Δεν σπούδασε ποτέ την τέχνη -"πρακτικός ήμουν πάντα"- αλλά για την Ιο η μελισσοκομία είναι γραμμένη στα γονίδια. Τα παιδιά τη μαθαίνουν από τους γονείς και με τη σειρά τους τη μεταφέρουν. Και η αλήθεια είναι ότι εδώ το μέλι είναι αλλιώς. "Οι μέλισσές μας ταξιδεύουν, παίρνουν την αλμύρα της θάλασσας", εξηγεί ο Γιώργος Δράκος, τρίτη γενιά στο επάγγελμα. Ο ίδιος έχει 420 μελίσσια, που δουλεύει μαζί με τη γυναίκα του, Ειρήνη και τις δυο κόρες του, Μαργαρίτα και Ελένη. "Δεν έχει αξία, όμως, πόσες κυψέλες έχεις, αλλά τι σμήνος. Εκεί που γελάς μπορεί την άλλη μέρα να κλαις. Εχω πουλήσει και οικόπεδο για να σώσω μια κυψέλη".
Το αποτύπωμα του μελιού
Στην Ιο έχουν μεγάλο σεβασμό στις "μύγες" τους, όπως τις αποκαλούν στην τοπική διάλεκτο. "Πρόκειται για ιδιοφυές είδος", υποστηρίζει ο Μιχάλης Σταυράκης. Οταν μεταφέρουμε τα μελίσσια διαγράφουν μισή ώρα κύκλους σε απόσταση τριών χιλιομέτρων για να βάλουν τα σημάδια τους ακολουθώντας ένα πολύπλοκο σύστημα ραντάρ, σαν GPS". Γι' αυτό ο μελισσοκόμος δεν λείπει ποτέ από τα μελίσσια του. "Δυο φορές έφτασα στον θάνατο από τα τσιμπήματα, αλλά δεν τα εγκατέλειψα", συνεχίζει. "Και να φανταστεί κανείς ότι μέσα σε 50 χρόνια μόνο πέντε με έξι φορές η παραγωγή ξεπέρασε τις προσδοκίες μου".
Ευφυία
Με προηγμένο «σύστημα ραντάρ», οι εργάτριες βρίσκουν πάντα τον δρόμο για την κυψέλη αποτυπώνοντας στη μνήμη τους το χρώμα.
Διεθνές
Με πλούσια γεύση και αρώματα από τη θάλασσα, το μέλι της Ιου καταλήγει στις τέσσερις γωνιές του πλανήτη.
Στην Ιο προτιμούν να αφήνουν το μέλι όπως το παίρνουν από την κυψέλη. "Οταν είναι πυκνό σαν βούτυρο", εξηγεί ο Μιχάλης Σταυράκης, "είσαι σίγουρος ότι είναι καθαρό". Αυτό, πάντως, που πήζει το μέλι είναι ο γυρεόκοκκος, η γύρη δηλαδή. "Το πεύκο και το έλατο, παράδειγμα, είναι αραιά γιατί δεν έχουν γυρεόκοκκο αντίθετα με το ρείκι που είναι 100% γύρη". Κάθε περιοχή έχει το αποτύπωμά της αφού ο γυρεόκοκκος διαφέρει από θέση σε θέση. "Αυτό είναι το σήμα κατατεθέν μας. Δεν το βλέπει κανείς με το μάτι, αλλά όταν ανοίγει το βάζο και μυρίζει θυμάρι καταλαβαίνει ότι είναι από την Ιο". Οι περισσότεροι μελισσοκόμοι, άλλωστε, έχουν φανατικούς που παίρνουν κιλά. "Το μέλι δεν είναι επάγγελμα, είναι αγάπη", ομολογεί ο Γιώργος Δράκος. Και αυτό τα εξηγεί όλα.
Παράδοση
Ο Μιχάλης Σταυράκης στις αποθήκες με τις κυψέλες, που ανανεώνονται κάθε χρόνο.
Ρεικόμελο
Το χειμωνιάτικο μέλι
Πυκνό σαν καραμέλα, το ρεικόμελο είναι το καμάρι του νησιού. Βγαίνει τον χειμώνα από τα ρείκια, που του δίνουν μια ελαφρώς πικρή γεύση. Πραγματική ενεργειακή βόμβα, είναι αγαπημένο Άγγλων, Γερμανών και Σκανδιναβών, που παραγγέλνουν κάθε χρονιά μεγάλο μέρος της παραγωγής. Τις πρώτες μέρες είναι λευκό και μετά αρχίζει να κιτρινίζει παίρνοντας το χρώμα του χρυσαφιού. Ακόμα και όταν το αραιώνει κανείς με άλλα είδη διατηρεί την πυκνότητά του, ξεχωρίζοντας από το υπόλοιπο. Oπως και το θυμαρίσιο, πρόκειται για ζωντανό οργανισμό γι' αυτό και την πρώτη εβδομάδα βγάζει αφρό στην επιφάνεια από την εσωτερική ζύμωση. Χρειάζεται, λοιπόν, σωστή συντήρηση: Απαραίτητα γυάλινο βάζο και σκοτεινό ντουλάπι μακριά από υγρασία, που είναι ο μεγαλύτερος εχθρός του. Διατηρείται επίσης στο ψυγείο, ενώ μπορεί να αραιωθεί εύκολα όταν πήξει βάζοντας το βάζο σε κατσαρόλα με νερό που βράζει. Το καλό μέλι, άλλωστε, φαίνεται στην αντοχή του στον χρόνο αν δηλαδή μπορεί να κρατήσει το άρωμα και τη φρεσκάδα του.
Ρόζα Κραμέρη
Φωτογραφίες: Τάκης Σπυρόπουλος
Πηγή: ΕΘΝΟΣ
No comments:
Post a Comment