Wednesday, November 9, 2011

Ίδρυμα Ευγενίδου: Μεγάλη έκθεση με έργα της συλλογής Κωστάκη για πρώτη φορά στην Αθήνα

Το Σύμπαν μέσα από την τέχνη. Το φως και τα μυστικά του μέσα από τους μεγάλους ρώσους εικαστικούς. Το μεγαλείο της ζωγραφικής και η εξερεύνηση του Διαστήματος μέσα από ένα σπουδαίο σύνολο έργων: τη διάσημη συλλογή Κωστάκη.

Ένα μεγάλο μέρος από τα σεβαστά σε όλον τον κόσμο έργα του αείμνηστου συλλέκτη θα ταξιδέψουν εξάλλου από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα προκειμένου να χαρίσουν στο κοινό μια ανεπανάληπτη καλλιτεχνική εμπειρία. Πρόκειται για  πίνακες, σκίτσα και σχέδια που συνθέτουν σημαντικά ντοκουμέντα των μεγάλων Ρώσων που αγάπησαν τον μυστηριώδη και αχανή κόσμο που περιβάλλει τον πλανήτη μας, ένα δώρο που προσφέρει για άλλη μια φορά το Ιδρυμα Ευγενίδου το οποίο στις 8 Νοεμβρίου εγκαινιάζει την έκθεση «Το Σύμπαν της Ρωσικής Πρωτοπορίας: Τέχνη & Εξερεύνηση του Διαστήματος: 1900-1930».

Πενήντα οκτώ έργα από 19 δημιουργούς θα εκτίθενται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2011 στο γνωστό για την πληθώρα δραστηριοτήτων Ιδρυμα, ένα σύνολο καλλιτεχνικών θησαυρών που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην πρωτεύουσακαι και μαρτυρούν όλες τις τάσεις μιας από τις πιο ενδιαφέρουσες περιόδους της παγκόσμιας τέχνης: της Ρωσικής Πρωτοπορίας. Κοινό χαρακτηριστικό των πολύτιμων αυτών έργων, το τρίπτυχο Σύμπαν-Κόσμος-Κόσμημα το οποίο αποτυπώνει το πάθος κορυφαίων ρώσων όπως ο Βλαντιμίρ Φατέγιεφ, ο Σολομών Νικρίτιν και ο Βλαντίμιρ Τάτλιν οι οποίοι εμπνεύστηκαν από τα πρώτα επιτεύγματα της εποχής τους στην εξερεύνηση των αιθέρων και του διαστήματος, ενώ αποτύπωσαν και τις μεταφυσικές ανησυχίες των σύγχρονών τους για την αναζήτηση ενός απόκρυφου χώρου.

Ανατόλι Ζουραβλιόφ (Anatoly Shuravlev)
Αυτή τη σημαντική πνευματική «τροφή» που φανερώνει την επαναστατική τόλμη και βαθιά πνευματικότητα των δημιουργών που συνέδεσαν ιστορικά τη Ρωσία με τα ευρωπαϊκά καλλιτεχνικά ρεύματα μας προσφέρει το Ιδρυμα Ευγενίδου εν μέσω μιας πολύ δύσκολης περιόδου για τη χώρα μας, φανερώνοντας την επιμονή του στην προώθηση της εκπαίδευσης και του πολιτισμού. Παράλληλα, δείχνει τον εξωστρεφή του προσανατολισμό για συγκρότηση δικτύων ανταλλαγής πολιτισμικού προϊόντος και τη διάθεσή του να συνεργάζεται με άλλους σημαντικούς φορείς με τους οποίους μοιράζεται αγωνίες για την παιδεία όπως το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη και το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας.

«Η εξαιρετική έκθεση το Σύμπαν της Ρωσικής Πρωτοπορίας σηματοδοτεί την απόδραση από τον καθημερινό κόσμο σε μια σφαίρα αφαίρεσης, τη ρήξη των δημιουργών με την παράδοση, την εστίαση τους στις αχαρτογράφητες περιοχές του σύμπαντος κόσμου, ρίχνοντας φως στο παρελθόν –Τέχνης και Επιστήμης – σε μια ιδιαίτερα ρηξικέλευθη ιστορική περίοδο χαρτογραφώντας συγχρόνως τον τρόπο με τον οποίο οι καλλιτέχνες μπορούν να ανταποκρίνονται και να συμμετέχουν ενεργά στις κοινωνικές μεταβολές» λέει χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος του Ιδρύματος Ευγενίδου κυρία Θαλασσινή Παπαδάμ.

Την έκθεση με τις 58 σπάνιες δημιουργίες της συλλογής του Γιώργου Κωστάκη συμπληρώνουν οκτώ ακόμη έργα από την ιδιωτική συλλογή της κόρης του συλλέκτη, Αλίκης. Οσο για την επιλογή τους, η ευθύνη ανήκει στο ΚΜΣΤ στο οποίο ανήκει και η συλλογή Κωστάκη ενώ τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και την επιμέλεια της παρουσίασης ανέλαβε η ιστορικός τέχνης κυρία Μαρία Τσαντσάνογλου.

Πέρα όμως από το σημαντικό αυτό καθεαυτό εικαστικό γεγονός και τη δίγλωσση έκδοση – λεύκωμα που το συνοδεύει, η έκθεση πλαισιώνεται από συμπόσιο, στις 8 και 9 Νοεμβρίου με θέμα «Τέχνη – Επιστήμη – Σύμπαν» με τη συνδιοργάνωση και υπό την προεδρία του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας. Ομιλητές, θα είναι ο διευθυντής του Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου κ. Διονύσης Σιμόπουλος, η επιμελήτρια της έκθεσης κυρία Μαρία Τσαντσάνογλου, ο αστροφυσικός και καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Κώστας Αλυσσανδράκης, ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας κ. Μιχάλης Παπαδάκης, ο διδάκτορας Φιλοσοφίας κ. Ευτύχης Μπιτσάκης καθώς και οι εικαστικοί κ. Χρήστος Παπαδάκης και κυρία Εφη Σπηλιώτη. Υπάρχει όμως και ακόμη μια έκπληξη: στην εκδήλωση θα παρευρεθεί και ο ελληνικής καταγωγής ρώσος κοσμοναύτης αλλά και καλλιτέχνης – φωτογράφος κ. Φίοντορ Γιουρτσίχιν.

Επιπλέον, παράλληλα με την έκθεση που θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του έτους, καθημερινά θα προβάλλονται ταινίες βωβού κινηματογράφου επιστημονικής φαντασίας του 1924 και του 1934, καθώς και ένα animation ανάλογης θεματολογίας του 1924.

Την έκθεση θα εγκαινιάσει ο δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου κ. Διονύσης Χατζιδάκης.

Η είσοδος είναι δωρεάν για το κοινό.

Ηρώ Πογκόη


Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

No comments:

Post a Comment

Comments system

Disqus Shortname