Saturday, May 5, 2012

Μανώλης Πιπεράκης: ο άνθρωπος που αγάπησε την πέτρα

Θυμάται τον εαυτό του από την ηλικία των 10 ετών να πετά τη σχολική τσάντα και να πιάνει το σφυρί και το μυστρί, κατασκευάζοντας μικρά κομψοτεχνήματα με πέτρα, λάσπη και ασβέστη. Σήμερα, ο Μανώλης Πιπεράκης, ή μαστρο-Μανώλης, με εμπειρία άνω του μισού αιώνα, είναι ένας από τους τελευταίους Κρητικούς μαστόρους στο «δούλεμα» της πέτρας και προσπαθεί να διασώσει την τέχνη του.

Έχει εκδώσει βιβλίο με τίτλο «Κτίζω Πέτρα», στο οποίο καταγράφει τα μικρά και μεγάλα μυστικά του παραδοσιακού κτισίματος, ενώ καλείται συχνά σε εκδηλώσεις, σεμινάρια και εργαστήρια ανά την Ελλάδα, όπου μοιράζεται τις εμπειρίες του.

Τις προηγούμενες μέρες περισσότεροι από 50 μηχανικοί της Θεσσαλονίκης είχαν την ευκαιρία να «μυηθούν» στη μαστοριά του σε τριήμερη εκδήλωση που διοργάνωσε το Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου (ΤΕΕ/ΤΚΜ), με το σκεπτικό ότι η γνώση των παλιών μαστόρων πρέπει να ενσωματώνεται στην εμπειρία των νέων μηχανικών.

Ντυμένος με την παραδοσιακή κρητική στολή, ο τεχνίτης μάγεψε το ακροατήριό του, εκφράζοντας την αγωνία του για το τέλος των καλών μαστόρων, που χάθηκαν λόγω της αστικοποίησης και της άναρχης δόμησης.

Περισσότεροι από 50 μηχανικοί της Θεσσαλονίκης είχαν την ευκαιρία να «μυηθούν» στο «δούλεμα» της πέτρας από τον Μανώλη Πιπεράκη, σε εκδήλωση που οργάνωσε το ΤΕΕ.

«Η απότομη αλλαγή που έγινε πριν από 40 χρόνια κι άρχισε όλος ο κόσμος να πηγαίνει στις πόλεις για μια καλύτερη ζωή, έφερε μια υπερζήτηση των μαστόρων για καλουπώματα και χτισίματα με τούβλα. Εκεί χάθηκαν όλοι οι μεγάλοι καλλιτέχνες στο κτίσιμο της πέτρας και από τότε κανείς νέος Ελληνας δεν θέλησε να μάθει την τέχνη. Όλα αυτά τα χρόνια όλα τα νιάτα της Ελλάδας έψαχναν μια θέση στο Δημόσιο», δήλωσε στην εφημερίδα Έθνος.

Το εγχειρίδιο του καλού μάστορα

Τόσο στην ομιλία του όσο και σε υπαίθριο εργαστήριο που ακολούθησε στο πρώην στρατόπεδο Κόδρα, ο 70χρονος μάστορας Μανώλης Πιπεράκης αποκάλυψε πολλά από τα μυστικά του.

«Την πέτρα πρέπει να τη χτυπάς αλύπητα, είτε είναι μεγάλη, είτε είναι μικρή. Το τσιμέντο δεν δένει με την πέτρα. Χρησιμοποιήστε ασβέστη. Το χώμα αν χτιστεί σωστά δεν έχει πρόβλημα, μην το φοβάστε. Τα πέτρινα σπίτια είναι τα πιο αντισεισμικά», ήταν μερικά από αυτά κι άφησε το καλύτερο για το τέλος: η... κοπριά της αγελάδας μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ιδανικό θερμομονωτικό στην παρασκευή σοβάδων! 


Πηγή: Newsbeast

No comments:

Post a Comment

Comments system

Disqus Shortname