Friday, November 4, 2011

Συνολικά 1170 επενδυτικές προτάσεις στη «Νέα Καινοτομική Επιχειρηματικότητα» του ΕΣΠΑ

Συνολικά 1170 επενδυτικές προτάσεις υποβλήθηκαν στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ «Νέα Καινοτομική Επιχειρηματικότητα», με τον συνολικό προϋπολογισμό των προτάσεων να φτάνει τα 192,8εκατ. ευρώ.

Οι προτάσεις, η διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής των οποίων έχει ολοκληρωθεί, προέρχονταν από 750 υπό σύσταση επιχειρήσεις -τποσοστό 64% επί του συνόλου- και 420 υφιστάμενες επιχειρήσεις (το υπόλοιπο 36%). Η συνολική δημόσια δαπάνη αντιστοιχεί σε 115,73 εκατ. ευρώ και υπερκαλύπτει κατά 4 φορές τον αρχικό προϋπολογισμό του προγράμματος (30 εκατ. ευρώ).

Οι επενδυτικές προτάσεις που υποβλήθηκαν αφορούν ένα ευρύτατο πεδίο οικονομικών δραστηριοτήτων. Λόγω του μεγάλου πλήθους των ενδιαφερόμενων επιχειρήσεων που υπέβαλαν αίτηση συμμετοχής, το υπουργείο Ανάπτυξης αναφέρει πως το πρόγραμμα αναμένεται να αποτελέσει έναν από τους βασικότερους πυλώνες και τα σημαντικότερα εργαλεία στήριξης της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα λαο της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.

Το πρόγραμμα στοχεύει στη δημιουργία και την ενίσχυση της καινοτομικής επιχειρηματικότητας, ως μοχλό για την παραγωγική αναβάθμιση της χώρας προς αγαθά και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας, με ενσωμάτωση γνώσης, ποιότητας και περιβαλλοντικής ευαισθησίας.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα ενισχύει, μέσω επιχορήγησης, την ίδρυση επιχειρήσεων από φυσικά πρόσωπα άνω των 18 ετών, που επιδιώκουν να μετατρέψουν μια καινοτόμο ιδέα ή/και μια κατοχυρωμένη τεχνογνωσία, η οποία δεν έχει μέχρι τώρα αξιοποιηθεί εμπορικά, σε επιχειρηματική καινοτομία.

Επίσης, ενισχύονται πολύ μικρές και μικρές νέες επιχειρήσεις που έχουν κλείσει έως και πέντε πλήρεις διαχειριστικές χρήσεις, οι οποίες επιδιώκουν την εμπορική αξιοποίηση καινοτόμων ιδεών, με τη διάθεση νέων προϊόντων και υπηρεσιών, με την επέκταση-διαφοροποίηση των προϊόντων και υπηρεσιών τους, ή/και τη βελτίωση της παραγωγικής διαδικασίας και της διαδικασίας παροχής υπηρεσιών που εφαρμόζουν.

Το πρόγραμμα επιδοτεί σε ποσοστό 60% σχέδια ύψους προϋπολογισμού από 30.000 έως 300.000 ευρώ για επενδύσεις μεταποιητικού και περιβαλλοντικού χαρακτήρα (παροχή νερού, επεξεργασία λυμάτων, διαχείριση αποβλήτων) και δραστηριότητες εξυγίανσης, και από 20.000 έως 200.000 ευρώ για επενδυτικά σχέδια των άλλων επιλέξιμων κλάδων οικονομικής δραστηριότητας.


Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

No comments:

Post a Comment

Comments system

Disqus Shortname