Tuesday, May 8, 2012

Γιώργος Ρήγας: Ένας αυτοδίδακτος Έλληνας στη Νέα Υόρκη

Στην ετήσια Outsider Art Fair που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη από τις 27 εώς και τις 29 Ιανουαρίου 2012, συμμετείχε για δεύτερη χρονιά, με επιτυχία, ο λαϊκός ζωγράφος Γιώργος Ρήγας – ο μοναδικός Έλληνας ζωγράφος.

Η Outsider Art Fair παρουσιάζει κυρίως αυτοδίδακτους καλλιτέχνες οι οποίοι δεν λαμβάνουν μέρος στις τακτικές Art Fairs.

Φέτος ο Ρήγας συμμετείχε με δεκαπέντε λαϊκά ζωγραφικά έργα που παρουσίασε η C. Grimaldi Gallery, από τη Βαλτιμόρη της πολιτείας Maryland. 


Θεματολογία και τιμές 
Οι πίνακές του, γεμάτοι αναμνήσεις και νοσταλγία, καταγράφουν την αναπαράσταση παραδοσιακών αγροτιικών εργασιών, και περίεργων ξεχασμένων εθίμων. Τα εσωτερικά των χωριάτικων σπιτιών, σκηνές όπως το κυνήγι, οι ξυλοκόποι, η γιορτή του γάμου και άλλα, αποτελούν τα αγαπημένα θέματά του. Οι τιμές τους κυμαίνονται από 7.500 έως 10.000 ευρώ.





Οι «N.Y. Times» για τον Ρήγα
Στην περσινή καθώς και στη φετινή Art Fair οι «New York Times» αναφέρθηκαν στον Γιώργο Ρήγα ως έναν αυθεντικό λαϊκό ζωγράφο, παρομοοιάζοντάς τον μάλιστα με τη διάσημη και περιζήτητη Αμερικάνίδα λαϊκή ζωγράφο Grandma Moses

Η ακριβής αναφορά στους «New York Times»(28/01/2012) για τον Έλληνα ζωγράφο είναι η εξής:

«Η C. Grimaldi Gallery παρουσιάζει μια σειρά έργων του Γιώργου Ρήγα, ένα είδος  Έλληνα Grandma Moses που ζει στην Αθήνα αλλά ζωγραφίζει από μνήμης το μικρό βουνίσιο χωριό στο οποίο γεννήθηκε». 

Ο Γιώργος Ρήγας στο παρελθόν έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις σε πολύ σημαντικά μουσεία, όπως στα Neue Galarie και Sammlung Ludwig του Ααχεν (Γερμανία), στο Stadtmuseum του Ντίσελντορφ (Γερμανία) και στο Musee DArt Nalf, στο Μουσείο Max Fourny στο Παρίσι





Λητώ Μησιακούλη


Πηγή: ΑΞΙΑ


*Ευχαριστούμε Γιώργο Σ. για τις πληροφορίες και Μαργαρίτα Σ. για τη φωτογραφία του ζωγράφου!

3 comments:

  1. Πολυ καλός ναιφ ζωγράφος. Μου θύμισε μια άλλη εξαιρετική ζωγράφο ναιφ την Γιάννα Ξέρα που ζεί στην Ελλάδα και δυστυχώς δεν έχει την αναγνωριση που της αξίζει..

    ReplyDelete
  2. Γιάννος Ζωργιάνος-Ναύπακτος.April 19, 2014 at 10:22 PM

    Γιάννος Ζωριάνος.Ναύπακτος19Απριλίου 2.014-22μ.μ
    Πρόκειται για τον σύγχρονο, άριστο λαικό ζωγράφο της Δωρίδος, τον κυριότερο επίγονο των λαικών, ελλήνων Ζωγράφων Ζωγράφου, Θεόφιλου, που τίμησε τη χώρα του σε εσωτερικό κι εξωτερικό.

    ReplyDelete
  3. Γιάννος Ζωργιάνος-Ναύπακτος.April 19, 2014 at 10:24 PM

    ΟΓιώργος Ρήγας, ο Νάιφ Ζωγράφος της Δωρίδας ,είναι ο αγαπόμενος απ όλους νας.

    ReplyDelete

Comments system

Disqus Shortname