Friday, May 4, 2012

Πλεονασματική κατά 91 εκατ. ευρώ η ΕΡΤ τη διετία 2010-11

Πλεονασματική κατά 91 εκατ. ευρώ την περασμένη διετία εμφανίζεται η ΕΡΤ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που παρουσίασε την Τετάρτη η διοίκηση της εταιρείας στο ραδιομέγαρο. Βάσει αυτών, καταγράφεται μείωση των οφειλών της ΕΡΤ κατά 68 εκατ. ευρώ στα 43 εκατ. ευρώ ενώ τα προ φόρων κέρδη φτάνουν τα 57 εκατ. ευρώ.

«Θέλουμε να κρατήσουμε την ΕΡΤ ανεξάρτητη και δυνατή. Όλα αυτά που έχουμε καταφέρει, δεν θα γινόντουσαν αν δεν υπήρχε μια προσπάθεια οικονομικής εξυγίανσης με αποτελέσματα πιο αισιόδοξα από ό,τι φανταζόμασταν», ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος Λάμπης Ταγματάρχης.

«Η πιο ωραία πονηριά είναι να μας πείσουν κάποιοι ότι η ΕΡΤ δεν υπάρχει», είπε ο κ. Ταγματάρχης αναφερόμενος σε επιθέσεις που γίνονται κατά της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. «Δεκάδες συνεργεία εργάζονται καθημερινά με την αυτοθυσία ανθρώπων για να καλύψουν τις δράσεις των πολιτικών κομμάτων κατά την προεκλογική περίοδο. Τηλεοπτικό υλικό που προβάλλεται από τα ιδιωτικά κανάλια προέρχεται από τη δημόσια ραδιοτηλεόραση. Αυτή η ΕΡΤ εγκαλείται σε καθημερινή βάση», τόνισε.

«Οι οικονομικοί στόχοι της διετίας 2010-2011 ήταν να καταστεί ξανά η ΕΡΤ πλεονασματική ώστε να απορροφήσει τις σωρευμένες ζημιές, να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της ώστε να εξοφλεί τις οφειλές της προς προμηθευτές στους συμφωνηθέντες χρόνους, να μηδενίσει το τραπεζικό δανεισμό και παράλληλα να δημιουργήσει ταμειακά πλεονάσματα που θα της επιτρέψουν να προβεί στις απαιτούμενες επενδύσεις για τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή και την εποχή της υψηλής ευκρίνειας», τόνισε από τη μεριά του ο πρόεδρος του ΔΣ της ΕΡΤ Στέλιος Στεφάνου.

«Στο τέλος της οικονομικής χρήσης του 2011 πετύχαμε τη δημιουργία πλεονασμάτων στη διετία 91 εκατ. ευρώ: 34 εκατ. το 2010 και 57 εκατ. το 2011. Παράλληλα, οι οφειλές προς τρίτους την 31/12/2011 ανέρχονται σε 43 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 68 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με την 31/12/2009», προσέθεσε ο κ. Στεφάνου.

Το στέλεχος ανέφερε επίσης πως τα ταμειακά πλεονάσματα θα επιτρέψουν στην εταιρεία να προβεί στις απαιτούμενες επενδύσεις για τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή με τον προϋπολογισμό χρήσης του 2012 να προβλέπει επενδύσεις ύψους 10 εκατ. ευρώ.

Κατά τη διετία του 2010-2011 τα συνολικά έσοδα της ΕΡΤ Α.Ε. μειώθηκαν κατά 46 εκατ. ευρώ λόγω πτώσης των εσόδων διαφήμισης κατά 31 εκατ. ευρώ και της παραίτησης της εταιρείας από τις κρατικές επιχορηγήσεις, ύψους 9 εκατ. ευρώ. Παράλληλα τα έξοδα το συγκεκριμένο διάστημα μειώθηκαν κατά 112 εκατ. ευρώ λόγω της μείωσης του προσωπικού κατά 400 άτομα και της μείωσης των μισθών κατά 35%.

Ερωτώμενος ο κ. Στεφάνου για τις προβλέψεις για το 2012, τόνισε πως τα έσοδα αναμένεται να κυμανθούν στα ίδια επίπεδα με μια μικρή μείωση ύψους 1-2 εκατ. ευρώ, η διαφημιστική δαπάνη ενόψει των δύο μεγάλων αθλητικών γεγονότων (Euro 2012 και Ολυμπιακοί Αγώνες) προβλέπεται πως θα ανέβει κατά 3-4 εκατ. ευρώ και εκτίμησε πως τα κέρδη θα παρουσιάσουν αύξηση. Τονίστηκε επίσης, έπειτα από σχετική ερώτηση, πώς ο προϋπολογισμός κάλυψης της προεκλογικής περιόδου ανέρχεται στα 1,3 εκατ. ευρώ.

Σχετικά με την ποινική δίωξη για απιστία σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος της διοίκησης ΕΡΤ που ασκήθηκε από την εισαγγελία της Αθήνας μετά από εντολή του οικονομικού εισαγγελέα, Γρηγόρη Πεπόνη για τις συμβάσεις για τα δικαιώματα από τη μετάδοση των αγώνων του Champions League, ο κ. Ταγματάρχης και τα μέλη του ΔΣ δεν θέλησαν να τοποθετηθούν και να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο λέγοντας πως δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση.

Σημειώνεται ότι η ΕΡΤ διαθέτει τρία κανάλια πανελλήνιας εμβέλειας (ΕΤ1, ΝΕΤ, ΕΤ3), ένα δορυφορικό τηλεοπτικό κανάλι, παρέχει τεχνική στήριξη και πρόγραμμα στον τηλεοπτικό σταθμό της Βουλής των Ελλήνων, διαθέτει πέντε εθνικά ραδιοφωνικά δίκτυα (ΝΕΤ - Πρώτο Πρόγραμμα, Δεύτερο Πρόγραμμα, Τρίτο Πρόγραμμα, ΕΡΑ ΣΠΟΡ, ΕΡΑ Κόσμος), ραδιοφωνικούς σταθμούς με έδρα τη Θεσσαλονικη, δεκάδες τοπικούς  ραδιοφωνικούς σταθμούς αλλά και διεθνείς, που εκπέμπουν και στα βραχέα, σε διάφορες γλώσσες, ψηφιακό αρχείο, περιοδικο, ορχήστρες μουσικής κλπ.


Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

No comments:

Post a Comment

Comments system

Disqus Shortname