Tuesday, November 22, 2011

Κοσμήματα και δώρα για καλό σκοπό στο Σύνταγμα

Κηροπήγια, αγιογραφίες, διακοσμητικά είδη, ξυλοκατασκευές, χιλιάδες αντικείμενα που κατασκευάστηκαν από ανθρώπους με αναπηρίες και που τα έσοδα από τις πωλήσεις τους θα πάνε αποκλειστικά σε αυτούς, θα βρίσκονται μέχρι την Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου, στον σταθμό του μετρό της πλατείας Συντάγματος. 
 
Το μπαζάρ που διοργανώνεται από το Κέντρο Εργασίας Αναπήρων είναι ανοιχτό από τις εννιά το πρωί και περιμένει τους ενδιαφερόμενους. Όλα τα είδη προς πώληση κατασκευάστηκαν από άτομα με αναπηρίες που εργάζονται στο Κέντρο, αναγράφουν μάλιστα πάνω τους τα αρχικά ή το ίδιο το ονόμα του ανθρώπου που τα κατασκεύασε. «Είναι ένας τρόπος να υπογράφουμε τα κομμάτια μας» λέει γελώντας ο Ηρακλής, ο οποίος εργάζεται στο Κέντρο Εργασίας Αναπήρων «εδώ και αρκετά χρόνια, από την εποχή που τελείωσα το σχολείο. Δεν ήταν δυνατόν να βρω δουλειά πουθενά αλλού». 
 
Το Κέντρο Εργασίας Αναπήρων ιδρύθηκε το 2002. Σύμφωνα με τον πρόεδρο και ιδρυτή του κ. Γιώργο Ρεθυμνιωτάκη, σκοπός του είναι «να προωθήσει την βελτίωση της οικονομικής κατάστασης αλλά και της ψυχικής υγείας των αναπήρων μέσα από την εργασία». Πατέρας πέντε παιδιών πλέον, ασθένησε από πολιομυελίτιδα σε ηλικία δυόμισι ετών, πριν από περίπου πέντε δεκαετίες. Έχει περάσει όπως λέει «από 37 χειρουργεία. Αυτό που πάντα μου έκανε αρνητική εντύπωση ήταν ότι οι ανάπηροι, όπως και άλλες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, εξαρτώνται πάρα πολύ από μεσάζοντες ή ανθρώπους που προσπαθούν να τους κηδεμονεύσουν. Αν έστω και το 50% των χρημάτων που προορίζονται για τους ανάπηρους κατέληγαν σε αυτούς, οι περισσότεροι άνθρωποι θα ήθελαν να είναι ανάπηροι» λέει, ίσως και υπερβάλλοντας.



Ακόμα και αν η συγκεκριμένη εκδήλωση δεν είχε διαφημιστεί ιδιαίτερα, ο καλός καιρός του πρωινού της Δευτέρας, οδήγησε αρκετό κόσμο στο κέντρο της πόλης και κατ' επέκταση στο μπαζάρ του Κέντρου Εργασίας Αναπήρων. «Δεν ήταν και λίγοι αυτοί που έδωσαν χρήματα από το υστέρημά τους για να αγοράσουν πράγματα και να μας βοηθήσουν. Ίσως η μόνη θετική συνέπεια αυτής της ιστορίας είναι ότι η φτώχεια φέρνει και μεγαλύτερη ανθρωπιά» λέει η κυρία Βάσω Τάσιου, που συνεισέφερε και αυτή στην κατασκευή των πρως πώληση αντικειμένων.

Το Κέντρο Εργασίας Αναπήρων στεγάζεται σε κτίριο του δήμου Άνω Λιοσίων. Στα περίπου δέκα εργαστήριά του εργάζονται, περιστασιακά ή σε σταθερή βάση, περίπου 800 άτομα με αναπηρίες. «Το πιο σημαντικό είναι ότι όλοι αυτοί αμείβονται για τις υπηρεσίες τους. Είναι ένας τρόπος να συμπληρώνουν το εισόδημά τους, καθώς τα αναπηρικά επιδόματα δεν αρκούν, ενώ ενδέχεται να μειωθούν ακόμα περισσότερο. Άλλωστε, ειδικά αυτή την περίοδο, οι άνθρωποι με αναπηρίες δυσκολεύονται να εργαστούν, οι νόμοι που επιβάλλουν την πρόσληψη ποσοστού αναπήρων σε ορισμένα επαγγέλματα σπανίως τηρούνται», λέει ο κ. Ρεθυμνιώτης, ο οποίος θεωρεί πως «κλειδί της επιτυχίας του κέντρου είναι ότι όσοι έρχονται βλέπουν πως υπάρχουν υλικές αμοιβές, αλλά κυρίως υπάρχει καλό κλίμα». 
 
 
 
Στόχος των διοργανωτών του μπαζάρ είναι η συγκέντρωση ενός ποσού που θα ξεπεράσει τις 5000 ευρώ. «Χρήματα σε αυτή τη φάση απολύτως απαραίτητα για να αγοράσουμε πρώτες ύλες για τις επόμενες κατασκευές μας». Όσοι θέλουν να κάνουν τα πρώτα χριστουγεννιάτικα ψώνια τους από νωρίς ή απλά να βοηθήσουν έναν καλό σκοπό, ας σπεύσουν λοιπόν. 
 
Το μπαζάρ θα λειτουργεί έως την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου. Ώρες λειτουργίας: 9:00- 21:00.
Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Κέντρου Εργασίας Αναπήρων στο http://www.keana.gr/
 
Γ. Πουλιόπουλος
Φώτο: Γιώργος Οικονομόπουλος
 
 
Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

No comments:

Post a Comment

Comments system

Disqus Shortname