Wednesday, May 30, 2012

Μετά την πατάτα, αναλαμβάνουν τη διανομή και λαχανικών χωρίς μεσάζοντες

«Κάθε εβδομάδα στέλνουμε 90 καλάθια με εποχικά λαχανικά στο Χαλάνδρι, στα Βριλήσσια και στον Βύρωνα. Οι ομάδες πολιτών που έχουν οργανωθεί εκεί τα παραλαμβάνουν σε κεντρικές πλατείες. Και έπειτα γίνεται η διανομή τους στα υπόλοιπα μέλη της ομάδας που είχαν έρθει σε επαφή μαζί μας και είχαν παραγγείλει αγροτικά προϊόντα. Ξεκινήσαμε πριν από ενάμιση μήνα και ήδη υπάρχει ενδιαφέρον και από άλλες περιοχές. Μας ζητούν προϊόντα και από την Πετρούπολη, τους Θρακομακεδόνες, τα Σεπόλια».

Με αυτόν τον τρόπο εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο καλλιεργητής από τη Λακωνία Βαγγέλης Βλαχάκης πώς λειτουργεί το δίκτυο αγροτών της Πελοποννήσου και καταναλωτών της Αθήνας Αγροναύτες (http://agronaftes.blogspot.com/).

Το κίνημα της πατάτας που στόχο είχε την πώληση προϊόντων κατευθείαν από τους παραγωγούς παρακάμπτοντας τους μεσάζοντες έχει αρχίσει να φθίνει. Λίγο το Πάσχα, λίγο η προεκλογική περίοδος η διανομή αγροτικών προϊόντων με αυτή την πρακτική έχει περιοριστεί. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι πολίτες έμειναν με σταυρωμένα τα χέρια. Το τελευταίο δίμηνο έκαναν την εμφάνισή τους ακόμη πιο οργανωμένες δράσεις - όπως το δίκτυο των Αγροναυτών - με στόχο να επιτυγχάνεται η απευθείας διανομή λαχανικών στους πολίτες και ταυτόχρονα να μη μένει αδιάθετη η παραγωγή των αγροτών. Και βέβαια, να βοηθούνται οι πολίτες εν μέσω της οικονομικής κρίσης. Μάλιστα, σ' αυτές τις περιπτώσεις δεν χρειάζεται ούτε καν η συνδρομή των δήμων. Υπενθυμίζεται ότι αρκετοί δήμοι είχαν οργανώσει προ τριμήνου διανομές πατάτες και άλλων προϊόντων.

Στόχος των Αγροναυτών - που εμπνεύστηκε ο κ. Βλαχάκης με ακόμη δύο πολίτες - είναι οι καταναλωτές να προμηθεύονται ποιοτικά και οικονομικά προϊόντα και να διευκολύνεται η επαφή τους με τους παραγωγούς. Πρόκειται για ένα συνδρομητικό πρόγραμμα - Kοινοτικά Στηριζόμενη Αγροτική Παραγωγή το ονομάζουν - όπου τα μέλη προκαταβάλλουν τα χρήματά τους για τη σεζόν ώστε να βοηθήσουν στην υποστήριξη της λειτουργίας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Ξεκίνησαν να φτιάχνουν το δίκτυό τους το περασμένο φθινόπωρο. Το εβδομαδιαίο καλάθι περιλαμβάνει 7-10 ποικιλίες λαχανικών και είναι αρκετό για να καλύψει 2-4 άτομα. Οσο για το κόστος, όσοι εγγράφονται στο δίκτυο καταβάλλουν 420 ευρώ για ολόκληρη τη σεζόν (ή περίπου 15 ευρώ την εβδομάδα). Ή 225 ευρώ για τη μισή σεζόν (περίπου 16 ευρώ την εβδομάδα). 


90
καλάθια με λαχανικά από μικρές καλλιέργειες της Πελοποννήσου στέλνει κάθε εβδομάδα σε καταναλωτές της Αθήνας το δίκτυο αγροτών της Πελοποννήσου και καταναλωτών της Αθήνας Αγροναύτες 

150 - 200
οικογένειες θα αποτελέσουν τους πρώτους πελάτες του www.gineagrotis.gr και σύντομα θα παραλαμβάνουν τα αγροτικά προϊόντα τους κατευθείαν από το χωράφι 

400
αγρότες έχουν εκδηλώσει επιθυμία να ενταχθούν στο πρότζεκτ www.gineagrotis.gr 

Μάνος Χαραλαμπάκης


Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

No comments:

Post a Comment

Comments system

Disqus Shortname