Thursday, November 10, 2011

Κτηματολόγιο και στην Εκκλησία

Τη σύνταξη εκκλησιαστικού κτηματολογίου σχεδιάζει η Εκκλησία, αρχίζοντας από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Στόχος του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου είναι για πρώτη φορά να καταγραφεί με τεκμηριωμένα στοιχεία η ακίνητη περιουσία της Εκκλησίας. Κι αυτό διότι έως σήμερα η Εκκλησία δεν ξέρει - επακριβώς - τι έχει.

Το κτηματολόγιο της Αρχιεπισκοπής - όπως ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είχε δηλώσει προ ημερών στη συνεδρίασης της Ιεραρχίας - αναμένεται να συμπεριληφθεί στις δαπάνες του ΕΣΠΑ. Μάλιστα, ο Αρχιεπίσκοπος έχει συζητήσει και με τα αρμόδια υπουργεία την πρότασή του περί δημιουργίας εκκλησιαστικού κτηματολογίου.

Το σχέδιο βρίσκεται αυτό το διάστημα κοντά στο στάδιο της υλοποίησης των διαδικασιών για να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ προκειμένου να χρηματοδοτηθεί. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που υπάρχει μέχρι στιγμής, το κτηματολόγιο της Αρχιεπισκοπής θα μπορέσει να λειτουργήσει ως πιλότος: δηλαδή, όσες μητροπόλεις επιθυμούν θα μπορούν στη συνέχεια να συνδεθούν και αυτές με το κεντρικό σύστημα της Αρχιεπισκοπής και να συντάξουν το δικό τους κτηματολόγιο.

Με τη δημιουργία του εκκλησιαστικού κτηματολογίου ο Αρχιεπίσκοπος επιθυμεί επίσης να βάλει γρήγορα τέλος σε όσα ακούγονται περί αμύθητης περιουσίας της Εκκλησίας. Προσφάτως, στην εισήγηση που έκανε στη συνεδρίαση της Ιεραρχίας του Οκτωβρίου, είχε υποστηρίξει πως όσο καθυστερεί το Εθνικό Κτηματολόγιο εξακολουθεί και ο θόρυβος γύρω από την περιουσία της Εκκλησίας.

Θολό τοπίο
Εκκλησιαστικές πηγές τονίζουν στα «ΝΕΑ» πως όταν υλοποιηθεί το κτηματολόγιο θα αποτελέσει ένα από τα πρώτα δείγματα γραφής εκσυγχρονισμού της Εκκλησίας, που έχει βάλει ως στόχο ο Αρχιεπίσκοπος. Προσθέτουν επίσης πως το εκκλησιαστικό κτηματολόγιο θα αποτελέσει σημαντικό εργαλείο για να ξεκαθαρίσει το εξαιρετικά θολό τοπίο που επικρατεί σήμερα όσον αφορά την ακίνητη περιουσία της Εκκλησίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο η Αρχιεπισκοπή όσο και μεγάλη μερίδα μητροπόλεων δεν γνωρίζουν τα περιουσιακά στοιχεία όλων των ναών τους.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν επίσης πως το εκκλησιαστικό κτηματολόγιο θα βοηθήσει να αντιμετωπιστούν νομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Εκκλησία σε σχέση με τα ακίνητά της. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των 123 ακινήτων που διαθέτει και τα οποία παραμένουν δεσμευμένα επί χρόνια από το Δημόσιο - γι' αυτά η Εκκλησία δεν έχει αποζημιωθεί αλλά ούτε μπορεί να τα αξιοποιήσει. Ακόμη πιο συγκεχυμένη είναι η κατάσταση σε ό,τι αφορά τις εκτάσεις που ανήκουν στην Εκκλησία.

Μάνος Χαραλαμπάκης 


Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

No comments:

Post a Comment

Comments system

Disqus Shortname