Tuesday, April 24, 2012

Σε πλήρη εξέλιξη οι προκαταρκτικές εργασίες για το Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος

Με τα φώτα στραμμένα στο δοκιμαζόμενο κέντρο της Αθήνας, κοντέψαμε να ξεχάσουμε ότι 4,5 χιλιόμετρα νοτίως έχουν ξεκινήσει τα έργα για τη σημαντικότερη πολεοδομική παρέμβαση στην παραλιακή ζώνη της πόλης. Ο λόγος, για την ανάπτυξη του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), έργο που περιλαμβάνει την κατασκευή και τον εξοπλισμό των νέων κτιριακών εγκαταστάσεων για την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και την Εθνική Λυρική Σκηνή, καθώς και τη διαμόρφωση του εκπαιδευτικού και πολιτιστικού Πάρκου Σταύρος Νιάρχος, συνολικής έκτασης 170 στρεμμάτων.


Εκσκαφή σε εξέλιξη
Οι εργασίες εκσκαφής που άρχισαν τον Δεκέμβριο βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Στην έκταση του παλαιού Ιπποδρόμου διακρίνονται λόφοι από χώματα ενώ έχει ολοκληρωθεί η περίφραξη του μελλοντικού πάρκου. Ουσιαστικά πρoετοιμάζεται ο χώρος για τις εκτεταμένες κατασκευαστικές εργασίες, που τοποθετούνται τώρα στο προσεχές φθινόπωρο. Τον Δεκέμβριο γινόταν λόγος για έναρξη του κυρίως κατασκευαστικού έργου την άνοιξη του 2012, αλλά φαίνεται ότι η προκαταρκτική περίοδος θα πάρει μια μικρή παράταση. Από το ίδρυμα μας διαβεβαίωσαν πως αυτό δεν θα έχει επιπτώσεις στο αρχικό χρονοδιάγραμμα, σύμφωνα με το οποίο το Κέντρο Πολιτισμού θα παραδοθεί προς χρήση μέχρι το τέλος του 2015. Μικρής έκτασης καθυστέρηση παρατηρήθηκε και στην εκπόνηση της οριστικής μελέτης, αλλά στον δρόμο ο χαμένος χρόνος επανακτήθηκε. Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και τώρα.

Αλλά πού βρισκόμαστε σήμερα; Σύντομα αναμένουμε την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την ανακήρυξη του γενικού εργολάβου. Οπως ήταν φυσικό, στον διαγωνισμό έσπευσαν και δήλωσαν συμμετοχή διεθνείς και ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες και όμιλοι, ενώ ακόμα δεν έχει κλείσει ο κύκλος των προσφορών.

Αρχαιολογικές έρευνες
Στον ίδιο τον χώρο πραγματοποιούνται, παράλληλα με τις εκσκαφές, αρχαιολογικές έρευνες. Αυτός ήταν ένας βασικός λόγος που οι πρόδρομες εργασίες προηγήθηκαν της κυρίως κατασκευής έτσι ώστε να διευκολυνθεί το έργο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και να ολοκληρωθούν οι σχετικές έρευνες προτού εγκατασταθεί ο γενικός εργολάβος. Το καλό είναι ότι μέχρι σήμερα δεν υπήρξαν ευρήματα που να δικαιολογούν την καθυστέρηση του έργου. Υπολογίζεται ότι μέσα στο καλοκαίρι θα έχουν τελειώσει οι προκαταρκτικές εργασίες.

Ο προϋπολογισμός του έργου προσεγγίζει τα 566 εκατομμύρια ευρώ και, όταν ολοκληρωθεί, η πλήρης διαχείριση και ο πλήρης έλεγχός του θα περιέλθουν στο ελληνικό Δημόσιο. Το ΚΠΙΣΝ αποτελεί την πρώτη σύμπραξη Δημοσίου-ιδιωτικού τομέα αυτού του είδους στην Ελλάδα. Κυρίως όμως θα δώσει δουλειά σε χιλιάδες ανθρώπους και μας κάνει να σκεφτούμε την Αθήνα του αύριο με απόλυτα θετικό και δημιουργικό τρόπο σε μια περίοδο που το έχουμε τόσο πολύ ανάγκη.

Δημήτρης Ρηγόπουλος


Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

No comments:

Post a Comment

Comments system

Disqus Shortname