Monday, April 23, 2012

BLEEPS: Τέχνη στους δρόμους της πληγωμένης Αθήνας (video)

Ένα υπέροχο βίντεο παραγωγής της France 3 που σκηνοθέτησε ο Δημήτρης Πεταλάς παρουσιάζει τον BLEEPS, Έλληνα καλλιτέχνη που πραγματοποιεί πολιτικοποιημένη τέχνη των δρόμων (Street art).

Το βίντεο ξεκινά με πανοραμικό πλάνο της Αθήνας ενώ στη συνέχεια βλέπουμε ανθρώπους να περπατάνε στην πλατεία Συντάγματος και τον πεζόδρομο της Ερμού.

Ο αφηγητής μας πάει στην Αθήνα των αντιθέσεων, την πόλη που γεννιέται με το φως και ξυπνά με το σκοτάδι.

Αμέσως μετά βλέπουμε νυχτερινά πλάνα της πρωτεύουσας από άστεγους άλλοι να σηκώνουν το χέρι τους ζητιανεύοντας, άλλους να μεταφέρουν σακούλες σκουπιδιών ελπίζοντας ότι θα βρουν ένα ξεροκόμματο και άλλους να προσπαθούν να κοιμηθούν έχοντας καλυμμένο το σώμα τους με κουβέρτες που βρήκαν στους δρόμους.

...Και ενώ ξημερώνει μια λατέρνα παίζει στην άκρη του δρόμου δείχνοντας συμπολίτες μας φτωχούς, μικρομεσαίους... ανθρώπους που αγωνιούν.

Βραδιάζει. Τα σπρέι είναι έτοιμα. "Η street art είναι ένα κοινωνικό ημερολόγιο σε δημόσια έκθεση. Τα  υλικά είναι απλά και τα πιο φτηνά της αγοράς. Η πολιτικοποιημένη τέχνη είναι πολύ αυστηρά κυνηγημένη από τις αρχές. Τα μέρη που επιλέγονται είναι στις περίεργες γωνιές της πόλης. εκεί υπάρχει ελευθερία έκφρασης στην τέχνη του δρόμου" αναφέρει ο αφηγητής δείχνοντας μας πλάνα από τοίχους που ζωντανεύουν από τις εικόνες που δημιουργεί ο καλλιτέχνης.

Στο βίντεο ακούμε και τη φωνή του bleeps.

"Για μένα η street art είναι είναι κοινωνικό ημερολόγιο σε δημόσια έκθεση και ουσιαστικά προσπαθώ με αυτόν τον τρόπο να αγγίξω όσο περισσότερο  μπορώ την αλήθεια γιατί θεωρώ ότι το να βρει κάποιος απόλυτα την αλήθεια είναι ουτοπικό" δηλώνει.

Στη συνέχεια βλέπουμε τον καλλιτέχνη εν δράσει με ένα συνάδελφό του να ζωγραφίζουν έναν αστό δίπλα σε ένα χρηματοκιβώτιο με τον χάρο να παραμονεύει.

Το βίντεο είναι μια παραγωγή του  DEFENSE D’AFFICHER το οποίο βρέθηκε σε οκτώ πόλεις του κόσμου για να παρουσιάσει οκτώ καλλιτέχνες.

Εκτός της Αθήνας βρέθηκαν στο Τουρκού για να παρουσιάσουν τον Pallo, στη Σιγκαπούρη όπου θα γνωρίσουμε τον Trase one, στο Σάο Πάολο για τον Orion, στο Παρίσι για τον Ludo, στο Ναΐρόμπι για τον Bankslave, στην Μπογκοτά για τον Bastardilla, στη Νέα Υόρκη για τον Meres one.







Στέφανος Νικήτας


Πηγή: News247

No comments:

Post a Comment

Comments system

Disqus Shortname