Thursday, May 24, 2012

Νέες δωρεές 10,2 εκατ. ευρώ από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος»

Νέες δωρεές συνολικού ύψους 10,2 εκατομμυρίων ευρώ προς 39 Μη Κερδοσκοπικούς Οργανισμούς (ΜΚΟ) ανακοίνωσε το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», που αναμένεται να διαθέσει την προσεχή τριετία συνολικά 100 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της ελληνικής κοινωνίας. 
 
«Ξεκινώντας τον 3ο κύκλο των δωρεών μας φυτεύουμε ένα σπόρο για ένα καλύτερο και πιο αισιόδοξο μέλλον μέσα στις δυσμενείς συνθήκες που βιώνει η ελληνική κοινωνία», είπε, την Τετάρτη, η κυρία Λένια Βλαβιανού, υπεύθυνη επικοινωνίας του Ιδρύματος, παρουσιάζοντας τις νέες δωρεές και τους δωρεοδόχους Οργανισμούς.

Οι συγκεκριμένες δωρεές αποτελούν την τρίτη φάση της μεγάλης αυτής πρωτοβουλίας, η οποία ξεκίνησε πιλοτικά τον Ιανουάριο του 2012 σε συνεργασία με τις ΜΚΟ PRAKSIS και Άρτος - Δράση. «Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, τους τελευταίους 4 μήνες, έχει εγκρίνει δωρεές συνολικού ύψους 20, 9 εκατ. ευρώ σε 55 ΜΚΟ» ανέφερε ο κ. Ανδρέας Δρακόπουλος, Πρόεδρος και Μέλος του Δ. Σ.

Οι νέες δωρεές έχουν σαφή προσανατολισμό σε παιδιά, ηλικιωμένους και οικογένειες που βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση. Τα νέα προγράμματα που θα κληθούν να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν οι 39 ΜΚΟ καλύπτουν τους τέσσερις κεντρικούς άξονες δράσης του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», που είναι η Κοινωνική Πρόνοια, η Υγεία, η Τέχνη & ο Πολιτισμός και η Παιδεία.
 
«Συν» στα «Πλην» της κρίσης με καινοτόμα προγράμματα τροφής και στέγης
Χάρη στην ουσιαστική στήριξη του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», πολλές από τις ΜΚΟ που εντάσσονται στο πρόγραμμα των νέων δωρεών έχουν ήδη προωθήσει καινοτόμες πιλοτικές δράσεις. Ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε το Πρόγραμμα «συν στο πλην» της ΜΚΟ PRAKSIS, το οποίο περιλαμβάνει τη λειτουργία τριών Ανοιχτών Κέντρων Υποδοχής Αστέγων, καθώς και το πρόγραμμα Κοινωνική Κατοικία.

Το πρώτο Κέντρο Ημέρας έχει ήδη δημιουργηθεί και βρίσκεται στην οδό Δεληγιώργη στο κέντρο της Αθήνας. Ακολουθούν τα άλλα δύο, στη Νέα Ιωνία και στο Δήμο του Πειραιά, με στόχο την ανακούφιση 2.700 αστέγων στη διάρκεια των 12 ωρών καθημερινής λειτουργίας τους.

Επίσης, σύντομα θα μπει σε λειτουργία το πρόγραμμα Κοινωνική Κατοικία για την υποστήριξη 400 ελληνικών τετραμελών νοικοκυριών σε τομείς όπως ενίσχυση ενοικίου, λογαριασμοί ΔΕΚΟ, επισιτιστική ενίσχυση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ψυχοκοινωνική στήριξη.

Σε φάση πιλοτικής εφαρμογής βρίσκεται από τις 3 Απριλίου 2012, το πρόγραμμα «Σίτισης και προαγωγής υγείας» της ΜΚΟ Πρόληψις σε 33 Δημοτικά και Γυμνάσια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Βασικός στόχος του προγράμματος είναι να κρατήσει τα παιδιά στο σχολείο, διότι η ελλιπής διατροφή έχει ως αποτέλεσμα τα παιδιά να μην θέλουν ή και να μην μπορούν να παρακολουθούν τα μαθήματά τους.

Για τη διεύρυνση του έργου της ΜΚΟ Άρτος - Δράση με 5 εθελοντικά παραρτήματα στην Αττική, χάρη στην στήριξη του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», μίλησε ο Πρόεδρος κ. Λάζαρος Παπαγεωργίου. Αυτά βρίσκονται σε κρίσιμες, όπως τόνισε, γειτονιές, όπως ο Ασπρόπυργος, το Πέραμα, η Κοριτσά στη Μάνδρα, όπου πάνω από 50% των κατοίκων βρίσκεται κάτω από τα όρια της φτώχειας.

Το Σωματείο υποστηρίζει 25.000 - 27.000 περιπτώσεις κάθε χρόνο στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα και την Εύβοια και σιτίζει σχεδόν αποκλειστικά 7.000 άτομα. Για το 2012 υπολογίζεται ότι θα διακινήσει γύρω στους 300 τόνους τροφίμων είτε ως δωρεές είτε με τη μορφή συσσιτίων στο παράρτημα της Ηλιούπολης.

Σήμερα, το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» συμβάλλει στην υλοποίηση του προγράμματος «Food & Education» που έχει ήδη ξεκινήσει στον Ασπρόπυργο, όπου γίνονται τρία εκπαιδευτικά μαθήματα. Για παιδιά και εφήβους γίνεται εκπαίδευση στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, μαθήματα κοπτικής - ραπτικής σε γυναίκες και χειροτεχνήματα σε ανάπηρους. 
 
 
Ακολουθεί κατάλογος των δωρεοδόχων οργανισμών ανά τομέα δραστηριοποίησης:

Κοινωνική Πρόνοια

·Άλμα Ζωής - Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού

·Άρσις

·Γηροκομείο Πειραιώς «Άσυλο Πενήτων Βασ. Αθανασίου Πρωθιερέως» - Πειραιάς

·Ελληνική Εταιρία Προστασίας και Αποκαταστάσεως Αναπήρων Παίδων (ΕΛΕΠΑΠ)

·'Ελιξ

·Ενοριακός Ναός Αγίου Δημητρίου Ασπρόπυργου

·Ένωσις Γονέων Νοητικώς Υστερούντων Ατόμων

·Εταιρεία Προστασία Σπαστικών

·Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (Ε.Ψ.Υ.Π.Ε)

·Ιερά Μητρόπολις Θήρας, Αμοργού και Νήσων

·Ιερά Μητρόπολις Μονεμβασίας και Σπάρτης

·Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Κυψέλης, Στέγη Γερόντων

·Κάριτας Αθήνας - Προσφυγικό Έργο

·ΚΕΘΕΑ - Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων

·Κέντρο Θεραπευτικής Ιππασίας Σερρών

·Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση «Παραδείγματος Χάριν»

·Μαζί για το Παιδί

·Νομαρχιακός Σύλλογος Λέσβου Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες «Η Κυψέλη»

·Οι Φίλοι του Παιδιού

·Παιδί & Οικογένεια

·Το Περιβολάκι - Ελληνικό Κέντρο για την Ψυχική Υγεία και Θεραπεία του Παιδιού και της Οικογένειας

·Πρωτοβουλία «Κοινόν Δωδεκανησίων»

·Σύλλογος Ατόμων με Κινητικά Προβλήματα & Φίλων «ΠΕΡΠΑΤΩ»

·Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες «Ο Καλός Σαμαρείτης»

·Σύλλογος Μερίμνης Ανηλίκων

.Υποστήριξη Προγραμμάτων Επισιτιστικής Βοήθειας Ενοριακών Ναών

·Φιλανθρωπικό Σωματείο Προστασίας Παιδιού «Άγιος Πολύκαρπος»

·Πυξίδα

·Κέντρο Προστασίας του Παιδιού Αττικής «Η Μητέρα»

·Αναρρωτήριο Πεντέλης

·Παιδόπολη «Άγιος Ανδρέας»

·Παιδόπολη «Αγία Βαρβάρα»
Υγεία

·Πρόγραμμα Αναμόρφωσης Μονάδων Εντατικής Θεραπείας Παίδων
·Ίδρυμα Ορμύλια

·Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Ιατρική Σχολή, Κέντρο Ιατρικής Εξομοίωσης

Παιδεία

·Αρκτούρος

·Εκπαίδευση στην Κοινωφελή Δράση

·Μεταβάλλον
Τέχνη & Πολιτισμός

·Οι Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας


Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

No comments:

Post a Comment

Comments system

Disqus Shortname