Friday, November 11, 2011

Τηλεκατευθυνόμενα ρομπότ-περιβαλλοντικοί φρουροί στο Δέλτα του Αξιού

Το πρώτο μη επανδρωμένο και αμφίβιο σκάφος για περιβαλλοντική παρακολούθηση «περιπολεί» και συλλέγει δείγματα νερού στο Δέλτα του Αξιού.

Μαζί με ένα τηλεκατευθυνόμενο ελικόπτερο μήκους 2 μέτρων, που διαθέτει πολυφασματική κάμερα υψηλής ανάλυσης, αλλά και κάμερα υπερύθρων, αποτελούν δύο σημαντικά εργαλεία για την παρακολούθηση των περιβαλλοντικών αλλαγών στο Δέλτα του Αξιού.

Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή Γεωπονίας του ΑΠΘ, Σταύρο Βουγιούκα, το τηλεκατευθυνόμενο ελικόπτερο έχει τη δυνατότητα να τραβά φωτογραφίες υπερυψηλής ανάλυσης από πολύ μεγάλο ύψος, στις οποίες αποκαλύπτονται σημαντικές πληροφορίες για τη βλάστηση και την παράκτια ζώνη ενός υγροβιότοπου. Το προμηθεύτηκε το Διαβαλκανικό Κέντρο Περιβάλλοντος από αμερικανική εταιρεία πριν από 1,5 χρόνο, μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος για την παρακολούθηση λιμνών.

Το μη επανδρωμένο αμφίβιο σκάφος δημιούργησε ο 33χρονος μοντελιστής από την Ξάνθη, Βασίλης Λιακόπουλος, έπειτα από αίτημα του τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ, ώστε να γίνονται δειγματοληψίες νερού από υγροβιότοπους, όπου δεν μπορεί να προσεγγίσει άνθρωπος, λόγω της λάσπης. Εχει μήκος περίπου 1,5 μ. και διαθέτει GPS για να χαρτογραφείται η πορεία του. Είναι συνδυασμός πλάβας με «hovercraft».

Τα δύο ερευνητικά σκάφη θα παρουσιαστούν στο διεθνές συνέδριο, με θέμα «Κλιματική Αλλαγή και Θαλάσσιοι Πόροι: εργαλεία για την εκτίμηση της επίδρασης της κλιματικής αλλαγής, λήψη αποφάσεων και διαχείριση», που διοργανώνει, σήμερα και αύριο, το Τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ.

Σ.Α. 


Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

No comments:

Post a Comment

Comments system

Disqus Shortname