχή που οι περισσότερες σύγχρονες ελληνικές οικογένειες αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό την απόφαση να κάνουν δεύτερο ή τρίτο παιδί, ο Μη Κυβερνητικός Οργανισμός Κοινωνικής Φροντίδας «Θεόφιλος», από 2004, σκύβει «με αγάπη και ευαισθησία» πάνω από τα προβλήματα των πολύτεκνων οικογενειών.

«Αναρωτηθήκαμε τότε τι μας ενδιαφέρει, μία οικογένεια με λίγα παιδιά ή μία με πολλά παιδιά και τα εφόδια που πρέπει να έχουν για να αντιμετωπίσουν το μέλλον; Πώς θα στηρίξουμε την οικογένεια, υλικά και πνευματικά, ώστε να έχει κίνητρο να γίνει τρίτεκνη ή πολύτεκνη» λέει ο πρόεδρος του «Θεόφιλου», αγιογράφος Γιάννης Ναυπλιώτης για τις σκέψεις που οδήγησαν τα ιδρυτικά μέλη του οργανισμού στην απόφαση να διαθέσουν το χρόνο τους εθελοντικά και να ενισχύσουν οικονομικά την προσπάθεια στήριξης της πολύτεκνης οικογένειας.

Το έργο του «Θεόφιλου» είναι πολύπλευρο. «Η βοήθεια προς τους πολύτεκνους προσπαθούμε να είναι υλική, οικονομική και εκπαιδευτική» εξηγεί ο κύριος Ναυπλιώτης και περιγράφει μερικές από τις δράσεις τους: «Μέχρι σήμερα έχουμε στείλει 80.000 και πλέον δέματα με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης σε πολύτεκνες οικογένειες σ’ όλη την Ελλάδα, σε συνεργασία με τοπικούς συλλόγους, μητροπόλεις και την τοπική αυτοδιοίκηση. Επίσης, ενισχύουμε οικονομικά παιδιά πολυτέκνων που πέρασαν στο πανεπιστήμιο με βραβεύσεις αριστούχων, ενώ είχαμε θέσει σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης στη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία για τα παιδιά πολυτέκνων στην επαρχία. Η δράση αυτή, δυστυχώς, έχει σταματήσει λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων». Στις εγκαταστάσεις του «Θεόφιλου» στο Γαλάτσι, οι δέκα εθελοντές του εργάζονται καθημερινά για να μη λείψει τίποτα από τις πολύτεκνες οικογένειες και το φορτηγό με τις προμήθειες σε τρόφιμα να φτάνει πάντα στην ώρα του! Επίσης, ο «Θεόφιλος» διαθέτει δύο εθελοντές κοινωνικούς λειτουργούς, που παρέχουν ψυχολογική και κοινωνική στήριξη στις οικογένειες, ενώ ο οργανισμός διατηρεί ακόμη τράπεζα αίματος στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Αθηνών για τις ανάγκες των οικογενειών. Επιπλέον, οργανώνει δανειστικές βιβλιοθήκες σε συλλόγους πολυτέκνων σε όλη την περιφέρεια με σκοπό στο μέλλον να δημιουργήσουν και Internet café εκπαιδευτικού χαρακτήρα. «Έχουμε στόχο πολλές δράσεις ακόμη που θα στηρίξουν, εκπαιδεύσουν, ψυχαγωγήσουν τα παιδιά των πολυτέκνων» προσθέτει ο κύριος Ναυπλιώτης και τους απαριθμεί: «Στα μελλοντικά μας σχέδια είναι η απόκτηση κινητής μονάδας βοήθειας και στήριξης που θα επισκέπτεται καθημερινά τους πολυτέκνους στα σπίτια με τη βοήθεια κοινωνικού λειτουργού, η δημιουργία ξενώνα στην Αθήνα για τη φιλοξενία φοιτητών που προέρχονται από πολύτεκνες κι άπορες οικογένειες, η δημιουργία παιδικού σταθμού για να μπορούν οι μητέρες να αφήνουν τα παιδιά τους, η ενοικίαση νέου μεγαλυτέρου χώρου για την επέκταση του οργανισμού και η πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού».

Βεβαίως, όλοι αυτοί οι στόχοι απαιτούν χρήματα, που όμως ο «Θεόφιλος» αυτή τη στιγμή δεν διαθέτει, καθώς μάλιστα η χρηματοδότηση του προέρχεται αποκλειστικά από ιδιώτες και μέλη. «Ωστόσο, η συνδρομή τους δεν είναι πάντα δυνατή» λέει ο κύριος Ναυπλιώτης, αλλά δεν χάνει την αισιοδοξία του: «Στον πολυχώρο μας στο Γαλάτσι, λειτουργεί μόνιμη δωροέκθεση με είδη που φτιάχνουν οι εθελόντριές μας και προσφέρονται σε χαμηλές τιμές για την οικονομική μας ενίσχυση, ενώ στήριξη της δράσης μας έχουμε και από εράνους που γίνονται σε σχολεία, αλλά και από τα ΚΑΠΗ του Γαλατσίου».

Ποια είναι, όμως, τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι πολύτεκνοι; Ο κύριος Ναυπλιώτης απαντά: «Η αβεβαιότητα για το αύριο των παιδιών τους, η αγωνία για το μέλλον, η ανεργία και τα δάνεια». Και ανακαλεί στη μνήμη του τη συγκινητική ανταπόκριση των παιδιών των πολυτέκνων και των οικογενειών τους, που έχουν βοηθήσει μέσα στα χρόνια να σπουδάσουν. Πολλές, όμως, είναι γενικά οι συγκινητικές στιγμές για το «Θεόφιλο» στα επτά χρόνια λειτουργίας του. «Θυμάμαι την περίοδο που ήμασταν στην Ηλεία, μετά τις φωτιές, για να βοηθήσουμε τις πολύτεκνες οικογένειες. Οι συνεργάτες μου είχαν μόλις αρχίσει τη διανομή των τροφίμων, όταν, μια πολύτεκνη μάνα φορτωμένη με πάρα πολλές τσάντες, τρόφιμα και άλλα είδη, μόλις με βλέπει, τα αφήνει όλα να πέσουν κάτω και έρχεται να με αγκαλιάσει. Με φιλούσε, λέγοντάς μου πόσο σημαντική ήταν αυτή η βοήθεια που έλαβε εκείνη τη δύσκολη ώρα, καθώς εγώ προσπαθούσα να της πω ότι δεν κάναμε και τίποτε σπουδαίο». Ενώ και ο ίδιος δεν μπορεί παρά να ευχαριστήσει όλους εκείνους που έχουν σταθεί ενεργά στο «Θεόφιλο»: «Δεν θα ξεχάσω ποτέ μια ηλικιωμένη γυναίκα στα Λάβαρα Έβρου, όπου είχαμε πάει για να βοηθήσουμε τις οικογένειες που είχαν πλημμυρίσει, που μας προσέφερε δύο τεράστιες κούτες παπούτσια και σοκολάτες για τα παιδιά, καθώς και το χρηματικό ποσό των 500.000 δραχμών -τότε- για να βοηθήσουμε μια οικογένεια. Όπως εκείνον τον παπά στη Μύκονο, που πήρε ένα κουμπαρά και έκανε έρανο στα καταστήματα της νησιού για να μας ενισχύσει».

Πώς μπορεί κανείς να βοηθήσει:
Για να συνδράμετε στο έργο του «Θεόφιλου», μπορείτε να καταθέσετε χρήματα στον λογαριασμό Τράπεζα Alpha: 123002002006747 ή να προσφέρετε τρόφιμα και άλλα είδη ή ακόμα και εθελοντική εργασία. Info: Παπαφλέσσα 9, Γαλάτσι, Αθήνα, τηλ.: 210-8819397, 210-8828036, Email: theophil@theophilos.gr, www.theophilos.gr 


Πηγή: Jenny.gr

No comments:

Post a Comment

Comments system

Disqus Shortname