Thursday, May 17, 2012

H τρίτη ηλικία καθαρίζει παραλίες στις 18 Μαΐου

Η ενεργοποίηση ατόμων της τρίτης ηλικίας, η συμμετοχή τους σε δράσεις με άξονα κυρίως την προστασία του περιβάλλοντος και η διαγενεακή αλληλεγγύη βρέθηκαν στο επίκεντρο του Συμμετοχικού Εργαστηρίου με τίτλο «Αστικές Παράκτιες Περιοχές» που συνδιοργάνωσαν το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, το Γραφείο Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, την Τετάρτη 9 Μαΐου 2012 στο Γραφείο Ενημέρωσης Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.

To Εργαστήριο, στο οποίο πήραν μέρος μέλη των ΚΑΠΗ των Δήμων Αχαρνών και Ελληνικού-Αργυρούπολης, υλοποιήθηκε με αφορμή και το Ευρωπαϊκό Έτος Ενεργούς Γήρανσης και Αλληλεγγύης μεταξύ των Γενεών και απετέλεσε το πρώτο σκέλος μιας ευρύτερης δράσης με τίτλο «Δίνουμε το παρών! Διασφαλίζουμε το μέλλον!», η οποία θα ολοκληρωθεί με καθαρισμό στις παραλίες Αγ. Κοσμά και Αγ. Αλεξάνδρου στο Ελληνικό την Παρασκευή 18 Μαΐου με την σύμπραξη ΚΑΠΗ και σχολείων της περιοχής.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό εκ μέρους του κου Λεωνίδα Αντωνακόπουλου, Επικεφαλής Γραφείου Ενημέρωσης Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, ο οποίος συνέδεσε τη συγκεκριμένη δράση με την 9η Μαΐου ως Ημέρα της Ευρώπης, τονίζοντας την ανάγκη εδραίωσης της ειρήνης, της κοινωνικοικονομικής ευημερίας και της προώθησης του Ευρωπαϊκού Προτύπου Δημοκρατικής Κοινωνίας.

Η συζήτηση υπήρξε ιδιαίτερα ζωντανή και γόνιμη, καθώς τα μέλη των ΚΑΠΗ έδειξαν ζωηρό ενδιαφέρον για τις πιέσεις που αντιμετωπίζουν οι παραλίες και γενικότερα οι φυσικές περιοχές, αντάλλαξαν απόψεις και προτάσεις για την προστασία τους και μετέφεραν τις εμπειρίες και τις γνώσεις τους.

Η πολύ θετική τους διάθεση για συμμετοχή στον επικείμενο καθαρισμό της Παρασκευής 18 Μαΐου στις παραλίες Αγ. Κοσμά και Αγ. Αλεξάνδρου στο Ελληνικό ενισχύθηκε από χρήσιμες πληροφορίες και ενημέρωση για το ρυπαντικό φορτίο των ακτών μας, καθώς και από πρακτικές συμβουλές για έναν περιβαλλοντικά ορθό καθαρισμό που τους μετέφεραν οι εκπρόσωποι του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS. Έτσι, οι συμμετέχοντες στο Εργαστήριο «Αστικές Παράκτιες Περιοχές», απέκτησαν τον απαραίτητο γνωστικό οπλισμό, ο οποίος συνδυαζόμενος με την προσωπική τους πείρα θα τους καταστήσει εποικοδομητικά χρήσιμους και ενεργούς στην προστασία του περιβάλλοντος.

Μεταλαμπαδεύοντας τις γνώσεις τους και ανταλλάσσοντας ιδέες και πληροφορίες με τα εγγόνια τους αλλά και τους μαθητές από τα σχολεία του Ελληνικού που θα πάρουν μέρος στην προγραμματισμένη δράση, οι εκπρόσωποι της τρίτης ηλικίας δε θα συμμετάσχουν απλά σε έναν ακόμη καθαρισμό: θα δώσουν δυναμικό παρών και θα διασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον για τις επόμενες γενιές.


Πηγή: econews via Newsbeast

No comments:

Post a Comment

Comments system

Disqus Shortname