Tuesday, May 8, 2012

Μαθήματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης από το Αρχιπέλαγος

Το ενδιαφέρον της νέας γενιάς για την άγρια ζωή, η δίψα για περισσότερη μάθηση, και η ανάγκη για να αποκτήσουν ενεργό ρόλο στην προστασία του φυσικού μας πλούτου αποτελούν τους λόγους που το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ επενδύει για παραπάνω από 13 χρόνια στην ουσιαστική περιβαλλοντική εκπαίδευση.

Ανεξαρτήτως κόπου, χρόνου και δεσμεύσεων, λόγω ερευνητικών δραστηριοτήτων, ερευνητές του Αρχιπελάγους αφιερώνουν ώρες προκειμένου να μεταδώσουν το μήνυμα της μοναδικότητας της ελληνικής βιοποικιλότητας και της ανάγκης για την άμεση προστασίας της.

Τα μαθήματα πραγματοποιούνται στις ερευνητικές βάσεις του Αρχιπελάγους, σε σχολικούς χώρους, τους οποίους επισκέπτονται οι ερευνητές του Ινστιτούτου ή ακόμα και κατά τη διάρκεια των ερευνητικών μας ταξιδιών, όπου αυτό είναι δυνατόν.

Πλέον, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, μέρος των μαθημάτων γίνεται με τη χρήση του διαδικτύου. Η συγκεκριμένη μέθοδος επικοινωνίας μέσω Skype εγκαινιάστηκε πρόσφατα με το Λύκειο Ευδήλου, Ικαρίας! Μαθητές και ερευνητές συζήτησαν για πλειάδα περιβαλλοντικών θεμάτων και αντάλλαξαν ιδέες για την ανάληψη πρωτοβουλιών εντός και εκτός σχολείου (ορισμένα απλά, αλλά ταυτόχρονα πολύ σημαντικά βήματα που μπορούν να προσφέρουν σημαντική βοήθεια στην προστασία της χλωρίδας και πανίδας του Ικαρίας).

Αντίστοιχη επικοινωνία και ενημέρωση μέσω Skype θα επαναληφθεί την προσεχή Πέμπτη με το Λύκειο του Αγ. Κηρύκου Ικαρίας.

Στα μαθήματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης συμμετέχουν επίσης και μαθητές γυμνασίων και λυκείων από πάρα πολλές χώρες της Ευρώπης, που έρχονται για λίγες μέρες ή εβδομάδες στην Ελλάδα προκειμένου να γνωρίσουν από κοντά τον φυσικό μας πλούτο.

Μαθητές από λύκειο της Τσεχίας στη Σάμο


Από τη νέα χρονιά τα μαθήματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης θα μεταφερθούν στο Μανιάκειο κτίριο στη Σάμο, όπου πρόκειται να στεγαστεί το πρότυπο Διεθνές Κέντρο Σπουδών με τη συνεργασία του Αρχιπελάγους και του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Εκεί θα υπάρχει η δυνατότητα χρήσης σύγχρονων τεχνολογικών μέσων κατά την εκπαιδευτική διαδικασία, ενώ σε ειδικά διαμορφωμένο εκθεσιακό χώρο θα βρίσκονται πολλά εκθέματα – αντιπροσωπευτικά δείγματα της θαλάσσιας & χερσαίας νησιωτικής πανίδας που έχει συγκεντρώσει και διατηρεί το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ.

Όλοι αυτοί οι μαθητές εκπροσωπούν μία γενιά που θα κληθεί αναπόφευκτα να αντιμετωπίσει τα εγκληματικά – δυστυχώς – λάθη του παρελθόντος σε αρκετά περιβαλλοντικά ζητήματα που ταλαιπωρούν τα ελληνικά οικοσυστήματα. Επιδίωξη μας είναι να φανεί η νέα γενιά έτοιμη να διαχειριστεί αυτές τις προκλήσεις και να προστατέψει τον πραγματικό φυσικό και εθνικό πλούτο της Ελλάδας.

Το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ θα συμβάλλει με όσες δυνάμεις διαθέτει για να καλύψουμε το δυνατόν περισσότερο ένα τεράστιο κενό γνώσης που σχετίζεται με τη μοναδικότητα της φυσικής μας κληρονομιάς και την ανάγκη προστασίας της.


Πηγή: Newsbeast

No comments:

Post a Comment

Comments system

Disqus Shortname