Wednesday, April 25, 2012

Χάρτης αλληλεγγύης από το "ΒΗΜΑ"

Λίγα χρόνια, ίσως και λίγους μήνες πριν, η έννοια «κοινωνική αλληλεγγύη» είχε μια «υπηρεσιακή» κατά κάποιον τρόπο διάσταση. Αφορούσε τους δημόσιους φορείς και κάποιες οργανώσεις που ονομάζουμε φιλανθρωπικές, με τη θετική και την αρνητική διάσταση που μπορεί να έχει για τον καθέναν η έννοια.

Εδώ και κάποιον καιρό, ακριβώς λόγω της δύσκολης συγκυρίας, η κατάσταση αυτή ανατρέπεται. Συμπολίτες μας διοργανώνουν συσσίτια αλληλεγγύης, ανταλλακτικές κοινότητες «ανθούν» σε διάφορα σημεία της χώρας, ιδιώτες επαγγελματίες, όπως γιατροί, δάσκαλοι και ψυχολόγοι, προσφέρουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους σε όσους τις έχουν ανάγκη. Πράγματα χωρίς αμφιβολία χρήσιμα και αξιέπαινα, αρκεί ο ενδιαφερόμενος να μπορεί να τα... βρει.

«Το Βήμα» δεν θα μπορούσε να απουσιάσει από αυτή την προσπάθεια. Ετσι ο οδηγός αλληλεγγύης που μέσα στις επόμενες ημέρες θα κάνει την εμφάνισή του στην ιστοσελίδα tovima.gr ως ξεχωριστή ενότητα, θα επιχειρήσει όχι μόνο να ευαισθητοποιήσει αλλά και να καλύψει το όποιο κενό ενημέρωσης, να οργανώσει την προσπάθεια. Να δώσει δυνατότητα πρόσβασης στην πληροφορία σε όσους την έχουν ανάγκη, οργάνωσης και συντονισμού σε όσους μπορούν να προσφέρουν.

Ο οδηγός απευθύνεται τόσο στον πομπό όσο και στον δέκτη της κοινωνικής προσφοράς. Εδώ θα μπορεί ο πολίτης που έχει ανάγκη βοήθειας αλλά διστάζει να απευθυνθεί στους γύρω του, καθώς ακόμη και σήμερα η φτώχεια και η ανέχεια μπορεί να θεωρηθούν ταμπού, να βρει αυτό που του λείπει. Ο δήμος ή ο δημόσιος φορέας που ασχολείται με αυτά τα ζητήματα μπορεί εδώ να κοινοποιήσει τις δράσεις του. Ο ιδιώτης που θέλει να διαθέσει ρούχα, τρόφιμα ή υπηρεσίες μπορεί να έρθει σε επαφή με φορείς ή πολίτες που ήδη δραστηριοποιούνται ή να κάνει γνωστή τη δική του προσπάθεια. Με το πάτημα ενός -άντε δύο - κλικ όλοι αυτοί θα μπορούν να ενημερωθούν για το συμβαίνει γύρω μας στα ζητήματα κοινωνικής αλληλεγγύης από μια ιστοσελίδα με την εγκυρότητα και το κύρος του «Βήματος».


Οδηγός

Πώς λειτουργεί

Ο χρήστης που θα επισκεφθεί τον χάρτη αλληλεγγύης μπορεί να εντοπίσει τις οργανώσεις ή τις πρωτοβουλίες που τον ενδιαφέρουν θέτοντας γεωγραφικά κριτήρια ή ψάχνοντας με βάση το θέμα (τρόφιμα, ρούχα κτλ.). Επιπλέον ο «χάρτης» έχει και ειδησεογραφικό χαρακτήρα καθώς θα ανανεώνεται επί καθημερινής βάσεως για όλες τις δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα που λαμβάνουν χώρα οπουδήποτε στην ελληνική επικράτεια.

Και βέβαια, επειδή οι εποχές - εκτός από δύσκολες - είναι και πονηρές, εξυπακούεται ότι η σοβαρότητα όλων των φορέων ή οργανώσεων που φιλοξενούνται στη συγκεκριμένη ενότητα έχουν ελεγχθεί ως προς την αξιοπιστία και την ειλικρίνειά τους. Οσοι πολίτες ενδιαφέρονται να κάνουν γνωστή τη δική τους προσπάθεια θα έχουν τη δυνατότητα με πολύ εύκολα «βήματα» να την «επικοινωνήσουν».

Στόχος είναι η προσπάθεια αυτή που τώρα κάνει τα πρώτα της βήματα να εξελιχθεί σε ένα πανελλήνιο φόρουμ προβολής και ενημέρωσης για κάθε δραστηριότητα που αξίζει την προσοχή μας. Γιατί, ως γνωστόν, ένα τηλεοπτικό σποτ, ακόμη και πετυχημένο, ξεχνιέται, ένα διαφημιστικό φυλλάδιο πετιέται, η από «στόμα σε στόμα» ενημέρωση είναι ίσως πιο πετυχημένη, δεν αρκεί όμως από μόνη της. 

Ας κλικάρουμε, λοιπόν, για να εμπλουτιστεί ο οδηγός με κουκκίδες, δηλαδή πρωτοβουλίες, σε όλον τον χάρτη της Ελλάδας και ας γίνει στο μέλλον... αχρείαστος. Ένας απλός «χάρτης» που κατέγραψε ότι στα δύσκολα δεν είμαστε μόνοι.

Γιάννης Πουλιόπουλος


Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

No comments:

Post a Comment

Comments system

Disqus Shortname