Tuesday, May 29, 2012

Βαγγέλης Καστρινάκης: έβαλε Κρητικά βότανα στα ράφια των ΗΠΑ

«Αναζητώ εκχυλίσματα αγκινάρας» είχε πει στον Βαγγέλη Καστρινάκη, στα τέλη της δεκαετίας του '80, διευθυντής φαρμακευτικής εταιρείας στη Νορβηγία. Ηταν η εποχή που ο Κρητικός παραγωγός εκχυλισμάτων από βότανα και αιθέρια έλαια ζούσε για μια πενταετία στη σκανδιναβική χώρα, πατρίδα της συζύγου του.  
 
Η εργασία του τότε συνδεόταν άμεσα με τις σπουδές του. Διαθέτει πτυχίο οικονομικών και μάστερ στη διοίκηση επιχειρήσεων, τα οποία απέκτησε από αμερικανικά πανεπιστήμια στην Πενσιλβάνια και το Χιούστον. Η μετάβασή του όμως στην Ευρώπη - αρχικά στη Νορβηγία, αργότερα στις Βρυξέλλες και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες - έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επιλογή του να δραστηριοποιηθεί στην παραγωγή φυσικών καλλυντικών από εκχυλίσματα βοτάνων και αιθέρια έλαια. Εκανε, άλλωστε, γνωριμίες απαραίτητες για τη σημερινή δραστηριότητά του ενώ ζητούσε αφορμή για να επιστρέψει στην Κρήτη
 
«Ο νορβηγός διευθυντής της φαρμακευτικής εταιρείας και το ερώτημά του ήταν ο σπόρος για την είσοδό μου στον κόσμο των φυτών και ειδικότερα των εκχυλισμάτων» δηλώνει σήμερα ο κ. Καστρινάκης «αλλά και για την επιστροφή μου στην Κρήτη. Εμείς οι Κρητικοί έχουμε ιδιαίτερο δέσιμο με τον τόπο μας». Στην ιδιαίτερη πατρίδα του επέστρεψε το 1994, αρχικά στα Χανιά και μετά δέκα χρόνια στο Ηράκλειο, οπότε αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά το σχέδιο το οποίο ωρίμαζε για περίπου 15 χρόνια στο μυαλό του και που οδήγησε στη δημιουργία της εταιρείας Cretan Herbalchem.
 
Του πήρε πέντε χρόνια. Χρονοβόρες αποδείχτηκαν και οι διαδικασίες για τη δημιουργία της μονάδας παραγωγής, η οποία βρίσκεται στο χωριό Ζωφόροι, μισή ώρα από το Ηράκλειο και είναι χτισμένη ανάμεσα σε βότανα και παραδοσιακές κρητικές καλλιέργειες. «Για την έκδοση των αδειών χρειάστηκαν τρία χρόνια. Για την κατασκευή του εργοστασίου άλλα δύο» επισημαίνει ο κρητικός επιχειρηματίας. Μάλιστα, όπως διευκρινίζει, κάποια μηχανήματα ήλθαν από το εξωτερικό, ακόμη και από την Αυστραλία, ενώ η χρηματοδότηση καλύφθηκε κατά 40% από τον αναπτυξιακό νόμο.
 
Η οριστική του απόφαση στηρίχθηκε στη διαπίστωση ότι η επιβίωση σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία βασίζεται στα συγκριτικά πλεονεκτήματα ενός τόπου. «Η βιοποικιλότητα στην Κρήτη είναι μοναδική» παρατηρεί ο 52χρονος κρητικός. «Τα χρόνια που έζησα στο εξωτερικό, είχα την ευκαιρία να γνωρίσω ανθρώπους από πανεπιστημιακούς και ερευνητικούς χώρους, βιολόγους και επιστήμονες ειδικούς σε φυσικά προϊόντα που με έκαναν να κατανοήσω τις προοπτικές που έχουν τα φυτά, τα βότανα και οι εφαρμογές των παραγώγων τους».
 
Ετσι, ο κ. Καστρινάκης εισήλθε στην παραγωγή εκχυλισμάτων φυτών με στόχο τη χρήση τους ως πρώτη ύλη από μεγαλύτερες εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται σε διάφορους κλάδους: από φάρμακα και ομοιοπαθητικά μέχρι καλλυντικά και τρόφιμα. «Πρόσφατα μας προσέγγισε σουηδική εταιρεία που παράγει τσίχλες και καραμέλες και μας ζήτησε εκχυλίσματα από δίκταμο λέει. «Το ενδιαφέρον των ξένων δεν περιορίζεται στην αποξηραμένη μορφή των φυτών αλλά αφορά και παράγωγα».
 
Δίκταμο, φασκόμηλο, μαντζουράνα, μαλοτήρα (όπως αποκαλείται το τσάι του βουνού στην Κρήτη), θυμάρι, κρητικός έβενος, φραγκόσυκο, αγκινάρα, αμπέλι, σταφύλι, λάδι και ελιά είναι τα κυριότερα «υλικά» της παραγωγής του, τα οποία χρησιμοποιεί και για τη δημιουργία μιας σειράς φυσικών καλλυντικών, της 25Α, η οποία εξάγεται στην Αμερική και πωλείται σε δεκάδες φαρμακεία στην Ελλάδα.
 
Κλειδί οι εξαγωγές. «Αυτή την εποχή ετοιμαζόμαστε να κλείσουμε συμφωνίες σε Γερμανία, Νορβηγία, Αυστραλία για τα καλλυντικά μας» λέει ο κ. Καστρινάκης. «Στόχος μας είναι η περαιτέρω επέκταση των εξαγωγών, τόσο στα καλλυντικά όσο και τα παράγωγα των βοτάνων και τα αιθέρια έλαια». Στόχο τον οποίο επιδιώκει να ενισχύσει και με προώθηση μέσω Ιντερνετ και κοινωνικών μίντια, κάτι που έχει αναλάβει ο 22χρονος γιος του.
Θεωρεί, άλλωστε, τις εξαγωγές κλειδί για την αύξηση του τζίρου της εταιρείας του ο οποίος διαμορφώθηκε μόλις σε 50.000 ευρώ πέρυσι, πρώτη χρονιά λειτουργίας της Cretan Herbalchem. Αλλά και η διεύρυνση των ελλήνων πελατών, ανάμεσα στους οποίους και η Κορρές, αποτελεί προτεραιότητα του κρητικού επιχειρηματία.
 
Νέα προϊόντα
Ακόμη ένας στόχος είναι η δημιουργία νέων προϊόντων. Σήμερα μελετά την ανάπτυξη ενός φυσικού εντομοαπωθητικού, το οποίο βασίζεται σε καταχωρημένη πατέντα ελλήνων επιστημόνων, το οποίο λειτουργεί με απελευθέρωση αιθέριων ελαίων.
 
Πάντως, σημαντικό ρόλο στην παραγωγή του παίζει η προμήθεια ποιοτικών φυτών και βοτάνων τα οποία προέρχονται από τοπικές καλλιέργειες. Η Cretan Herbalchem συνεργάζεται με τρεις κρητικούς παραγωγούς βοτάνων εξασφαλίζοντας, έτσι, σταθερή ποιότητα. «Δίκταμο, για παράδειγμα, αγοράζω από έναν παραγωγό στη Νότια Κρήτη» λέει ο κ. Καστρινάκης. 
 
Μαρία Βασιλείου
 
 
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

No comments:

Post a Comment

Comments system

Disqus Shortname